2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba

Bár különböző fórumokon egyre több szó esik a fenyegető környezeti katasztrófáról, az egyes nemzetek és gazdaságok mégis csak nagyon óvakodva tesznek lépéseket az olyan globális problémák kezelése érdekében, mint az ember által okozott klímaváltozás vagy az ökológiai rendszerek sérülése.

Házi praktikák 

Így hajtogass nyuszit textilszalvétából

A „nem fogyasztás”, a „zero waste” és Földünk erőforrásainak megkímélése jegyében idén inkább hanyagold a később úgyis csak szemétté avanzsáló húsvéti asztali díszeket, és hajtogass nyuszikat a terítéshez használt textilszalvétákból!

Házi praktikák 

Moss okosan, csökkentsd a vízlábnyomod!

„A KSH 2019-es adatai alapján az egy főre jutó napi vízhasználatunk több mint 35 ezer liter volt” – ezzel a sokkoló adattal indítja cikkét a player.hu. Ezt a rengeteg vizet azonban nem a zuhany alatt állva vagy a poharunkba töltve fogyasztjuk el, vízlábnyomunk jelentős részét a mosás
víz- és áramigénye teszi ki.

Házi praktikák 

Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat

A folyamatos fűtés – ha az nem megújuló energiával történik – nemcsak a bolygónknak, de a pénztárcánknak sem tesz jót. Szerencsére vannak olyan praktikák, amelyek segíthetnek abban, hogy a lakás melege ne vesszen el, és a beltéri hőmérséklet csúcsra járatott fűtés nélkül is kellemes maradjon.

Házi praktikák 

Ezért érdemes szobanövényeket tartani

A szobanövények az otthon élő díszei, arról azonban kevesen tudnak, hogy a gyönyörű zöldellők nemcsak szebbé varázsolják a lakást, hanem a mentális egészségre is jó hatással vannak. 

Házi praktikák 

A gyertyák új élete

A hamar sötétedő, hideg téli időszakban egyre többen követik a dán hygge életérzést, amelyet leginkább egy gyertyás-pokrócos otthonosságérzéssel lehet legkönnyebben leírni. A leégett gyertyákat azonban nem kell feltétlenül kidobni, hiszen néhány egyszerű trükk segítségével új életet kaphatnak.

Házi praktikák 

Ne dobd ki a banánhéjat!

A banánhéj túl értékes ahhoz, hogy a szemetesbe dobjuk: káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyagot jelenthet a növények számára. Egy ember évente átlagosan 12 kg banánt majszol el, egy négyszemélyes háztartásban kb. 400 banánhéj landol a kukában.

Házi praktikák 

Fertőtlenítőszerek házilag

Fertőtlenítő- és tisztítószerekért nem szükséges boltba menni, akár mi magunk is elkészíthetjük ezeket. Természetes összetevőkből állnak, hatékonyak, és bármikor bevethetők a baktériumokkal, szennyeződésekkel szemben. 

Házi praktikák 

Így készíthetünk pot-pourrit házilag

Noha már hosszabbodnak a nappalok, a tavasz még várat magára picit. Néhány jól összeválogatott virágcsokorral azonban nem csupán a télbe csempészhetünk egy kis színt, de a virágokból később illatos házi pot-pourrit is készíthetünk, egészen egyszerűen.  

Házi praktikák 

Sötétebb lakásban is lehetnek gyönyörű szobanövényeink

Szobanövényeket gondozni kellemes kikapcsolódás, és az otthont is felüdítik a zöldellő levelek: az élmény azonban nem kizárólag azok kiváltsága lehet, akik világos lakásban élnek. Léteznek ugyanis olyan szobanövények, amelyek nem igényelnek sok napsütést. 

Házi praktikák 

Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba

A karácsonyt az ünnepi illatok varázsolják igazán idillivé – boltban vásárolt méregdrága, sokszor a környezetre is kártékony hatású aeroszolok helyett érdemes kipróbálni azokat a kellemes aromájú illatosítókat, melyeket néhány perc alatt mi magunk is elkészíthetünk. 

Házi praktikák 

Így spórolhatunk a vízzel zuhanyzás közben

A Fővárosi Vízművek adatai szerint egy ember egyszeri kádban fürdés alkalmával 75-100 liter vizet használ el, zuhanyzással pedig 20-40 litert. Mutatjuk azokat a könnyen alkalmazható praktikákat, amelyekkel egyszerűen csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat. 

Házi praktikák 

Fogkrémet természetesen!

Sajnos több olyan, boltban kapható fogkrém is van, amely mesterséges édesítőket, fluoridot, triklozánt, glicerint és nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz. Mutatjuk, hogyan lehet pillanatok alatt 100 százalékban természetes fogpasztát készíteni házilag. 

Házi praktikák 

Így gondoskodhatunk télen a szobanövényeinkről

Novembertől a lerövidült nappalok és hidegebb éjszakák hatására szobanövényeink is megkezdik a felkészülést a fényhiányos, hűvösebb hónapokra. Kedvenc virágaink többsége láthatóan igen rosszul viseli ezt az időszakot, ezért is fontos most kiemelt figyelmet fordítani rájuk. 

agroforum.hu
Házi praktikák 

Konyhai praktikák ráégett szennyeződések ellen

A tepsi szélére folyt töltelék vagy a felületre égett sajt is makacs szennyeződéseket hagy maga után – a vegyszermentes házi praktikának köszönhetően ismét eredeti szépségében tündökölhet a foltos sütőedényünk. 

femina.hu
Házi praktikák 

Új zuhanyrózsa 30 perc alatt?

A zuhanyrózsából alig folydogál a víz, vagy nem jó irányba spricceli a vizet? A lerakódott vízkő nemcsak csúnya, hanem a zuhanyfejet is idő előtt tönkre teheti – kivéve akkor, ha bevetjük ellene a természetes házi praktikát. 

Házi praktikák 

Télen is csodaszép virágok díszíthetik a balkonunkat

Kedvenc nyári virágaink már javában telelnek, a balkonládáknak azonban nem kell üresen várniuk a tavaszt. Mutatjuk azokat a fagytűrő növényeket, amelyek irigylésre méltó szigetté varázsolhatják az erkélyünket. 

Házi praktikák 

8 tipp a zöldebb home office-ért

A koronavírus-járvány megjelenése óta egyre több időt töltünk az otthonunkban, sokan ráadásul home office-ból dolgoznak, ez pedig – ha nem figyelünk oda – nagyon meg tudja dobni a rezsit. Az nrgreport.hu egy csokorba gyűjtötte azokat a praktikákat, amelyekkel kordában tarthatjuk a fogyasztásunkat.

nrgreport.com
Házi praktikák 

Hogyan teleltessük a muskátlit?

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb balkonnövény – a hidegebb éjszakák beköszöntével azonban meg kell kezdeni a teleltetését. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Házi praktikák 

Így készül a házi légfrissítő gél

Vegyszermentes, tartós, nem ömlik ki és mennyeien finom illattal árasztja el az otthonunkat – csak néhány indok arra, hogy miért érdemes házilag elkészíteni a légfrissítő zselét.