2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol

Gondozásmentes kert nem létezik, de néhány alapelv betartásával van rá mód, hogy kevés ápolással és alacsony vízfogyasztás mellett is szép, mutatós kertje lehessen az embernek. A titok a megfelelő növényfajták kiválasztásában, a talajtakaró anyagok használatában, valamint a csepegtető öntözésben rejlik.

Házi praktikák 

Nem kell hozzá vegyszer!

Egy kevés forró vízzel sok feladatot elvégezhetünk a háztartásban és a ház körül. A forró víz tisztító és zsíroldó hatása mellett fertőtlenít is. Ráadásul olcsóbb, mint bármelyik rámenősen reklámozott készítmény. De kezünk védelme érdekében érdemes belebújni egy pár extra erős háztartási gumikesztyűbe!

Házi praktikák 

Így pakolj a hűtődbe!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a jól szervezett hűtő elengedhetetlen annak érdekében, hogy megelőzzük a különböző baktériumok elszaporodását, és a jó pakolással spórolhatunk is. Fontos az optimális, 3 és 5 Celsius-fok közötti hőmérséklet biztosítása, és az sem mindegy, hogy melyik terméket milyen hidegre hűtjük.

Házi praktikák 

Így tisztítsd a kávéfőzőt vegyszerek nélkül

Jég és só vagy citromlé segítségével egyszerűen, vegyszerek nélkül is megtisztíthatjuk a kávéfőzőnket – a femina.hu cikkéből kiderül, hogyan.

Házi praktikák 

Így kergethetjük el könnyen a szúnyogot!

Közelednek a meleg esték, szélesre tárt ablakokkal – és velük együtt a szúnyogok, amik igencsak meg tudják keseríteni a pillanatokat. Nem csupán a csípésük kellemetlen, de betegségeket is terjeszthetnek. Néhány egyszerű praktikával azonban könnyen szúnyogmentes estét varázsolhatunk magunknak. 

Házi praktikák 

Meglepő módszer: víz helyett jéggel öntözzük a kényes orchideát

Az összes otthon nevelgetett virág közül talán az orchidea az, amelybe még a tapasztalt kertésznek is beletörik a bicskája. Az elegáns trópusi növény ugyanis viszonylag nehezen tűri a hirtelen változásokat, legyen szó fényről, hőmérsékletről vagy nedvességről. A gardenista.hu rátalált az orchidea egy új öntözési megoldására.

Házi praktikák 

Napkollektor házilag, napenergia barkácsolással (videó)

Egy feketére festett lapradiátor üveg mögé téve egészen jó eredményt hoz: házilag barkácsolt napkollektort. Érdemes elolvasni a videó alatt lévő hozzászólásokat is további jó tanácsokért.

Házi praktikák 

Miért imádják a mikrobák a mosogatószivacsodat?

Egy friss kutatás rámutatott: a különböző baktériumtörzsek nem egyformán kedvelik a sokszínű mikrobaközösség által lakott közeget, ezért a zegzugos szerkezetű élőhelyek, mint a talaj vagy éppen a valamennyiünk mosogatója mellett ott díszelgő mosogatószivacs eszményi élőhelyet jelentenek számukra.

Házi praktikák 

Praktikák a szebb szobanövényekért

A kávézacctól a banánhéjig vagy a zöldségek főzővizéig számos konyhai „hulladék” és gyógynövény felhasználásával segíthetünk szobanövényeinknek, hogy erősebbek, szebbek, egészségesebbek legyenek – írja a hobbikert.hu

Házi praktikák 

Hasznos tisztítószer az ecet – de nem minden esetben

Napjaink fenntartható, zöld háztartásának alapvető kelléke az ecet. Olcsó, népszerű és sokoldalú tisztítószer, amely számos háztartási helyzetben jelent nagy segítséget. Néhány konyhai eszköz kapcsán azonban jobban járunk, ha más tisztítószert választunk. 

