2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Fenntartható karácsony öt lépésben

Számtalan dolgot tehetsz azért, hogy a karácsonyod ne az ész nélküli vásárlásról, a pazarlásról és a hulladéktermelésről szóljon.

Házi praktikák 

Hulladékmentes hajápolás

Sokan úgy gondolják, hogy a szépségápolásnál a legnehezebben kivitelezhető a kevesebb műanyag használata, mivel szinte minden termék vastagon be van csomagolva. Pedig egy kis utánajárással itt is elkerülhető a plasztik hazacipelése.

Házi praktikák 

A jég környezetbarát ellenségei

A december meghozta a jeget, és ezzel nemcsak a korcsolyázás, de a csúszásmentesítés szezonja is eljött. A házunk előtti járda megtisztítása törvényi kötelességünk, nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá. A sót nemcsak az esetleges bírság, de a természetre gyakorolt káros hatásai miatt is messziről kerüljük el!

Házi praktikák 

A környezettudatos háztartás aduásza, a szódabikarbóna

A szagos cipősszekrénytől a zsíros mosogatógépig, az összemaszatolt faltól a foltos vágódeszkáig szinte nem létezik olyan problémás pont a lakásban, amivel ne küzdene meg egy marék szódabikarbóna.

Házi praktikák 

Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről

Az amúgy is sivárabb hónapokban a csupasz virágládák látványa különösen lehangoló, pedig számos olyan évelő növény létezik, amely cserépben, balkonládában nevelve ilyenkor is a terasz üdítő színfoltja lehet.

Házi praktikák 

Ne csak a hétköznapokat éld környezettudatosan

Az ünnepek esetében különösen látványos eredménnyel és rengeteg megspórolt hulladékkal jár, ha fenntartható megoldásokhoz folyamodsz, például az étkezések vagy a dekoráció megtervezésekor. És ha az esküvőtökről van szó, a tervezgetés és ötletelés alatt közös környezettudatos életetek alapjait is lerakhatjátok.

Házi praktikák 

Öt frappáns infografika a fenntarthatóság útján járóknak

Tippek környezetbarát vásárláshoz, utazáshoz, étkezéshez, otthonléthez, életmódhoz – Pásztor Péter összegyűjtötte, és szemnek is kellemes formába öntötte, mennyi mindent tehetünk a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséért. (Kép: Pásztor Péter/eletszepitok.hu/)

eletszepitok.hu
Házi praktikák 

Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!

Nagyanyáinknak még természetes volt, hogy a könnyen elhasználódó ruhadarabok élettartamát is meghosszabbították kicsit. Ha meggondoljuk, hogy egy „olcsó” pamutzokni előállítása mennyi vízbe, növényvédő szerbe és rosszul megfizetett emberi munkába kerül, lehet, hogy érdemes lenne leporolnunk a stoppolófákat.

Házi praktikák 

4 elengedhetetlen háztartási kellék házilag elkészítve

Fogkrém, általános tisztítószer, hidratáló testápoló és méhviaszos kendő házilag? A Vászonzsákoslány összegyűjtötte a 4 legegyszerűbb hulladékmentes receptet, amelyekhez minden összetevő megtalálható a legtöbb háztartásban, vagy legalábbis könnyen beszerezhetők. (Kép: needpix.com)

nosalty.hu
Házi praktikák 

Vécéöblítés a kézmosás vízével? Jó ötlet!

A toalettet tiszta ivóvízzel leöblíteni? Kész pazarlás! Ezért is jelenthetne víztakarékos megoldást a kézmosóval felszerelt WC-tartály. A Tudatos Vásárló most kiszámolta, hogy mennyit lehet spórolni egy ilyen eszközzel. 

Házi praktikák 

Semmi sem új a nap alatt

A környezetbarát és fenntartható (takarékos) háztartásvezetés nem valami modern hóbort. Ezért a leghasználhatóbb tippekért nem a mai magazinokhoz, hanem déd- és nagyanyáink bölcsességéhez érdemes fordulnunk.

Házi praktikák 

A kertgondozásban is lehetsz környezettudatos

Candide intelmét megfogadva nem kell úgy éreznünk, hogy a világnak hátat fordítva, csak a saját javunkra dolgozunk – hiszen ha tudatosan „műveljük meg kertjeinket”, azzal szűkebb és tágabb környezetünk megóvásáért is tehetünk.

Házi praktikák 

Mi teszi a környezetbarát kutyatartót?

Gazdiként környezettudatosan élni nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

Házi praktikák 

Mondj búcsút az alufóliának és a celofánnak

Környezetbarát megoldásokkal kiválthatod a rengeteg feleslegesen feltornyosuló műanyaghulladékot. 

Házi praktikák 

Mi legyen a falevelekkel?

A zöldhulladékot sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni, és kizárólag engedéllyel szabad elégetni. Viszont ha rászánjuk magunkat a komposztálásukra, a kertünk biztosan meghálálja majd.

Házi praktikák 

7 gramm szemét egy hónap alatt? Lehetséges!

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő tudatosan szoktatta rá magát a hulladékmentes életmódra, a szemét csökkentésére és a műanyag termékek elkerülésére.

Házi praktikák 

Ne csak otthon keresd a zöld megoldásokat

Egyre többen döntünk a fenntartható fogyasztás mellett, és teszünk annak érdekében, hogy ne károsítsuk közvetlen környezetünket. Akkor miért nem kezeljük ugyanígy az irodában töltött időt?

Házi praktikák 

Vedd a fáradságot – bánj felelősen a fáradt olajjal!

Az éttermekből és az üzemi konyhákból szervezett a veszélyes hulladéknak minősülő fáradt olaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütőolaj az esetek túlnyomó részében a lefolyókba kerül.

Házi praktikák 

Lakásban élsz, de komposztálnál? Hajrá!

A természetben semmi sem megy veszendőbe – nem úgy egy konyhában. Pedig a szeméttelepekre kerülő szerves hulladék bomlása komoly metánkibocsátással jár. A zöldhulladék eredendően nem problémaforrás, sőt komoly kincs, aminek a szobanövényeid is nagy hasznát vehetik.

Házi praktikák 

Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely

Egy átlagos nő élete során nagyjából 10 ezer intim higiéniai eszközt, tampont vagy betétet használ el – ezek a műanyagtartalmú termékek többnyire lerakókban vagy égetőkben végzik. De szerencsére már létezik egy környezetbarát alternatíva.