2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi praktikák 

Fahamu a kertben: mire tudom felhasználni?

Fel lehet, fel szabad-e használni a fahamut a kertben? A kérdés nemcsak a komposztálás, de a talajjavítás kapcsán is gyakran felmerül. A válasz igen, megfelelő körültekintéssel még a hamu is újrahasznosítható. Amellett, hogy remek kerti trágya válhat belőle, még a kártevőkkel szemben is kiváló biomegoldás lehet.

Házi praktikák 

Kerti vadvédelem: így óvd a hasznos kisállatokat áprilisban!

Áprilisban egy sor kisebb-nagyobb feladat vár ránk a kertben. Ezeket elvégezve nem csupán a növényeknek teszünk jót, de a kertünket felkereső állatok is jól járnak. Lássuk öt egyszerű teendőn keresztül, hogyan tudjuk hatékonyan segíteni a kertünkbe tévedő kisebb vadakat a tavasz második hónapjában.

Házi praktikák 

Filléres fortély a szobanövények megmentésére

A nem megfelelő locsolás, a kevés fény és sok más tényező miatt is hervadásnak indulhatnak szobanövényeink. Virágainktól azonban nem biztos, hogy búcsút kell vennünk. Létezik ugyanis egy olyan egyszerű, fillérekből megvalósítható receptúra, amellyel megmenthetjük zöldellő kedvenceinket. 

Házi praktikák 

Egyszerű, de nagyszerű! Avagy mi is az a minimalizmus?

„Nem a tárgyaink mondják meg, hogy kik vagyunk vagy hogyan élünk, mégis komoly kihívást jelenthet megválogatni a szükségeseket és ellenállni a reklámok vagy a divat nyomásának” – írja Bitay Andi, a minimalista anyuka, a Maison Blog szerzője, aki június 2-án a Simplicity Fesztiválon tart előadást a témában. 

Házi praktikák 

Használt, de szinte új – spórolási tippek a Jófogástól

Amikor használt dolgokat vásárolunk, akkor nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, de a környezetünket is védjük a túlfogyasztástól. De mi az, amit valóban érdemes másodkézből beszerezni, és amivel garantáltan nem lehet mellényúlni? A dontwasteit.hu csapata a Jófogást, a használt áruk szakértőjét kérdezte.

Házi praktikák 

Egy új kutatás szerint a kutyák megérzik a rosszindulatot

Ha legközelebb azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk valakit nagyon nem szível, hallgassunk rá, mert könnyen lehet, hogy nagyon is jó okkal viselkedik ellenségesen. Legalábbis erre utalnak a Neuroscience and Behavioural Reviews című szaklapban megjelent tanulmány eredményei.

Házi praktikák 

Szobanövény-kalauz

Tavasszal egyre inkább vágyunk arra, hogy színpompás virágokkal vegyük körül magunkat, azonban a vágott virág helyett környezettudatosabb alternatíva szobanövényekkel díszíteni a lakásunkat. Válogatásunkban olyan növényeket mutatunk be, melyek igazi túlélőnek számítanak!

Házi praktikák 

Így készül a PET-virágos ékszerállvány

Van egy jó hírünk: nem kell méregdrága ékszerdobozokra költened ahhoz, hogy a szívedhez közel álló kiegészítőket igazán méltó helyen tárolhasd. Megmutatjuk, hogyan készíthetsz PET-virágos környezetbarát ékszerállványt legféltettebb kincseid számára. 

Házi praktikák 

Építsünk hotelt a méheknek!

Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a nem agresszív, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni.

Házi praktikák 

Az otthoni környezetvédelem aranyszabályai

Környezetünk megóvása közös feladat: nemcsak a nagyvállalatok, de te magad is igen sokat tehetsz érte. Ráadásul a megoldásért nem kell messzire mennünk: már néhány apró praktika betartásával is „zöldebbé” varázsolhatod otthonodat, csökkentheted ökológiai lábnyomodat. 

Házi praktikák 

Madáretetés újratöltve

Bár lassan itt a március, a következő napokat, úgy tűnik, nem a tavaszvárásnak fogjuk szentelni. Most ért ide az igazi zimankó – hófúvással, könyörtelen mínuszokkal: mindenre és mindenkire gondolnunk kell, aki ezt védtelenül vészeli át. Újra fel kell tankolnunk madáreleséggel is. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye pontos útmutatásokkal szolgál.

