2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett

A papír, a műanyag, a fém, a színes, illetve fehér üveg, ha nem tartalmaz egyéb anyagot, egyszerűen szelektálható. De mit tegyünk azokkal a hulladékokkal, amelyek nem egyféle anyagból készültek, vagy nehezen eldönthető, hogy hová kellene kerülniük?

Házi praktikák 

Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek?

Hogy a lelkes és jó szándékú elhatározások ne tűnjenek el a januári jéggel együtt, érdemes kézzelfogható és könnyen a megszokott rutinodba illeszthető változtatásokkal kezdeni, és fokozatosan haladni a fenntartható mindennapok kialakításában.

Házi praktikák 

Beporzókat minden kertbe!

Ha szeretnéd, hogy majd a kikelettel az udvarodban sorakozó ágyások ne csak a két lábon járók gyomrát és szívét hangolják örömre, de az ökoszisztéma számára oly fontos rovarok is otthonra találjanak benne, ezt az útmutatót neked találták ki!

Házi praktikák 

Nem a mértéktelen pazarlástól határtalan az ünnep öröme

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. Nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszer-hulladékok miatt: sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. 

Házi praktikák 

Egy kis merengeni való csendes ünnepi estékre

Hajlamosak vagyunk forradalmi, korábban sosem látott gyakorlatként gondolni azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a hulladékmentes, környezetbarát háztartásunk kialakításáért teszünk. Pedig valójában a problémák, amelyek ellen küzdünk, meglehetősen fiatalok. 

Házi praktikák 

Városban, zöldben: így csempészhetjük be a slow életérzést a hétköznapi téli estékbe

A tél igazán gyönyörű tud lenni, amikor hófehérben ragyog a világ, és még a nap is kisüt olykor a fehérséghez. Azonban a rövid nappalok után az esték sötétje jelenti a téli napok pihenőidőszakát a hétköznapokon. Ilyenkor felértékelődik bármi, ami slow életérzést, nyugalmat adhat nekünk, és egy kicsi melegséget hozhat a zord napjainkba. 

Házi praktikák 

Mit tehetsz, hogy a karácsonyfád sokáig kitartson?

Nincs olyan ember, aki ne szeretné, hogy vágott karácsonyfája minél tovább kitartson a lakásban, és még akár az ünnepek után is méltó dísze lehessen otthonának.

Házi praktikák 

Hogyan lehet zöldebb a ruhatárad?

Az öltözködés, a divat sokunknak önkifejezés, örömforrás vagy hobbi. A ruhaipar azonban igen komoly árat fizettet azokkal, akik a termékeit a legkevésbé sem élvezik: a környezettel és a ruhákat gyártó emberekkel.

Házi praktikák 

Egyszerű tippekkel egy tudatosabb háztartásért

Odafigyelés híján legszűkebb környezetünk kicsiben jelenítheti meg az összes problémát, amelyeket a fenntarthatatlanul működő gazdaság és pazarló szokások világszerte kitermelnek. 

Házi praktikák 

Élmény, a környezetbarát ajándék

Egyre több szó esik arról karácsony előtt, hogyan tehetjük zöldebbé az ünnepeket. A csomagolás csökkentése, a természetes anyagok használata, a kézzel készíthető dekorációk és játékok, valamint környezetbarát kozmetikumok mellett az élmények lehetnek a legökotudatosabb karácsonyi ajándékok.

Házi praktikák 

Milyen a jó komposzt?

Ma, amikor a fenntarthatóság kulcskérdéssé vált, nagyon fontos, miként kezeljük azt a sok hulladékot, amit egy háztartás termel. Az otthoni szemét nagy része ugyanis újrahasznosítható, ha szelektíven gyűjtjük. A szerves hulladékból például kiváló komposzt készíthető, amit utána a kertben felhasználhatunk trágyaként, hiszen nagyszerű tápanyagforrás – mutat rá írásában Ribáry Éva.

Házi praktikák 

Fenntartható karácsony öt lépésben

Számtalan dolgot tehetsz azért, hogy a karácsonyod ne az ész nélküli vásárlásról, a pazarlásról és a hulladéktermelésről szóljon.

Házi praktikák 

Hulladékmentes hajápolás

Sokan úgy gondolják, hogy a szépségápolásnál a legnehezebben kivitelezhető a kevesebb műanyag használata, mivel szinte minden termék vastagon be van csomagolva. Pedig egy kis utánajárással itt is elkerülhető a plasztik hazacipelése.

Házi praktikák 

A jég környezetbarát ellenségei

A december meghozta a jeget, és ezzel nemcsak a korcsolyázás, de a csúszásmentesítés szezonja is eljött. A házunk előtti járda megtisztítása törvényi kötelességünk, nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá. A sót nemcsak az esetleges bírság, de a természetre gyakorolt káros hatásai miatt is messziről kerüljük el!

Házi praktikák 

A környezettudatos háztartás aduásza, a szódabikarbóna

A szagos cipősszekrénytől a zsíros mosogatógépig, az összemaszatolt faltól a foltos vágódeszkáig szinte nem létezik olyan problémás pont a lakásban, amivel ne küzdene meg egy marék szódabikarbóna.

Házi praktikák 

Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről

Az amúgy is sivárabb hónapokban a csupasz virágládák látványa különösen lehangoló, pedig számos olyan évelő növény létezik, amely cserépben, balkonládában nevelve ilyenkor is a terasz üdítő színfoltja lehet.

Házi praktikák 

Ne csak a hétköznapokat éld környezettudatosan

Az ünnepek esetében különösen látványos eredménnyel és rengeteg megspórolt hulladékkal jár, ha fenntartható megoldásokhoz folyamodsz, például az étkezések vagy a dekoráció megtervezésekor. És ha az esküvőtökről van szó, a tervezgetés és ötletelés alatt közös környezettudatos életetek alapjait is lerakhatjátok.

Házi praktikák 

Öt frappáns infografika a fenntarthatóság útján járóknak

Tippek környezetbarát vásárláshoz, utazáshoz, étkezéshez, otthonléthez, életmódhoz – Pásztor Péter összegyűjtötte, és szemnek is kellemes formába öntötte, mennyi mindent tehetünk a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséért. (Kép: Pásztor Péter/eletszepitok.hu/)

eletszepitok.hu
Házi praktikák 

Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!

Nagyanyáinknak még természetes volt, hogy a könnyen elhasználódó ruhadarabok élettartamát is meghosszabbították kicsit. Ha meggondoljuk, hogy egy „olcsó” pamutzokni előállítása mennyi vízbe, növényvédő szerbe és rosszul megfizetett emberi munkába kerül, lehet, hogy érdemes lenne leporolnunk a stoppolófákat.

Házi praktikák 

4 elengedhetetlen háztartási kellék házilag elkészítve

Fogkrém, általános tisztítószer, hidratáló testápoló és méhviaszos kendő házilag? A Vászonzsákoslány összegyűjtötte a 4 legegyszerűbb hulladékmentes receptet, amelyekhez minden összetevő megtalálható a legtöbb háztartásban, vagy legalábbis könnyen beszerezhetők. (Kép: needpix.com)

nosalty.hu