2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kontinens legnagyobb beporzótárlata a természettudományi múzeumban (képgalériával)

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg a héten a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók életére, valamint annak következményeire hívja fel a figyelmet, ha e beporzók elpusztulnak. A kiemelt célcsoport az iskolás korosztály.

„A természet fenntarthatóságával foglalkozó tudásnak akkor van értelme, ha megmutatjuk, mit jelent a hétköznapokban. A beporzó tevékenységnek Magyarországon százmilliárd forintokban mérhető haszna van, a kiállítás demonstratív, interaktív, kézzel fogható formában mutatja be, milyen sok tennivalónk van a méhek megmentésében” – mondta köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Tehetsz méh többet! – Zümmögés a múzeumban című tárlat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Tehetsz méh többet! program közös munkájával valósult meg. Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta:

a múzeum elmúlt időszakban nyílt kiállításai közül ezen dolgozott együtt a legtöbb intézmény és szervezet. A mostani tárlat koncepciójáról és látványvilágáról a kanadai Ontario Science Centre-rel is egyeztettek.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról beszélt, hogy Sir David Attenborough természettudós gondolatát vitték tovább a kiállítással: „Ha mi és a többi gerinces máról holnapra eltűnnénk, a fennmaradó élővilág nagy része ezt átvészelné. De ha a gerinctelenek tűnnének el, az ökoszisztéma összeomlana.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója megemlítette:

az Egyesült Államok több régiójában szinte teljesen eltűntek egyes vadon élő beporzók, és a gazdák kénytelenek komoly pénzeket fordítani arra, hogy házi méhekkel pótolják őket.

A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a házi méh munkáját, életünkben betöltött szerepét, és a méhészet fejlődését.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A világon mintegy 25 ezer méhfaj él, Magyarországon 700 van jelen.

„Anyaként még inkább látom, milyen fontos, hogy vigyázzunk a méhekre, mert nagyon sok minden múlik rajtuk. Fontos, hogy minél korábban fel tudjuk hívni a gyerekek figyelmét a téma fontosságára, hiszen az ő életük múlik rajta” – mondta Rúzsa Magdi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete a megnyitón.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam