2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát

Azzal, ha a ruháinkra vigyáznunk, óvjuk a környezetet is. Nemcsak arra érdemes figyelnünk ennek érdekében, hogy tartós alapanyagból készült, időtálló darabokkal töltsük meg a szekrényünket, hanem arra is, hogy megfelelő körültekintéssel tisztítsuk őket. 

Házi praktikák 

Házi trükkök és ötletek műanyag palackok újrahasznosítására (videó)

Bár sajnos többeknek az is gondot okoz, hogy a műanyag palackokat összepréselve dobják ki a szelektív kukákba, a környezettudatosságban odáig is el lehet jutni, hogy célszerű eszközöket készítünk belőlük. Íme, tizenhét nagyszerű példa.

Házi praktikák 

Ne csak a konyhában használjuk az olívaolajat

Egyre több kamra állandó tartozéka már napjainkban az olívaolaj, aminek egyedi összetétele miatt – a főzés mellett – a háztartásban is nagy hasznát vehetjük. Remek környezetbarát megoldás például bútorok ápolására...

Házi praktikák 

Szobanövényvédő házi praktikák (videó)

Rengeteg olyan hulladék keletkezik egy konyhában, amely a szobanövényeinknek nemcsak tápanyagul szolgálhat, de bizonyos esetekben még a kártevőktől is védi őket. Kár volna hát kidobni ezeket! Jó tanácsok McMenemy Márkkal.

Házi praktikák 

Egyszerű kezdő lépések a zöldebb otthon felé vezető rögös úton

Sokszor azért nehéz változtatnunk dolgokon, mert túlságosan nagynak, bonyolultnak tűnik a feladat. Így érezheted akkor is, amikor fenntarthatóbb háztartást, környezettudatosabb életmódot szeretnél. Érdemes egy nagy fordulat helyett sok apró mozzanatra gondolnod. A femina.hu segítségével mutatunk pár egyszerű első lépést.

Házi praktikák 

Egy sokoldalú illóolaj, amely egy háztartásból sem hiányozhat

Kamaszkorunkban a pattanások ellen, később a szemölcsök vagy akár a körömgomba ellen vethetjük be, jól ismert a fertőtlenítő, gomba- és baktériumölő hatása, és sokak szerint kellemes az illata, így textilparfümnek, általános tisztítószernek vagy kézfertőtlenítő adaléknak sem utolsó. És még a rovarokat is távol tartja!

Házi praktikák 

Így tarthatod távol a poloskákat vegyszerek nélkül

Az új évezredben már Közép-Európában, így Magyarországon is gondot okoznak az olyan Észak-Afrikából származó rovarfajok, mint a zöld vándorpoloska vagy az ázsiai márványpoloska. Azt gondolnánk, ahogy hűvösebbre fordul az idő, végre békénk lesz tőlük, de ez tévedés. Éppen ilyenkor keresnek maguknak védett telelőhelyet.

Házi praktikák 

Hogyan hűts okosan? Energiahatékonyság és takarékosság a konyhában

Nem okoz majd jeges meglepetést a villanyszámla, ha néhány egyszerű, de hatásában nagyszerű szabályt betartunk azzal kapcsolatban, hogyan használjuk, és főként hogyan használjuk ki hűtő- és fagyasztószekrényünket. A femina.hu összegyűjtötte a négy legfontosabb alapelvet.

Házi praktikák 

Nagyvárosi komposztálás? Miért is ne!

A komposztálás költséghatékony és környezetbarát, tulajdonképpen a természet sajátos módja az újrahasznosításra – fogalmaz rendkívül találóan a Glamour online kiadása. És bár kertes házban a legkönnyebb, ma már nem ritka a beltéri komposztálás sem, a városokban pedig a közösségi megoldások terjedtek el.

Házi praktikák 

A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna

Kertünk sok gondoskodást igényel. Az olcsó, könnyen beszerezhető és sokoldalú szódabikarbóna nem csupán a benti háztartási munkákban jelent remek környezetkímélő segítséget, de meglepő dolgokra képes a kertben is. 

