2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi praktikák 

Mi legyen a falevelekkel?

A zöldhulladékot sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni, és kizárólag engedéllyel szabad elégetni. Viszont ha rászánjuk magunkat a komposztálásukra, a kertünk biztosan meghálálja majd.

Házi praktikák 

7 gramm szemét egy hónap alatt? Lehetséges!

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő tudatosan szoktatta rá magát a hulladékmentes életmódra, a szemét csökkentésére és a műanyag termékek elkerülésére.

Házi praktikák 

Ne csak otthon keresd a zöld megoldásokat

Egyre többen döntünk a fenntartható fogyasztás mellett, és teszünk annak érdekében, hogy ne károsítsuk közvetlen környezetünket. Akkor miért nem kezeljük ugyanígy az irodában töltött időt?

Házi praktikák 

Vedd a fáradságot – bánj felelősen a fáradt olajjal!

Az éttermekből és az üzemi konyhákból szervezett a veszélyes hulladéknak minősülő fáradt olaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütőolaj az esetek túlnyomó részében a lefolyókba kerül.

Házi praktikák 

Lakásban élsz, de komposztálnál? Hajrá!

A természetben semmi sem megy veszendőbe – nem úgy egy konyhában. Pedig a szeméttelepekre kerülő szerves hulladék bomlása komoly metánkibocsátással jár. A zöldhulladék eredendően nem problémaforrás, sőt komoly kincs, aminek a szobanövényeid is nagy hasznát vehetik.

Házi praktikák 

Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely

Egy átlagos nő élete során nagyjából 10 ezer intim higiéniai eszközt, tampont vagy betétet használ el – ezek a műanyagtartalmú termékek többnyire lerakókban vagy égetőkben végzik. De szerencsére már létezik egy környezetbarát alternatíva.

Házi praktikák 

Úgy tegyél a testedért, hogy ne legyél a természet kárára

Ha a kozmetikumokból származó mikroműanyagok és a gyógyszermaradványok a természetes vizeinkbe kerülnek, azzal veszélyeztetjük az ökológiai rendszerük egyensúlyát, ráadásul az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek kialakulását is elősegítjük.

Házi praktikák 

Tippek mosáshoz – a kevesebb mikroműanyagért

A műszálas ruhákból a mosás során rengeteg mikroszál válik le, amelyek szennyezik vizeinket és károsítják környezetünket.  

Házi praktikák 

Tiszta ruha, vegyszerek nélkül?

A mosódió egy természetes, környezetbarát tisztítószer, amit évszázadok, ha nem évezredek óta használnak az emberek. 

Házi praktikák 

Az elfoglalt városlakóknak sem kell lemondaniuk a saját kiskertről

Az OGarden önmagát öntöző szobai kertecskéiben akár 90-féle zöldséget és gyümölcsöt is nevelhetünk egyszerre.

Házi praktikák 

Könyörtelenül a kosszal, de kíméletesen a környezethez

Szeretnél kevesebb ártalmas vegyi anyagot juttatni a csatornába? Számtalan megoldás körül választhatsz, amelyekkel nemcsak a tisztaságról, de a higiéniáról sem kell lemondanod!

Házi praktikák 

Ne hezitálj, komposztálj!

Otthoni komposztálással a háztartásodban keletkező hulladékod mennyiségét jelentősen csökkentheted – ráadásul egyáltalán nem bonyolult folyamatról van szó!

Házi praktikák 

Környezettudatosan, azokon a napokon is

Az eldobható higiéniai eszközök ideje végképp lejárt. A tudatos nők a menstruációs kelyhek mellett már speciális fehérneműt is használhatnak, ha környezettudatos alternatívát keresnek.

Házi praktikák 

Ess, eső, ess!

Az esővíz a legjobb vízforrás, gazdaságos és ökológiai szempontból is fenntartható – mégis kevesen hasznosítjuk. A lengyel Wrocław városának önkormányzata például támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Házi praktikák 

Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors

Miközben éppen csak kezdjük egyre többen felismerni a problémákat, amiket a fast fashion ipar létrehozott, már meg is jelent a következő lépcsője ennek a torz „fejlődésnek”. Az elsősorban online térben értékesítő, fizikai boltokkal már nem is rendelkező márkák hihetetlen iramot diktálnak még a fast fashion márkákhoz képest is.

Házi praktikák 

Így csempéssz egy kis természetet a fürdőszobádba

A zöldebb otthonért való törekvésünknek a fürdőszobában sem kell megálljt parancsolni. Jó érzés fürdés vagy zuhany után pihe-puha dologra kilépni, amit már csak azzal lehet fokozni, ha az természetes is. A moha érintése csodás, vele soha többet nem kell küzdeni az átázott szőnyeg problémájával. 

Házi praktikák 

Találja meg, hol szökik az energia az otthonában!

Rengeteg mindenre használjuk az energiát az otthonunkban: ezzel hűtünk, ezzel fűtünk, főzünk, világítunk és így tovább. Még a legenergiatakarékosabb házban is van olyan rizikós pont, ahol nem a leghatékonyabban használjuk az energiát – az alábbi tippekkel könnyen meghatározhatja, hogy az otthonában melyek ezek a gyenge pontok.

Házi praktikák 

Csökkentsük az ökolábnyomunkat a fürdőszobában

Rengeteg apró lépést tehetünk, hogy csökkentsük ökolábnyomunkat, és a legegyszerűbb, ha otthon kezdjük, például a fürdőszobában. Fontos, hogy a szépségrutinunk a bolygónak is kedvezzen. Következnek a legjobb zöld tippek a maximális szépségért és a minimális károkért.

Házi praktikák 

Műanyaglábnyomunk csökkentése pár lépésben

A Greenpeace Magyarország szerint mi, állampolgárok is tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük „műanyaglábnyomunkat”. Ehhez ráadásul nincs szükség bonyolult dolgokra, csupán néhány lépést kell betartani. A műanyagfelhasználás csökkentése céljából kisokost tett közzé a Greenpeace Magyarország. 

Házi praktikák 

Vegyszermentes tippek hangyainvázió ellen

Hangyák – valljuk be őszintén, ha szeretjük is őket, nem a lakásban. Teljesen természetes viszont, hogy távol tartásukra olyan megoldást szeretnénk, amely viszonylag tartós hatású, és sem az egészségünket, sem a környezetünket nem veszélyezteti. Vegyszermentes hangyaűző módszereket ajánlunk!