2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

A pénzed szavazat – A tudatos vásárló és a fenntartható vásárlás 12 pontja

A vásárlásra úgy is tekinthetünk, mint szavazatra. Ilyenkor a pénzünkkel szavazunk, és jó esetben annak a cégnek adjuk, amelyik a morális érékeinket képviseli. Ez szép és fontos alapelv, amelyet a hétköznapokban is könnyű betartani, ha követjük a tudatos vásárló 12 pontját.

Házi praktikák 

Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak?

Csábítóbb volna alaposan lefújni a zümmögő vérszívókat valamilyen gyilkos áruházi rovarölő szerrel, de fenntarthatóbb megoldás, ha állandó odafigyeléssel megelőzzük berepülésüket, megtelepedésüket és szaporodásukat, és környezettudatos módon igyekszünk távol tartani vagy irtani őket.

Házi praktikák 

Itthon nincs nagy gond, de például az Egyesült Királyság már 2050-re vízhiánnyal fog küzdeni

A teljes vízkészlet 97 százaléka a tengerekben, óceánokban, két százaléka pedig a jégsapkákban található. A maradék egy százalék az édesvíz, amin osztoznunk kell, és nemcsak a körülöttünk élőkkel, hanem a jövő embereivel is – a wmn.hu segít benne, hogyan csökkenthetjük az otthoni vízhasználatot.

(Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szilvásváradi Fátyol-vízesésről, fotó: MTI/Komka Péter.)

wmn.hu
Házi praktikák 

Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat

Nincs bizonyítékunk rá, hogy a műanyag valaha is teljesen lebomlana, de azt már biztosan tudjuk, hogy idővel aprózódik, ahogy a mesterséges polimerek széttöredeznek. És arra is számos kutatás felhívta a figyelmet, hogy az így keletkezett mikroműanyagok már a bolygónk teljes felszínén megtalálhatók.

Házi praktikák 

Ne etesd feleslegesen a szemetest!

A bolygónkon elképesztő tempóban szaporodik a szemét, és bár egyre több megoldás születik arra, hogyan hasznosíthatjuk újra másodnyersanyagként a kihajigált dolgok nagy részét, azért nagyon fontos volna csökkenteni a megtermelt hulladék mennyiségét is. De hogyan tehetünk ezért mi magunk?

Házi praktikák 

Még mindig legalább 40 fokon mosnak az európaiak

Bár már több mint 10 éve bátorítanak rá a mosógépgyártók, és a mosószerek túlnyomó többsége is alkalmas volna erre, az európaiak egy friss felmérés szerint mégsem mosnak 30 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten. Ezzel az energiapazarlással tulajdonképpen semmibe veszik a klímaváltozást?

Házi praktikák 

Miért locsoljuk a növényeket és öblítjük a vécét ivóvízzel?

Az ember által okozott klímaválság korában, a bolygónk legkülönbözőbb vidékein egyre gyakrabban fellépő vízhiányt megtapasztalva egyre nagyobb hangsúlyt kap természetes erőforrásaink tisztelete, ezen belül is ivóvízkészleteink védelme. De vajon védjük-e valóban ivóvizünket?

Házi praktikák 

Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba

Bár különböző fórumokon egyre több szó esik a fenyegető környezeti katasztrófáról, az egyes nemzetek és gazdaságok mégis csak nagyon óvakodva tesznek lépéseket az olyan globális problémák kezelése érdekében, mint az ember által okozott klímaváltozás vagy az ökológiai rendszerek sérülése.

Házi praktikák 

Így hajtogass nyuszit textilszalvétából

A „nem fogyasztás”, a „zero waste” és Földünk erőforrásainak megkímélése jegyében idén inkább hanyagold a később úgyis csak szemétté avanzsáló húsvéti asztali díszeket, és hajtogass nyuszikat a terítéshez használt textilszalvétákból!

Házi praktikák 

Moss okosan, csökkentsd a vízlábnyomod!

