Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért

A citromsav hatékony segítőtárs a konyhában, a fürdőszobában, illetve a mosáshoz is praktikus kiegészítő. Rendkívüli sokoldalúságának, fertőtlenítő hatásának és pénztárcabarát árának köszönhetően a háziasszonyok nagy kedvence lehet.  

Házi praktikák 

Egy mikrobiológus tanácsai a takarításhoz

A takarítás a mindennapjaink természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára. Dr. Charles Gerba mikrobiológusként tudja, mennyi kórokozó van egy lakásban, és elárulta, ő mire figyel takarításkor.

Házi praktikák 

Így készíthetünk ablakmosó folyadékot

A tavaszi nagytakarításhoz nem kell a boltból beszerezni a méregdrága és a környezetre sokszor igen kártékony vegyszereket. Az ablaktisztításhoz szükség folyadékot például mi magunk is könnyen elkészíthetjük. Mutatjuk, hogyan!

Házi praktikák 

Így fertőtleníthetjük otthonunk levegőjét

Most különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy rendszeresen fertőtlenítsük és tisztítsuk lakóterünket. Mutatjuk, hogyan tudunk házilag, természetes alapanyagokból fertőtlenítő gyertyát, illóolajos párologtatót és fertőtlenítő spray-t készíteni. 

Házi praktikák 

Szellőztessünk okosan!

A lakás tisztaságához a szellőztetés is jelentősen hozzájárul. De mikor és milyen gyakran érdemes szellőztetni ahhoz, hogy friss maradjon otthonunk levegője? 

femina.hu
Házi praktikák 

Penész ellen ezek a legjobb szobanövények

Otthonunkban bármikor felütheti a fejét a penész, ami igen komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre. Ezért is érdemes lakásunkban szobanövényeket tartani, amelyek kétféleképpen lépnek fel a spórák ellen: megtisztítják tőlük a levegőt, vagy elszívják a nedvességet.

Házi praktikák 

Ragyogó tisztaság – vegyszermentesen

Nem kell a méregdrága, a környezetre is kártékony vegyszerekre bíznunk otthonunk tisztaságát, hiszen több olyan természetes praktika is létezik, amelyekkel ragyogóan tisztára varázsolhatjuk környezetünket. Takarításhoz a többi között érdemes bevetni az illatos vegyszermentes tisztítószert, melyet mi magunk is elkészíthetünk. 

Házi praktikák 

Így készíthetünk kézfertőtlenítőt házilag

Most különösen fontos szerepe van a megfelelő kézmosásnak és kézfertőtlenítésnek. Mutatjuk, hogyan készíthetünk otthon, zöldalapanyagokból kézfertőtlenítőt. 

Házi praktikák 

Praktikák a kevesebb hulladékért

Statisztikák szerint egy ember egy év alatt átlagosan 5 tonna szemetet termel. Ez óriási szennyezést jelent a környezetnek. De vajon hogyan csökkenthetnénk a szeméttermelésünket? 

femina.hu
Házi praktikák 

Nem kell kidobni! Így tüntetheted el a bolyhokat a kabátodról

Csinos, elegáns, stílusos – sokan viselnek szövetkabátot, hiszen sok tulajdonsága szól mellette. Egy dolgot azonban hátulütőjeként említhetünk: bolyhosodik. Szerencsére kedvenc darabunkat ebben az esetben sem kell kidobni – a Femina a legjobb praktikákat gyűjtötte egy csokorba. 

femina.hu
Házi praktikák 

Legyen a mosás is környezetbarát!

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az élővizekbe kerülő műanyagszennyezés 35 százaléka a műszálas ruhák helytelen mosásából származik. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a tudatos mosásra. Mutatjuk a legjobb praktikákat!

Házi praktikák 

Tartsd a szemed az áramzabálókon

Dicséretes, ha nem rohansz minden új kütyü megjelenésekor az elektronikai szaküzletebe, és amikor csak lehet, a javítás mellett döntesz. De a meglévő berendezéseid tudatos üzemeltetésére is figyelj oda, ha nem akarod, hogy energiapazarlásuk a klíma és a rezsid rovására menjen.

Házi praktikák 

Spórolás és környezettudatosság a fűtési szezonban

A hűvös téli napok nemcsak az ember hangulatán hagyják rajta a nyomukat, hanem a fűtésszámlán is. Hiába igyekszünk alacsonyabbra állítani a termosztátot, ez nem mindig segít. Van azonban néhány gyors, olcsó trükk, amivel rengeteget lehet spórolni fagyoskodás nélkül is, és ezzel még a környezetünkért is sokat tehetünk!

Házi praktikák 

Lefolyótisztítás házi praktikákkal

Mindenkivel előfordulhatott már, hogy gyanús szagot észlelt a konyhában vagy a fürdőben. Sok esetben a lefolyó a ludas, és a kellemetlen szagoknak több forrása is lehet. Környezetbarát házi praktikákkal – főleg ecettel és szódabikarbónával –  sokat tehetünk a a patyolattiszta, illatos lefolyóért.

Házi praktikák 

Növénymentő praktikák

Növényeink mindig meghálálják a lelkes gondoskodást, ám sokszor előfordul, hogy ennek ellenére idő előtt elpusztulnak: vagy azért, mert túlöntöztük, vagy éppen amiatt, mert nem voltunk tisztában az igényeivel. Mutatjuk, milyen házilag készített táppal segíthetünk kedvenc virágainkon. 

Házi praktikák 

Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett

A papír, a műanyag, a fém, a színes, illetve fehér üveg, ha nem tartalmaz egyéb anyagot, egyszerűen szelektálható. De mit tegyünk azokkal a hulladékokkal, amelyek nem egyféle anyagból készültek, vagy nehezen eldönthető, hogy hová kellene kerülniük?

Házi praktikák 

Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek?

Hogy a lelkes és jó szándékú elhatározások ne tűnjenek el a januári jéggel együtt, érdemes kézzelfogható és könnyen a megszokott rutinodba illeszthető változtatásokkal kezdeni, és fokozatosan haladni a fenntartható mindennapok kialakításában.

Házi praktikák 

Beporzókat minden kertbe!

Ha szeretnéd, hogy majd a kikelettel az udvarodban sorakozó ágyások ne csak a két lábon járók gyomrát és szívét hangolják örömre, de az ökoszisztéma számára oly fontos rovarok is otthonra találjanak benne, ezt az útmutatót neked találták ki!

Házi praktikák 

Nem a mértéktelen pazarlástól határtalan az ünnep öröme

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. Nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszer-hulladékok miatt: sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. 

Házi praktikák 

Egy kis merengeni való csendes ünnepi estékre

Hajlamosak vagyunk forradalmi, korábban sosem látott gyakorlatként gondolni azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a hulladékmentes, környezetbarát háztartásunk kialakításáért teszünk. Pedig valójában a problémák, amelyek ellen küzdünk, meglehetősen fiatalok.