Házi praktikák 

Vízfoltos lett a fabútor? Van egyszerű és gyors megoldás

Sokak számára tud nagy bosszúságot jelenteni, amikor egy pohár nyomot hagy egy faasztalon, vagy egy váratlan esőzésben megázik a kerti bútor. Szerencsére több gyors és egyszerű megoldás is létezik a problémára – elég, ha van kéznél hajszárító, vasaló vagy szódabikarbóna. 

Házi praktikák 

Otthonfrissítés felújítás helyett egyszerű praktikákkal

A tavasz közeledtével sokan érezzük úgy, hogy otthonunkat is fel kell ráznunk téli álmából. Egy lakásfelújítás azonban nem csupán költséges dolog, de sok hulladékkal is jár. Van persze, amikor elkerülhetetlen a teljes renoválás, de van, amikor néhány egyszerű trükk is elég a lakás megújításához. 

Házi praktikák 

Bár megteheted, de inkább ne keverd a szódabikarbónát és az ecetet

Hiába elterjedt házi tisztítószer a szódabikarbóna, illetve az ecet, felesleges keverni őket. Az ecet és a szódabikarbóna ugyanis tulajdonképpen kioltja egymást, amikor összeöntjük őket, így nem lesz fokozott tisztító hatása az elegynek – magyarázza dr. Amanda Morris, a Virginiai Műszaki Egyetem kémia tanszékének vezetője.

Házi praktikák 

Rendezzünk idén fenntartható karácsonyt!

Hogyan tehetjük egyszerre felejthetetlenné és környezetbaráttá az ünnepeket? A femina.hu 5 jótanácsot gyűjtött össze azoknak, akik szívesen szánnak kicsit több időt az előkészületekre, és költenek cserébe kevesebb pénzt a plázákban ajándékok, csomagolóanyagok és díszek után kajtatva vagy a webshopokban böngészve.

Házi praktikák 

Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a közelgő karácsony. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás és a nagy közös étkezések ünnepe is.

Házi praktikák 

Hogyan lehet környezetbarát a fogmosás?

Akad, aki fogkrémek terén inkább konzervatív, és ragaszkodik a hagyományos megoldásokhoz, mások pedig szívesen kalandoznak az alternatív fogtisztító tabletták, porok és paszták világában. Akárhogy is legyen, mindenkinek van rá lehetősége, hogy környezetbarátabb megoldást válasszon, ha fogmosásról van szó.

Házi praktikák 

Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban

Nem feltétlenül van szükségünk a legdrágább tisztítószerekre és megoldásokra ahhoz, hogy otthonunk szép, tiszta és kellemes legyen. Az ecetben rejlő lehetőségeket nem lehet eléggé hangsúlyozni. De vajon mit tud a kávézacc és az alufólia?

Házi praktikák 

Bármilyen növényt dobhatunk a komposztra?

A komposztnak nagy hasznát vesszük a kertben – de csak akkor, ha vigyázunk rá, és megválogatjuk, mit hajítunk a kupacra. A fertőzött, beteg, károsított növények érdemes inkább kidobni, mert olyan betegséget hordozhatnak, amely a komposzttal később továbbterjeszthető.

Házi praktikák 

Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát

Azzal, ha a ruháinkra vigyáznunk, óvjuk a környezetet is. Nemcsak arra érdemes figyelnünk ennek érdekében, hogy tartós alapanyagból készült, időtálló darabokkal töltsük meg a szekrényünket, hanem arra is, hogy megfelelő körültekintéssel tisztítsuk őket. 

Házi praktikák 

Házi trükkök és ötletek műanyag palackok újrahasznosítására (videó)

Bár sajnos többeknek az is gondot okoz, hogy a műanyag palackokat összepréselve dobják ki a szelektív kukákba, a környezettudatosságban odáig is el lehet jutni, hogy célszerű eszközöket készítünk belőlük. Íme, tizenhét nagyszerű példa.