„A KSH 2019-es adatai alapján az egy főre jutó napi vízhasználatunk több mint 35 ezer liter volt” – ezzel a sokkoló adattal indítja cikkét a player.hu. Ezt a rengeteg vizet azonban nem a zuhany alatt állva vagy a poharunkba töltve fogyasztjuk el, vízlábnyomunk jelentős részét a mosás
víz- és áramigénye teszi ki.

Házi praktikák 

Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat

A folyamatos fűtés – ha az nem megújuló energiával történik – nemcsak a bolygónknak, de a pénztárcánknak sem tesz jót. Szerencsére vannak olyan praktikák, amelyek segíthetnek abban, hogy a lakás melege ne vesszen el, és a beltéri hőmérséklet csúcsra járatott fűtés nélkül is kellemes maradjon.

Házi praktikák 

Ezért érdemes szobanövényeket tartani

A szobanövények az otthon élő díszei, arról azonban kevesen tudnak, hogy a gyönyörű zöldellők nemcsak szebbé varázsolják a lakást, hanem a mentális egészségre is jó hatással vannak. 

Házi praktikák 

A gyertyák új élete

A hamar sötétedő, hideg téli időszakban egyre többen követik a dán hygge életérzést, amelyet leginkább egy gyertyás-pokrócos otthonosságérzéssel lehet legkönnyebben leírni. A leégett gyertyákat azonban nem kell feltétlenül kidobni, hiszen néhány egyszerű trükk segítségével új életet kaphatnak.

Házi praktikák 

Ne dobd ki a banánhéjat!

A banánhéj túl értékes ahhoz, hogy a szemetesbe dobjuk: káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyagot jelenthet a növények számára. Egy ember évente átlagosan 12 kg banánt majszol el, egy négyszemélyes háztartásban kb. 400 banánhéj landol a kukában.

Házi praktikák 

Fertőtlenítőszerek házilag

Fertőtlenítő- és tisztítószerekért nem szükséges boltba menni, akár mi magunk is elkészíthetjük ezeket. Természetes összetevőkből állnak, hatékonyak, és bármikor bevethetők a baktériumokkal, szennyeződésekkel szemben. 

Házi praktikák 

Így készíthetünk pot-pourrit házilag

Noha már hosszabbodnak a nappalok, a tavasz még várat magára picit. Néhány jól összeválogatott virágcsokorral azonban nem csupán a télbe csempészhetünk egy kis színt, de a virágokból később illatos házi pot-pourrit is készíthetünk, egészen egyszerűen.  

Házi praktikák 

Sötétebb lakásban is lehetnek gyönyörű szobanövényeink

Szobanövényeket gondozni kellemes kikapcsolódás, és az otthont is felüdítik a zöldellő levelek: az élmény azonban nem kizárólag azok kiváltsága lehet, akik világos lakásban élnek. Léteznek ugyanis olyan szobanövények, amelyek nem igényelnek sok napsütést. 

Házi praktikák 

Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba

A karácsonyt az ünnepi illatok varázsolják igazán idillivé – boltban vásárolt méregdrága, sokszor a környezetre is kártékony hatású aeroszolok helyett érdemes kipróbálni azokat a kellemes aromájú illatosítókat, melyeket néhány perc alatt mi magunk is elkészíthetünk. 

Házi praktikák 

Így spórolhatunk a vízzel zuhanyzás közben

A Fővárosi Vízművek adatai szerint egy ember egyszeri kádban fürdés alkalmával 75-100 liter vizet használ el, zuhanyzással pedig 20-40 litert. Mutatjuk azokat a könnyen alkalmazható praktikákat, amelyekkel egyszerűen csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat. 

Házi praktikák 

Fogkrémet természetesen!

Sajnos több olyan, boltban kapható fogkrém is van, amely mesterséges édesítőket, fluoridot, triklozánt, glicerint és nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz. Mutatjuk, hogyan lehet pillanatok alatt 100 százalékban természetes fogpasztát készíteni házilag.