2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát karácsony a gyerekekkel

Nagyszerű az elhatározás, ha úgy döntünk: idén környezetbarát karácsonyunk lesz. Íme, néhány ötlet, hogyan vonhatjuk be a gyermekeinket a készülődésbe.

természetes eredetű hozzávalók a sütéshez

A sütés egy olyan szép családi esemény, amelyet a gyerekekkel együtt csinálhatunk. Még jobb lehet, ha csak organikus hozzávalókat használunk a süteményekhez. Ismerjük meg a helyi gazdálkodókat, és vásároljunk mindig friss árut. Magyarázzuk el a gyermekeinknek, hogy mi is a lényege az organikus ételeknek (például, hogy nincs behintve rovarirtó szerrel vagy műtrágyával). A gyerekek megtanulhatják kimérni és tálba tenni a különböző anyagmennyiségeket a sütéshez, ami segíthet nekik matematikai tudásukban is.

Fotó: pexels.com/Jonathan Borba

Díszek újrahasznosított papírból

A papír hópehely készítéséhez hagyományos helyett (amit facellulózból állítanak elő) használjunk olyan papírt, amelyet növényi rostokból állítanak elő, mint például a kukoricaháncs vagy a banánrost. Már csak néhány biztonságos ollóra és a gyerekeink segítségére van szükség.

Díszek agyagból

Mi áll közelebb a Földhöz az agyagnál? Az agyag tökéletesen megfelel arra, hogy „zöld" díszeket készítsünk a karácsonyfára. Vegyük rá a gyerekeket, hogy legyenek saját ötleteik a díszekhez, esetleg vásárolhatunk (újrahasznosítható) öntőformákat is az agyaghoz. Néhány agyagfajtát még a sütőben is ki lehet égetni, hogy megkeményedjen, majd ki lehet színezni. A megmaradt agyagdarabokat megszáríthatjuk, és a virágcserép aljába tehetjük, hogy szívják fel a vizet.

környezetbarát karácsonyfa

A „zöld" karácsonyfa csak egy élő fa lehet – ez ilyen egyszerű. „Zöld" karácsonyfaként nem engedhető meg a műfenyő. Amikor kivágott élő fát használunk, biztosak lehetünk abban, hogy később felaprózva talajtakaró lesz belőle. A fa darabjai karámnak is használhatók a vadállomány számára, de akár horgászbotot is készíthetünk belőle. Ha a leghelyesebben akarunk eljárni, akkor egy cserepes élő fát díszítsünk fel, amelyet karácsony után el is ültethetünk az udvarunkon. Elmondhatjuk a gyermekeinknek, hogy a műfenyők káros vegyi anyagokból készülnek, és nem bomlanak le, miután kidobják őket.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: edenkert.hu
Vissza
Hírfolyam