2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Íme a mosószer, amely 72 mosásra elegendő, és 15 perc alatt elkészíthető

A kellemes, frissen mosott ruhák illatát sokan szeretjük, ám a mosásért és vele együtt a mosószer árának megfizetéséért már aligha lehet rajongani. Utóbbira azonban létezik egy igen egyszerű, költséghatékony és persze környezetbarát alternatíva, amely akár 72 mosásig is elegendő lehet. 

Házi praktikák 

Ezért válaszd a fa vágódeszkát!

A vágódeszka a konyha alapvető tartozéka, ám nem mindegy, milyen anyagból készült: egy friss kutatás szerint a műanyag vágódeszkán sokkal tovább maradnak életben a baktériumok. A fából készült darab tehát nemcsak környezetbarátabb, de higiénikusabb is!

Házi praktikák 

Bambusz vagy fa?

A bambusz jó alternatívát biztosít a műanyag helyett, ugyanis strapabíró, jól formázható, hosszú életű, azonban a műanyaggal ellentétben nem él örökké. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. De vajon melyik jobb, a fa vagy a bambusz?

Házi praktikák 

Ne várjunk a csodára: 7 dolog, amellyel megmenthetjük a Földet a klímaváltozástól

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, addig mi akár ebben a pillanatban is elkezdhetjük védeni a bolygót. Ehhez mutatunk könnyen megvalósítható ötleteket a hvg.hu cikke nyomán.

Házi praktikák 

Hogyan tisztítsd a mosógéped ajtógumiját?

A mosógép gumija – hivatalos nevén ajtógumi vagy üstszájgumi – megfelelő tisztítás hiányában nagyon könnyen vízkövessé, foltossá és akár penészessé is válhat, nem beszélve a nyálkás lerakódásoktól, melyek jellemzően a mosógél és az öblítő miatt alakulnak ki.

Házi praktikák 

Mennyire nehéz hulladékmentesen élni?

A Sapientia rektorhelyettese egy nagyszerű és őszinte videóban megmutatja, hogy milyen egy hétig hulladékmentesen élni. Érdemes megfogadni a tanácsait!

Házi praktikák 

Hogyan válasszunk környezetbarát bútort otthonunkba?

Néhányan megszállottjai a bútoroknak, míg mások egyáltalán nem tulajdonítanak nagy jelentőséget nekik. Így vagy úgy, a környezetbarát bútorválasztás nagy hatással lehet a bolygónkra és az egészségünkre is. Sok „zöld” termékhez igen borsos áron juthatunk hozzá, ám minden területen meg lehet találni a költséghatékony megoldást.

Házi praktikák 

Intsünk búcsút természetesen a vízkőnek!

Minden háziasszony tudja, hogy a vízkőtől bizony nem egyszerű megszabadulni. Persze, a boltokban több vegyszer is kapható, ám ezek nemcsak drágák, de a környezetünknek sem tesznek jót. A makacs szennyeződéssel szemben szerencsére természetes megoldások is léteznek. 

Házi praktikák 

Így csökkenthetjük a hulladéktermelésünket

Apró odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szemét termelődjön. Ezt jól példázza az a Humusz Szövetség által összeállított lista is, amely a legfontosabb, ám könnyen rutinná alakítható szabályokat foglalja össze. 

humusz.hu
Házi praktikák 

Ha így gondozzuk karácsonyi kaktuszunkat, akkor évekig gyönyörködhetünk benne

A karácsonyi kaktusz az egyik legszebb szobanövény, gondozása ráadásul igen egyszerű. Az egyetlen apró nehézséget a virágoztatása jelenti, de egy kis odafigyeléssel ez is könnyen elsajátítható. 

femina.hu
Házi praktikák 

Zöldellő, egészséges szobanövények? Készítsünk tápoldatot!

Hiába minden próbálkozás, kedvenc növényeink nem nőnek elég gyorsan? Nem virágoznak? A burjánzó, egészségtől kicsattanó zöldellők sokak fejében csak vágyálomként élnek, pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk.

Házi praktikák 

Sózás helyett környezetbarát alternatívák

Hóból nem volt hiány, a járdák is lefagytak. Ilyenkor előkerülnek a jégmentesítő szerek. A kormányrendelet szerint olyan anyagok használhatók, amelyek a közterületen lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyeztetik. Mutatjuk a legjobb környezetbarát alternatívákat!

Házi praktikák 

Olívaolaj: fényesít, ápol és súrol

Az olívaolaj nemcsak egészséges, de az ételek ízét is kiemeli: isteni salátára hintve, de sütéshez is remek. Ám egy dologra ritkán használják a háziasszonyok: takarításra. 

Házi praktikák 

Vásárlás helyett: készítsük el mi magunk a karácsonyi ajándékot!

Karácsonykor mindig gondban vagyunk: örök dilemma, hogy mivel tudnánk örömöt szerezni a hozzánk közel álló személyeknek. Drága holmik megvásárlása helyett jobb azonban, ha mi magunk készítjük el az ajándékokat! Így nemcsak a pénztárcánknak és a környezetünknek kedvezünk, de még a szeretetünket is őszintén kifejezhetjük. 

Házi praktikák 

Hogyan gondozzuk a földlabdás karácsonyfát?

Egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőfát Karácsonyra, amelyet az ünnepek után sem kell kidobni, hisz kiültethetjük a kertbe. Mire kell odafigyelni, ha földlabdás fenyőfát szeretnél vásárolni? Szélesi Ferenc főkertész jótanácsai.

Házi praktikák 

A megunt holmik kincset érnek!

A megunt, használaton kívüli holmiknak nem a kukában van a helyük – számtalan lehetőség van arra, hogy új gazdát találjunk a még jó állapotban lévő tárgyaknak. Ezzel nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de a rászorulók számára is örömöt szerezhetünk. Mutatjuk a legjobb megoldásokat. 

Házi praktikák 

9 módszer, amellyel sokat spórolhatsz a fűtésen

A hideg téli hónapokban bizony alaposan megdobhatja a rezsit a fűtésszámla, egy kis  odafigyeléssel azonban sok ezer forintot spórolhatsz. A The Star és a U. S. News összegyűjtött 9 ötletet, amelyeket érdemes megfogadni – a pénztárcád is meghálálja.

Házi praktikák 

Az avar új élete

Az avartól környezettudatosan is meg lehet szabadulni: egyebek mellett komposztálhatjuk, kupacolhatjuk, sőt akár látványos dekorációkat is készíthetünk belőle. A Femina most a legizgalmasabb ötleteket gyűjtötte össze. 

femina.hu
Házi praktikák 

Használjuk (öko)tudatosan az okoskütyüket!

Az okoseszközök a modern mindennapok legfontosabb kellékei. Ha azonban bölcsen használjuk ezeket a kütyüket, akkor nemcsak pénzt spórolhatunk, de a környezetünk megóvásáért is rengeteget tehetünk. Mutatjuk a legfontosabb praktikákat!

Házi praktikák 

Takarítsunk citrommal!

A háziasszonyok hűtőjéből sosem hiányozhat a citrom. A savanyú gyümölcsöt azonban nemcsak teák vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk, hanem takarításhoz is: a fa vágódeszkáról eltünteti a koszt, a konyhát pedig csillogóan tisztává varázsolja. 

femina.hu