2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi praktikák 

A nyári öntözés 10 aranyszabálya

A perzselő hőség a növényeket is megviseli – éppen emiatt ilyenkor különösen fontos odafigyelnünk a megfelelő gondozásra. A gardena.com most egy csokorba gyűjtötte a nyári locsolás aranyszabályait, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy kertünk a kánikula idején is zöldellő oázis maradhasson. 

gardena.com
Házi praktikák 

Ne hagyd elfolyni! 4 tipp, hogy könnyebb legyen spórolni a vízzel

Nemcsak a pénztárcánknak, hanem a bolygónknak is sokat árthatunk azzal, ha nem figyelünk oda a vízfogyasztásunkra. Apró, könnyen szokássá alakítható praktikákkal azonban rengeteget spórolhatunk.

Házi praktikák 

Nem is kell annyit mosogatni!

Elképesztően sok édesvizet használunk el teljesen feleslegesen – a legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen mennyiség folyik ki szó szerint a kezeink közül minden egyes nap. Ennek egy nagy részét a mosogatás teszi ki, de már erre is vannak jól bevált praktikák.

Házi praktikák 

Búcsúzzunk természetesen a vízkőtől

A vízkő a háziasszonyok egyik ősi ellensége. A fullasztó és méregdrága vegyszerek helyett azonban természetes módon is felvehetjük ellene a harcot. Mutatjuk a leghatásosabb filléres praktikákat, amelyek ráadásul a környezetünknek sem ártanak. 

Házi praktikák 

Vízinövényt a balkonra!

Bár ez az év kifejezetten „medárdosnak” mondható, azért a meleg nyári napokon jóleshet a kerti tavacska felüdítő látványa. Erről és a tóban élő növényekről annak sem kell lemondania, akinek nincs kertje, de van terasza vagy erkélye. Mutatjuk a praktikákat!

Házi praktikák 

Egyszerűen elkészíthető csodaszerek kártevők ellen

Nincs annál szebb és melengetőbb látvány, mint amikor a növényeid a legtökéletesebb formájukban pompáznak. De sajnos a kártevő rovarok bármikor megtámadhatják őket. Szerencsére a természetben – mint ahogy ez lenni szokott – erre is találhatunk megoldást. Mutatjuk a legjobb filléres praktikákat!

Házi praktikák 

Mit tegyünk, ha fiókát találunk?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kap a Madártani Egyesület a megmentendő madarakról. Pedig a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Házi praktikák 

Több paradicsomot szeretnél? Így szaporítsd szárdugványról!

Sok kertész sikerrel próbálkozott már szobanövények, esetleg cserjék dugványról történő szaporításával. De vajon azt hányan tudták, hogy a zöldségfélék között is létezik nem egy, amely ugyanígy szaporítható? Most megmutatjuk, miképpen lehet például több paradicsomunk. 

Házi praktikák 

A balkonnak is van egy ideálja: a szerelemvirág

Ilyen névvel, mint a szerelemvirág, egy növény akkor is felkelti a figyelmet, ha történetesen nincs kisebb labdányi, világoskék színű, tartós virága. Sőt, gondozni sem ördöngösség! Ezek után szinte érthetetlen, miért nem virágzik néhány példánya minden teraszon. 

Házi praktikák 

Így teheted energiahatékonnyá az otthonodat

Megannyi módszer létezik arra, hogy miképpen varázsolhatjuk zöldebbé a mindennapjainkat. Van azonban néhány olyan alapszabály, amelyek nélkül nem lehetne teljesen energiahatékony és ezáltal környezetbarát az otthonunk. Most megmutatjuk a legfontosabbakat. 

Házi praktikák 

A sün a kerted egyik legjobb barátja – Így gondoskodj róla

A süni nemcsak kedves, csendes és ártalmatlan állat, de rettentő hasznos is, mert megeszi a növényeinket dézsmáló rovarokat. Fontos lakója a kertünknek. Ahhoz, hogy ez a kisállat szívesen maradjon nálunk, tehetünk apró lépéseket. Szerencsére nincsenek kielégíthetetlen igényei, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk.

