2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japánban a legegészségesebbek a gyerekek

A kelet-ázsiai szigetországban született gyermekeknek van ma a legnagyobb esélyük arra, hogy a leghosszabb és legegészségesebb életet éljék. Minek köszönhető a kicsattanó egészségük?

A hagyományos japán ételek közül nem kell feltétlenül sushin, algán és tofun élni ahhoz, hogy a gyermekeink a japán csemetékhez hasonlóan egészségesek legyenek. A szakértők szerint már az is sokat jelent, ha az ételek többsége növényi alapú, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát eszünk, és gyakrabban kerül ómega-3-ban gazdag halhús a tányérra.

Az alapanyag mellett legalább ilyen hangsúlyos az ételhez való hozzáállás is. A japán hagyományokban nagyon fontos a közös étkezés.

A japánoknál fontos hagyomány a családi étkezés Fotó: Getty Images

A japán konyha ízekben nagyon változatos, a gyerkőcök hamar sokféle ízzel találkoznak, így az étrendjük később is változatosabb lesz. Ha a szülők élvezettel fogyasztják a változatos falatokat, az a gyerekek számára is mélyen elülteti az üzenetet:

az evés, az étkezés öröm, nem pedig valamilyen görcsös feladat, aminek eleget kell tenni.

Fotó: Getty Images

A japán tradícióban sokkal természetesebb, hogy az idősebb családtagokra hallgatni kell, és a gyerekek könnyebben elfogadják szüleik útmutatását.

A mai gyerekeket nem egyszerű felállítani a számítógép vagy a tablet elől, pedig a rendszeres testmozgás 5 és 17 éves kor között elengedhetetlen az erős csontok, egészséges izmok fejlődéséhez, valamint a keringési rendszer, az ízületek, a koordinációs készség fejlesztéséhez. Emellett a testmozgás nagyban csökkenti a szorongás és a stressz tüneteit, amit sajnos már kisiskolás korban is éreznek a gyerekek.

A legjobb, ha minden nap jut idő legalább 60 perc közepesen intenzív vagy intenzív testmozgásra, ami természetesen lehet valamilyen sport is, de ha erre nehezen vehető rá a gyerek, akkor keresni kell valamilyen játékosabb tevékenységet.

Neked ajánljuk
Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Már elérhető a Kispöfögők mesekönyvsorozat új kötete Miért jó gombát fogyasztani? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam