2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizonyítottan erősebb a természetközelben felnövő gyerekek immunrendszere

Minél nagyobb a biodiverzitás a gyerekek kinti játékterein (legyen szó udvarról vagy játszótérről), annál erősebb az immunrendszerük – állapította meg a finn Természeti Erőforrások Intézete, amelynek kutatói már egy hónap alatt kimutatták a kísérletben részt vevő gyerekek mikrobiomjának gazdagodását.

A kutatók 75 gyereken és 10 különböző helyszínen hajtották végre a kísérletet, amely során egyes városi óvodák játszótereit erdei aljnövényzettel, gyepszőnyeggel és cserepes növényekkel látták el, míg másokat kőburkolattal, csempével és kavicsokkal.

28 nappal később azt vették észre, hogy a zöld környezetben játszó gyerekek bőrén és beleiben élő baktériumok sokfélesége nőtt, ami javít az immunrendszerük szabályozásán. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a biodiverzitás-hipotézist – írja a qubit.hu.

A biodiverzitás-hipotézis szerint amikor az ember sok időt tölt a természetben, rengetegféle mikrobával találkozik, amelyek aktiválják a szervezet védelmi rendszerének különböző részeit, így ha csökken a környezettel való érintkezés, azzal az immunrendszer is gyengül.

A finn kutatók bizonyítottnak látják, hogy a modern életkörülmények nem biztosítják az egészséges mikrobiom feltételeit, így egyfajta „tanulatlan” immunrendszer kialakulásához vezethetnek, amely számos betegség előtt megnyitja a kaput.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a természet közelében, vidéken élő gyerekek kisebb eséllyel kapnak el az immunrendszert érintő betegségeket. Az autoimmun betegségek, mint az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a reumatoid artritisz, a lupusz vagy a lisztérzékenység előfordulása évek óta növekszik a fejlett országokban.

Fotó: pexels.com/Şeyda Nur Yüce

A finn tanulmány szerint

a zöldebb városi környezet a gyerekeknél az elhízás és a kóros rövidlátás (myopia) megelőzésében segíthet, a felnőttek esetében pedig szinte mindenre megoldást nyújtana: csökkenne a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a súlyos asztma és a mentális zavarok előfordulásának esélye.

Egy nagyszabású brit kutatás tavaly megállapította, hogy azok az emberek, akik legalább heti 120 percet töltenek parkokban vagy erdőkben, egészségesebbek, és egészségesebbnek is érzik magukat. Japánban máig élő hagyomány a sinrin joku, vagyis az erdőfürdőzés, amely stresszűzésre és feltöltődésre is kiváló.

Neked ajánljuk
Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Gyereknap a gólyák világában Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam