Japánban a legegészségesebbek a gyerekek
A kelet-ázsiai szigetországban született gyermekeknek van ma a legnagyobb esélyük arra, hogy a leghosszabb és legegészségesebb életet éljék. Minek köszönhető a kicsattanó egészségük?
A hagyományos japán ételek közül nem kell feltétlenül sushin, algán és tofun élni ahhoz, hogy a gyermekeink a japán csemetékhez hasonlóan egészségesek legyenek. A szakértők szerint már az is sokat jelent, ha az ételek többsége növényi alapú, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát eszünk, és gyakrabban kerül ómega-3-ban gazdag halhús a tányérra.
Az alapanyag mellett legalább ilyen hangsúlyos az ételhez való hozzáállás is. A japán hagyományokban nagyon fontos a közös étkezés.

A japán konyha ízekben nagyon változatos, a gyerkőcök hamar sokféle ízzel találkoznak, így az étrendjük később is változatosabb lesz. Ha a szülők élvezettel fogyasztják a változatos falatokat, az a gyerekek számára is mélyen elülteti az üzenetet:
az evés, az étkezés öröm, nem pedig valamilyen görcsös feladat, aminek eleget kell tenni.

A japán tradícióban sokkal természetesebb, hogy az idősebb családtagokra hallgatni kell, és a gyerekek könnyebben elfogadják szüleik útmutatását.
A mai gyerekeket nem egyszerű felállítani a számítógép vagy a tablet elől, pedig a rendszeres testmozgás 5 és 17 éves kor között elengedhetetlen az erős csontok, egészséges izmok fejlődéséhez, valamint a keringési rendszer, az ízületek, a koordinációs készség fejlesztéséhez. Emellett a testmozgás nagyban csökkenti a szorongás és a stressz tüneteit, amit sajnos már kisiskolás korban is éreznek a gyerekek.
A legjobb, ha minden nap jut idő legalább 60 perc közepesen intenzív vagy intenzív testmozgásra, ami természetesen lehet valamilyen sport is, de ha erre nehezen vehető rá a gyerek, akkor keresni kell valamilyen játékosabb tevékenységet.