2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Töltsük meg virágokkal a balkonládát!

Ki mondta, hogy kertészkedni csak kertben lehet? Az ablakba és a teraszra is lehet csodaszép virágokat ültetni. Kísérletezzünk bátran és tervezzük meg, mi kerüljön a balkonládákba! Most megmutatjuk, hogyan hozhatjuk ki a maximumot zöldellő birodalmunkból. 

Házi praktikák 

Természetes praktikák a ragyogó csempékért

A csempe és a járólap a háztartások legkényesebb pontja. Nemcsak nehéz a tisztításuk, de az évek során a színüket is elveszíthetik. A kártékony és méregdrága vegyszerek vagy a teljes burkolatcsere helyett azonban érdemes bevetni a jól bevált természetes praktikákat. 

Házi praktikák 

Természetes csodaszerek zsíros szennyeződések ellen

A takarítás egyik legmacerásabb része az, amikor a ráégett, odaszáradt szennyeződésektől szeretnénk megszabadulni. Fullasztó és drága vegyszerek helyett ilyen esetekben is érdemes kipróbálni néhány hagyományos és természetes praktikát. 

Házi praktikák 

Penészes virágföld? Van megoldás!

A virágföld felszínén található fehér penész több okból is kialakulhat, de a leggyakrabban a túlöntözés a ludas. Aggodalomra azonban semmi ok: az átültetés megoldást jelenthet a problémára. 

femina.hu
Házi praktikák 

Ezzel a tíz módszerrel rengeteg vizet megspórolhatunk

Napjainkban a tiszta, iható ivóvíz a legnagyobb kincs – éppen ezért vigyáznunk kell rá. Kis odafigyeléssel mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy az élet legfontosabb elemét megóvjuk. Tíz könnyen alkalmazható tippet mutatunk erre. 

Házi praktikák 

Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Aki szorgalmasan összegyűjti a konyhai sütés-főzés során felhasznált tojások héját, jó hasznát veheti a kertben. A keletkező tojáshéjjal nem kell mást tennünk, mint leöblítenünk és egy fedél nélküli nagy, 5 literes befőttes üvegben tárolnunk, amelyben szépen (és nem utolsósorban szagmentesen) kiszárad.

Házi praktikák 

Ideje (le)kapcsolni: pocsékoljuk az energiát, pedig nagyon nem kellene

A klímaváltozás nem cicózik: már ma is komoly következményei vannak a világ drasztikus károsanyag-kibocsátásának. Ennek ellenére az Eurostat adatai szerint az EU primerenergia-fogyasztása 2017-ben 0,9 százalékkal, a végső energiaigénye 1,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Házi praktikák 

Tiszta szőnyeg? Ezzel a praktikával gyerekjáték

A szőnyegtisztítás nem egyszerű feladat – főleg akkor, ha már a porszívó sem segít tisztává varázsolni a kárpitot. Ám drága vegyszerek helyett érdemes kipróbálni azokat a természetes szőnyegtisztítókat, amelyekkel nemcsak pénzt spórolhatunk, de még a takarítást is egyszerűbbé tehetjük.

Házi praktikák 

Varázsoljunk virágtengert a balkonunkból!

A tavasz első napsugarai különösen sokat jelentenek a kertészkedni vágyóknak. A jó idő már a levegőben van, így már most beszerezhetjük a vetőmagokat, megtervezhetjük a kert vagy a balkon beültetését. 

Házi praktikák 

Így tisztíthatjuk kedvenc növényeinket

Nem csak bútoraink, virágaink tisztítása is kiemelten fontos, hiszen a növények a leveleiken keresztül hasznosítják a természetes fényt. A Femina ezúttal olyan praktikákat gyűjtött össze, amelyekkel portalaníthatjuk kedvenc zöldellőinket.

femina.hu
Házi praktikák 

A NASA szerint ezek a szobanövények szűrik meg az otthonunk levegőjét

Az köztudott, hogy a növények jelenlétükkel képesek otthonosabbá varázsolni bármilyen helyiséget, ám a NASA kutatói szerint nemcsak a látványuk miatt érdemes velük benépesítenünk a lakást, hanem azért is, mert a szoba levegőjével csodákat művelnek. 

Házi praktikák 

Íme a mosószer, amely 72 mosásra elegendő, és 15 perc alatt elkészíthető

A kellemes, frissen mosott ruhák illatát sokan szeretjük, ám a mosásért és vele együtt a mosószer árának megfizetéséért már aligha lehet rajongani. Utóbbira azonban létezik egy igen egyszerű, költséghatékony és persze környezetbarát alternatíva, amely akár 72 mosásig is elegendő lehet. 

Házi praktikák 

Ezért válaszd a fa vágódeszkát!

A vágódeszka a konyha alapvető tartozéka, ám nem mindegy, milyen anyagból készült: egy friss kutatás szerint a műanyag vágódeszkán sokkal tovább maradnak életben a baktériumok. A fából készült darab tehát nemcsak környezetbarátabb, de higiénikusabb is!

Házi praktikák 

Bambusz vagy fa?

A bambusz jó alternatívát biztosít a műanyag helyett, ugyanis strapabíró, jól formázható, hosszú életű, azonban a műanyaggal ellentétben nem él örökké. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. De vajon melyik jobb, a fa vagy a bambusz?

Házi praktikák 

Ne várjunk a csodára: 7 dolog, amellyel megmenthetjük a Földet a klímaváltozástól

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, addig mi akár ebben a pillanatban is elkezdhetjük védeni a bolygót. Ehhez mutatunk könnyen megvalósítható ötleteket a hvg.hu cikke nyomán.

Házi praktikák 

Hogyan tisztítsd a mosógéped ajtógumiját?

A mosógép gumija – hivatalos nevén ajtógumi vagy üstszájgumi – megfelelő tisztítás hiányában nagyon könnyen vízkövessé, foltossá és akár penészessé is válhat, nem beszélve a nyálkás lerakódásoktól, melyek jellemzően a mosógél és az öblítő miatt alakulnak ki.

Házi praktikák 

Mennyire nehéz hulladékmentesen élni?

A Sapientia rektorhelyettese egy nagyszerű és őszinte videóban megmutatja, hogy milyen egy hétig hulladékmentesen élni. Érdemes megfogadni a tanácsait!

Házi praktikák 

Hogyan válasszunk környezetbarát bútort otthonunkba?

Néhányan megszállottjai a bútoroknak, míg mások egyáltalán nem tulajdonítanak nagy jelentőséget nekik. Így vagy úgy, a környezetbarát bútorválasztás nagy hatással lehet a bolygónkra és az egészségünkre is. Sok „zöld” termékhez igen borsos áron juthatunk hozzá, ám minden területen meg lehet találni a költséghatékony megoldást.

Házi praktikák 

Intsünk búcsút természetesen a vízkőnek!

Minden háziasszony tudja, hogy a vízkőtől bizony nem egyszerű megszabadulni. Persze, a boltokban több vegyszer is kapható, ám ezek nemcsak drágák, de a környezetünknek sem tesznek jót. A makacs szennyeződéssel szemben szerencsére természetes megoldások is léteznek. 

Házi praktikák 

Így csökkenthetjük a hulladéktermelésünket

Apró odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szemét termelődjön. Ezt jól példázza az a Humusz Szövetség által összeállított lista is, amely a legfontosabb, ám könnyen rutinná alakítható szabályokat foglalja össze. 

humusz.hu