2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

A megunt holmik kincset érnek!

A megunt, használaton kívüli holmiknak nem a kukában van a helyük – számtalan lehetőség van arra, hogy új gazdát találjunk a még jó állapotban lévő tárgyaknak. Ezzel nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de a rászorulók számára is örömöt szerezhetünk. Mutatjuk a legjobb megoldásokat. 

Házi praktikák 

9 módszer, amellyel sokat spórolhatsz a fűtésen

A hideg téli hónapokban bizony alaposan megdobhatja a rezsit a fűtésszámla, egy kis  odafigyeléssel azonban sok ezer forintot spórolhatsz. A The Star és a U. S. News összegyűjtött 9 ötletet, amelyeket érdemes megfogadni – a pénztárcád is meghálálja.

Házi praktikák 

Az avar új élete

Az avartól környezettudatosan is meg lehet szabadulni: egyebek mellett komposztálhatjuk, kupacolhatjuk, sőt akár látványos dekorációkat is készíthetünk belőle. A Femina most a legizgalmasabb ötleteket gyűjtötte össze. 

femina.hu
Házi praktikák 

Használjuk (öko)tudatosan az okoskütyüket!

Az okoseszközök a modern mindennapok legfontosabb kellékei. Ha azonban bölcsen használjuk ezeket a kütyüket, akkor nemcsak pénzt spórolhatunk, de a környezetünk megóvásáért is rengeteget tehetünk. Mutatjuk a legfontosabb praktikákat!

Házi praktikák 

Takarítsunk citrommal!

A háziasszonyok hűtőjéből sosem hiányozhat a citrom. A savanyú gyümölcsöt azonban nemcsak teák vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk, hanem takarításhoz is: a fa vágódeszkáról eltünteti a koszt, a konyhát pedig csillogóan tisztává varázsolja. 

femina.hu
Házi praktikák 

Karácsonyi dekorációk környezettudatosan

Milyen színűre díszítsük a karácsonyfát? Hogyan terítsük az ünnepi asztalt? Mibe csomagoljuk szeretteink nagy gonddal kiválasztott ajándékait? A válaszok keresése közben figyelhetünk a környezettudatosságra is: részesítsük előnyben a természetes anyagokat, és ne feledkezzünk el az újrahasznosításról sem.

Házi praktikák 

Nem mindegy, mit hova dobunk!

A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal többen élnek majd városokban, és 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell – ehhez adunk most tippeket. 

Házi praktikák 

Szobanövények, melyek a kevés odafigyelést is meghálálják

A növénytartásról szerencsére akkor sem kell lemondanunk, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni az öntözésről vagy a teleltetésről. Léteznek ugyanis olyan virágok, amelyek a kevés gondoskodást is meghálálják. 

Házi praktikák 

Költséghatékony fortélyok a jobb szigetelésért

Egy rosszul szigetelt nyílászáró akár 20 százalékkal megemelheti a fűtésszámlánkat, nem beszélve az elpazarolt energiáról. A nyílászárók teljes cseréje nem kis befektetés, ám léteznek olyan költséghatékony praktikák, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a hideg kint tartásáért. 

recity.hu
Házi praktikák 

Mit kezdjünk a diófalevéllel?

A diófalevélben frissen egy növekedésgátló anyag (juglon) található, amely az arra érzékeny növényekben károsodást okozhat, és ennek hatására ezek lankadni, hervadni kezdenek. Mit kezdjünk akkor az ősszel nagy mennyiségben keletkező diófalevéllel? Komposztáljuk!

Házi praktikák 

Megéri energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

A közép-magyarországi régióban november 19-én 10 és 14 óra között lehet benyújtani a pályázatokat az Otthon Melege Programra, amely 25-45 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt azoknak, akik új, korszerű készülékekre cserélnék elavult háztartási nagygépeiket. 

Házi praktikák 

A tündöklő szobanövények titka

Kedvenc növényeink télen is igénylik a törődést, hiszen ilyenkor megváltoznak a szükségleteik. A Femina most csokorba szedte azokat a praktikákat, melyeknek köszönhetően virágaink a hideg időben is tündökölhetnek. 

femina.hu
Házi praktikák 

Mit tegyünk, ha zavar az avar?

Az ősz az egyik leglátványosabb évszak, lenyűgöző árnyalatokkal színezi át az erdők, ligetek, parkok, útszéli fák és bokrok lombját. A tarka levélszőnyeg nemcsak szemet, lelket gyönyörködtet, de jelentős szerepet tölt be a természetben is. De mihez kezdünk saját házunk táján a lehulló levelekkel?

Házi praktikák 

Így készül a vegyszermentes mosópor

A mosópor a háztartás egyik legfontosabb alapanyaga. Köztudott azonban, hogy a boltban kapható tisztítószerek zöme nemcsak drága, de tele van a környezetünkre s ezáltal a jövőnkre is kártékony vegyszerekkel. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk olcsó alapanyagokból szuperhatékony mosóport. 

Házi praktikák 

Gondoljunk a jövőnkre! Takarékoskodjunk okosan a vízzel!

Vitathatatlan tény, hogy korunk egyik legnagyobb problémája a tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas víz hiánya. Éppen emiatt kiemelten fontos odafigyelnünk a tudatos vízfogyasztásra. Most a legegyszerűbb, otthon is megvalósítható praktikákat mutatjuk meg. 

Házi praktikák 

Takarítsunk banánhéjjal!

A banánt közel tízezer éve fogyasztja az emberiség: tápláló, finom, ráadásul telis-tele van vitaminnal. A héját azonban sokan gondolkodás nélkül kidobják, pedig rengeteg dologra lehet használni. Például takarításra. 

Házi praktikák 

Mi mindent taníthat az idősebb generáció a műanyagmentes életről?

Hogyan oldjuk meg a műanyagszennyezés okozta gondokat? Tanulmányok és aggasztó fotók is alátámasztják, hogy milyen nagy mértékben beterítette a műanyaghulladék a Földünket. Nagy szükség van a megoldásra, és lehet, hogy a legújabb innovációk mellett az idősebb generáció tanácsaira is érdemes hallgatni.

Házi praktikák 

Mit gyűjthetek szelektíven és mit nem?

A szelektív hulladékgyűjtésnél első ránézésre mi sem egyszerűbb: különböző hulladékfajtákat különböző tárolókban kell gyűjteni. De vajon el kell-e mosni a margarinos dobozt, mielőtt kidobjuk? Újrahasznosítható-e a pizzás doboz? Fehér üvegnek számít-e a befőttesüveg? Ezekre a gyakran felmerülő kérdésekre segít választ adni cikkünk okos és hasznos táblázata, mivel a gondatlanul gyűjtött szelektív hulladék a legjobb szándék ellenére sem segít a fenntartható fejlődésben.

Házi praktikák 

Ennél olcsóbb öblítőt nem talál

Az illatos ruhák alapfeltétele a jó öblítő. Kínálatból nincs hiány, ám a piacon kapható mosószerek zöme nemcsak drága, de még a környezetünknek sem tesznek jót. Létezik azonban egy olyan otthon kikeverhető csodaszer, amely okkal válhat a tudatos háziasszonyok kedvencévé. 

Házi praktikák 

Parketten a természetes ragyogás

Hiába ragyog az egész lakás a tisztaságtól, ha a fakó parketta teljesen elrontja az összképet. Vannak azonban olyan jól bevált fortélyok, amelyek kártékony és drága vegyszerek nélkül is sokat segíthetnek abban, hogy a padló szuperfényes legyen.