Házi praktikák 

Vértezd fel magad néhány trükkel, hogy kevesebb energiával védekezhess a közelgő őszi hideg ellen!

A fűtési szezon a lakások rossz szigetelésével párosulva egyet jelent a kiugróan magas rezsivel és a terjedelmes karbonlábnyommal. Ha nincs lehetőséged az otthonod energiahatékonyságán felújítással javítani, az ősz közeledtével érdemes megfogadnod ezeket a pénztárca- és klímabarát trükköket.

Házi praktikák 

Tévhit, hogy együtt kell használni a szódabikarbónát és az ecetet

Sokak által kedvelt és használt házi tisztítószer a szódabikarbóna és az ecet keveréke, a kémikusok szerint azonban hatékonyabb, ha külön-külön használjuk ezt a két összetevőt.

Házi praktikák 

Takaríts tisztítószerek nélkül! – A szóda ereje (videó)

Színezett-illatosított, hormonhatású szerekkel terhelt sósav helyett ecettel és szódával is el lehet intézni a makacs szennyeződéseket.

Házi praktikák 

Légkondi helyett...

Bár lassan vége a nyárnak, még biztosan számíthatunk idén kánikulai napokra. A mindmegette.hu összegyűjtött néhány praktikát, amelyet bevethetünk, ha nem szeretnénk légkondicionálót használni. 

Házi praktikák 

Vízparti kisokos: hogyan őrizzük nyaralás közben is vizeink tisztaságát

Nyáron kész felüdülés valamelyik vízparton tölteni néhány napot, és ehhez szerencsére Magyarországon kiváló vízminőségű folyók és tavak közül választhatunk kedvünkre valót. Ahhoz azonban, hogy a vízminőség kiváló is maradjon, pihenés, üdülés közben is oda kell figyelnünk a környezetünkre.

Házi praktikák 

A pénzed szavazat – A tudatos vásárló és a fenntartható vásárlás 12 pontja

A vásárlásra úgy is tekinthetünk, mint szavazatra. Ilyenkor a pénzünkkel szavazunk, és jó esetben annak a cégnek adjuk, amelyik a morális érékeinket képviseli. Ez szép és fontos alapelv, amelyet a hétköznapokban is könnyű betartani, ha követjük a tudatos vásárló 12 pontját.

Házi praktikák 

Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak?

Csábítóbb volna alaposan lefújni a zümmögő vérszívókat valamilyen gyilkos áruházi rovarölő szerrel, de fenntarthatóbb megoldás, ha állandó odafigyeléssel megelőzzük berepülésüket, megtelepedésüket és szaporodásukat, és környezettudatos módon igyekszünk távol tartani vagy irtani őket.

Házi praktikák 

Itthon nincs nagy gond, de például az Egyesült Királyság már 2050-re vízhiánnyal fog küzdeni

A teljes vízkészlet 97 százaléka a tengerekben, óceánokban, két százaléka pedig a jégsapkákban található. A maradék egy százalék az édesvíz, amin osztoznunk kell, és nemcsak a körülöttünk élőkkel, hanem a jövő embereivel is – a wmn.hu segít benne, hogyan csökkenthetjük az otthoni vízhasználatot.

(Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szilvásváradi Fátyol-vízesésről, fotó: MTI/Komka Péter.)

wmn.hu
Házi praktikák 

Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat

Nincs bizonyítékunk rá, hogy a műanyag valaha is teljesen lebomlana, de azt már biztosan tudjuk, hogy idővel aprózódik, ahogy a mesterséges polimerek széttöredeznek. És arra is számos kutatás felhívta a figyelmet, hogy az így keletkezett mikroműanyagok már a bolygónk teljes felszínén megtalálhatók.

Házi praktikák 

Ne etesd feleslegesen a szemetest!

A bolygónkon elképesztő tempóban szaporodik a szemét, és bár egyre több megoldás születik arra, hogyan hasznosíthatjuk újra másodnyersanyagként a kihajigált dolgok nagy részét, azért nagyon fontos volna csökkenteni a megtermelt hulladék mennyiségét is. De hogyan tehetünk ezért mi magunk?