2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi praktikák 

Ennél olcsóbb öblítőt nem talál

Az illatos ruhák alapfeltétele a jó öblítő. Kínálatból nincs hiány, ám a piacon kapható mosószerek zöme nemcsak drága, de még a környezetünknek sem tesznek jót. Létezik azonban egy olyan otthon kikeverhető csodaszer, amely okkal válhat a tudatos háziasszonyok kedvencévé. 

Házi praktikák 

Parketten a természetes ragyogás

Hiába ragyog az egész lakás a tisztaságtól, ha a fakó parketta teljesen elrontja az összképet. Vannak azonban olyan jól bevált fortélyok, amelyek kártékony és drága vegyszerek nélkül is sokat segíthetnek abban, hogy a padló szuperfényes legyen. 

Házi praktikák 

Kerítésen az ingyen alma

Már hatezernél is többen osztottak meg egy Facebook-bejegyzést amely arról szól, hogy Norvégiában valaki almacsomagokat akasztott ki a kerítésére – mert túl sok termett a gyümölcsből a kertjében –, hogy azt ingyen bárki elvihesse. A Sokszínű Vidék utánajárt a történetnek, hiszen már itthon is akadt követője a külföldi trendnek. 

Házi praktikák 

A ragyogó csempe titka

A csempe az egyik legkényesebb felület az otthonunkban – nem elég, hogy a legkisebb szennyeződés is meglátszik rajta, de a tisztítása is komoly kihívást jelent. A fullasztó és kártékony vegyszerek helyett azonban érdemes kipróbálni azokat az olyan jól bevált praktikákat, amelyek által úgy csilloghat a csempénk, mint újkorában. 

Házi praktikák 

Hogyan gyűjtsük helyesen a szelektív hulladékot?

Rengeteget tehetünk a Földünkért, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot – ám sokszor nem egyszerű eldönteni, hogy hova kerüljön a szemét. Mi komposztálható? Mit nem dobhatunk egyszerűen a kukába? Mit kezdjünk az organikus hulladékkal? A legfontosabb kérdésekre a divany.hu cikkéből kaphatunk választ. 

divany.hu
Házi praktikák 

Az első lépések a zero waste életmódhoz

Ugyan még messze az újév, ennek ellenére szeptember eljövetele mindig valami új kezdetét jelzi. Vége a nyári szünetnek és a szabadságoknak, új év indul a suliban, újra beindulnak a fogaskerekek a munkahelyeken. Miért ne jelenthetné ez az időszak a magánéletben is valamilyen klassz változás kezdetét?

Házi praktikák 

Hatékony praktikák dugulás ellen

Bosszantó, ha a víz nem, vagy csak nagyon lassan folyik le a mosdóban, a mosogatóban, a kádban vagy a zuhanyozóban. Szerencsére nem kell minden esetben kártékony vegyszerekre bíznunk a duguláselhárítást, hiszen léteznek sokkal kíméletesebb és olcsóbb megoldások is. 

Házi praktikák 

Tények és tévhitek a szelektív gyűjtésről

Ha otthonunkban vagy munkahelyünkön szelektíven gyűjtjük a szemetet, rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért. Ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit lehet és mit nem szelektíven gyűjteni, és a hulladékokat hogyan kell elhelyezni, ugyanis sok tévhit és városi legenda kering ezzel kapcsolatban.

Házi praktikák 

Ne dobjuk ki megunt pólóinkat, inkább hasznosítsuk újra!

Nem is gondolnánk, de megunt ruháink, melyeket kidobásra szánunk, igen környezetszennyezők lehetnek, ha a szemétben landolnak. A legjobbat akkor tesszük, ha ezeket a darabokat eladományozzuk, hogy valaki másnál új életet kezdjenek. Vannak azonban olyan ruhák, melyeket sokkal inkább megéri újrahasznosítani. 

Házi praktikák 

Mézes praktika a növények gyorsabb növekedéséért

A méz jótékony hatásait sokan ismerik, azt azonban már kevesen tudják, hogy olyan enzimeket tartalmaz, amelyek serkentik a növények növekedését. Éppen emiatt gyökereztetőhormon helyett is sikerrel alkalmazható. Hogyan? Mutatjuk a receptet!