Házi praktikák 

Hulladékelemzés: a szemetesed megmondja, hogy mennyit pazarolsz

Szemetünk elemzése hasznos módja annak, hogy reális képet kapjunk pénzköltési szokásainkról. Vásárláskor nem tudatosul bennünk, de amikor összesítve látjuk a különféle dolgokat, szó szerint kicsúcsosodik a lényeg. Amiből túl sok van, azt érdemes átgondolni. A kukaboncolással arra is rájöhetünk, hogy hol folyik el a pénzünk.

Házi praktikák 

Spórolás mesterfokon – filléres megoldások, zéró energiapazarlás

Az áram és a vezetékes víz nagyszerű találmány, nem mindegy azonban, hogy mennyit használunk belőlük. A spórolásra számtalan lehetőségünk van, ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen tevékenységekkel mennyi energiát használunk el. Most megmutatjuk azokat a fortélyokat, amelyekkel energiatakarékosabbá teheted az otthonodat.

Házi praktikák 

Tiszta fürdőszoba természetesen

A fürdőszoba és a toalett tisztán tartása ősidők óta komoly fejtörést okoz a háziasszonyoknak. A makacs foltok, a vízkő és más szennyeződések eltávolítására azonban nem kell méregdrága, környezetre ártalmas vegyszereket használnunk. Vannak ennél sokkal olcsóbb, természetesebb és hatásosabb megoldások is. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatod csillogóan tisztává az otthonod mellékhelyiségeit. 

Házi praktikák 

Illatélmény mindennap: így készíthetsz természetes légfrissítőt

A boltokban kapható légfrissítők zöme nemcsak drága, de mesterséges összetevői miatt a környezetre sincsenek jó hatással. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz természetes alapanyagokból olyan hosszan tartó illatosítót házilag, amellyel még idillibbé varázsolhatod az otthon töltött pillanatokat. 

Házi praktikák 

Kikapcs-bekapcs: hogyan fűtsünk, ha spórolni szeretnénk?

Sokaknak okoz fejtörést az örök kérdés: vajon a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával spórolhatunk többet? A megoldás azonban sok tényezőtől függ. A helyes döntés meghozatalánál egyebek mellett figyelembe kell venni a falak vastagságát, a szigetelést és azt is, hogy mennyi időt tartózkodunk az adott ingatlanban. 

Házi praktikák 

Mi van a pelusban? Szupertalaj?

Nem vitás, az elsőnek őrültségnek tűnő ideákból géniuszi dolgok is születhetnek. Végtére is, ki gondolta volna, hogy az eldobható pelenkából olyan szupertalajt lehet házilag készíteni, amelyet a növények okos víztározóként is használhatnak? 

Házi praktikák 

Csúszkálni nem jó – de sózni sem!

Az ingatlanunk körüli út, járda télen könnyen válhat balesetveszélyessé. Essen ilyenkor hó, pláne ónos eső, azonnal előkerül a só: pedig a konyhasó –7 ºC alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz. Használata büntethető, szabálysértésnek számít. Kíméljük a fákat, érdesítsük inkább a csúszós felületeket téglaőrleménnyel, homokkal, fahamuval… és legyünk hóhányók!

Házi praktikák 

Tippek a környezettudatos évkezdéshez

A klímaváltozás, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés világméretű problémák. Azonban saját környezetünkben apró lépésekkel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy változást érjünk el, és egy élhetőbb, szebb és tudatosabb világot teremtsünk. A 365.reblog.hu ad tippeket a zöld évkezdéshez és a tudatos mindennapokhoz.

Házi praktikák 

Vegyszermentes csodatisztítószer

Nem kevés pénzt áldozunk arra, hogy lakásunkat csillogóvá, baktériummentessé és illatossá varázsoljuk. Arra azonban nem mindenki gondol, hogy mindehhez nincs szükség a gyakran aranyárban mért, kártékony kemikáliákkal dúsított termékekre. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz pénztárcabarát, vegyszermentes csodatisztítószert.