Házi praktikák 

Szereti a szobanövényeket, de nincs elég ideje rájuk? Van megoldás!

Boldogsággal tölti el az ember szívét, ha reggel arra ébred, hogy kedvenc növénye újabb hajtással gazdagodott. Sokan mégis lemondanak a zöldellőkről, mondván, nincs elég idejük a gondozásukra. Most olyan szobanövényeket mutatunk be, amelyek a kevés törődést is meghálálják. 

Házi praktikák 

A gyomirtás is lehet természetes!

A napsütés nemcsak a virágoknak, de a gyomoknak is kedvez – utóbbi kiirtása pedig nem egyszerű feladat. Szerencsére nem kell hetente gazolni; vannak ugyanis olyan egyszerű, filléres házi praktikák, amelyek vegyszermentesen segítenek a gazdának, hogy kertje mindig szép és rendezett legyen. 

Házi praktikák 

Légkondi nélkül is megküzdhetünk a hőséggel

A nyári hőség ismét beköszöntött; sokan már most a közismerten áramfaló, megannyi egészségügyi kockázattal járó légkondicionáló berendezésektől várják a hűsítő megoldást. Pedig egyszerűen, természetes módszerekkel, a bolygónkat megkímélve is megküzdhetünk a meleggel. Mutatjuk a leghatékonyabb praktikákat. 

Házi praktikák 

Így öntözd a növényeidet, ha elutazol otthonról

Az öntözés a növények gondozásának heti rutinfeladata, ám ha sokáig szeretnénk gyönyörködni zöldellő kincseinkben, akkor több figyelmet kell szentelnünk rájuk. De mit tegyünk akkor, ha hosszabb időre elutazunk otthonról? Mutatjuk a legjobb praktikákat!

Házi praktikák 

Ne dobd ki, javíttasd meg! – megoldás az e-hulladék okozta problémára

Műszaki cikkek vásárlásakor a magyarok nagyon figyelnek az energiahatékonyságra, és jellemzően a készülék meghibásodásakor is környezettudatos döntést hozunk – összegzi tapasztalatait a MediaMarkt. Bár hazánk uniós viszonylatban nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyiségét tekintve, a műszaki áruházlánc felhívja a figyelmet a javíttatás fontosságára, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Házi praktikák 

Ültessünk gondosan! Gyakori hibák, melyek a fa életébe kerülhetnek

Különös öröm tölti el az ember szívét, amikor fát ültet. Ahhoz azonban, hogy a csemetéből szép, terebélyes és egészséges fa cseperedjen, nagyon fontos odafigyelnünk az ültetés és a gondozás részleteire. Most azokat a leggyakoribb hibákat sorakoztatjuk fel, melyek akár a fa életébe kerülhetnek. 

Házi praktikák 

Több termés, kevesebb kártevő, vegyszer nélkül? A növénytársítás praktikái

Szerencsére a környezetbarát gazdáknak sem kell lemondaniuk a zöldellő kert szépségéről. A növénytársítás segítségével ugyanis nemcsak a kártékony vegyszereknek inthetünk búcsút, de a termésünk is gazdagabb lehet. Mutatjuk a legtökéletesebb párosokat!

Házi praktikák 

A nagytakarítás is lehet természetes

A boltokban kapható, zömében drága tisztítószerek fullasztó szaga kétségkívül egyenesen elviselhetetlenné teszi a takarítást. Ám aggodalomra semmi ok! Létezik ugyanis egy olyan egyszerűen elkészíthető, illatos és szuperhatékony csodaszer, amellyel nemcsak bolygónkat, de pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Házi praktikák 

Bájos otthon újrahasznosított tárgyakból

Nem érdemes minden régi használati tárgytól megszabadulni egy-egy lomtalanítás alkalmával, hiszen a megunt darabok nemcsak a lakást, de a kertet is szebbé, egyedibbé tehetik. Mutatjuk az ötleteket.