Házi praktikák 

Rengeteget spórolhatunk a környezettudatossággal

A környezettudatos életmód valóban drága lenne? Rengeteg tévhit él a környezettudatos élettel kapcsolatban, az egyik például az, hogy sok pénz kell hozzá. Erről valószínűleg a drága biotermékek is tehetnek, pedig az energiatakarékosság és az újrahasznosítás azt a célt is szolgálja, hogy több pénz maradjon a zsebünkben. 

Házi praktikák 

Környezetbarát kertészkedés lépésről lépésre

Mikor igazán fenntartható a kertünk? Ez az, amit minden kiskertésznek meg kellene kérdeznie magától. Feltettük már magunknak ezt a kérdést? Ha az az érzésünk, hogy több mérgező anyagot használunk, mint amennyire a növényeknek valójában szükségük van, akkor olvassuk el az alábbi használati útmutatót.

Házi praktikák 

8 dolog, amit nem jó ötlet ecettel tisztítani

Természetes, mégis megöli a bacikat, és szinte nincs az a makacs szennyeződés, amivel ne tudna elbánni. Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, és bár tényleg sokoldalú tisztítószernek számít, a CNET arra figyelmeztet, nem minden háztartási felületre érdemes automatikusan használni. 

Házi praktikák 

Vegyszermentes légfrissítők – házilag

A legtöbb kereskedelemben kapható légfrissítő káros mind az egészségünkre, mind a környezetünkre. Vannak viszont természetes módok, ahogyan eltávolíthatjuk a rossz szagokat az otthonunkból. A környezetbarát légfrissítők nemcsak egészségesek, de olcsók is, ráadásul nagyon egyszerű őket elkészíteni.

Házi praktikák 

Ha zavar a rovar: vegyszermentes módszerek nemkívánatos vendégek ellen

Elég egy pici az asztalon a dinnye levéből vagy egy padlóra pottyant fagyicsepp, esetleg néhány morzsa a földön, és reggelre több fronton vonuló rovarokat találunk a konyhában. A váratlan vendégeket azonban filléres praktikákkal, kártékony vegyszerek nélkül is távol tarthatjuk otthonunktól. 

Házi praktikák 

A nyári öntözés 10 aranyszabálya

A perzselő hőség a növényeket is megviseli – éppen emiatt ilyenkor különösen fontos odafigyelnünk a megfelelő gondozásra. A gardena.com most egy csokorba gyűjtötte a nyári locsolás aranyszabályait, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy kertünk a kánikula idején is zöldellő oázis maradhasson. 

gardena.com
Házi praktikák 

Ne hagyd elfolyni! 4 tipp, hogy könnyebb legyen spórolni a vízzel

Nemcsak a pénztárcánknak, hanem a bolygónknak is sokat árthatunk azzal, ha nem figyelünk oda a vízfogyasztásunkra. Apró, könnyen szokássá alakítható praktikákkal azonban rengeteget spórolhatunk.

Házi praktikák 

Nem is kell annyit mosogatni!

Elképesztően sok édesvizet használunk el teljesen feleslegesen – a legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen mennyiség folyik ki szó szerint a kezeink közül minden egyes nap. Ennek egy nagy részét a mosogatás teszi ki, de már erre is vannak jól bevált praktikák.

Házi praktikák 

Búcsúzzunk természetesen a vízkőtől

A vízkő a háziasszonyok egyik ősi ellensége. A fullasztó és méregdrága vegyszerek helyett azonban természetes módon is felvehetjük ellene a harcot. Mutatjuk a leghatásosabb filléres praktikákat, amelyek ráadásul a környezetünknek sem ártanak. 

Házi praktikák 

Vízinövényt a balkonra!

Bár ez az év kifejezetten „medárdosnak” mondható, azért a meleg nyári napokon jóleshet a kerti tavacska felüdítő látványa. Erről és a tóban élő növényekről annak sem kell lemondania, akinek nincs kertje, de van terasza vagy erkélye. Mutatjuk a praktikákat!