2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi praktikák 

Illatélmény mindennap: így készíthetsz természetes légfrissítőt

A boltokban kapható légfrissítők zöme nemcsak drága, de mesterséges összetevői miatt a környezetre sincsenek jó hatással. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz természetes alapanyagokból olyan hosszan tartó illatosítót házilag, amellyel még idillibbé varázsolhatod az otthon töltött pillanatokat. 

Házi praktikák 

Kikapcs-bekapcs: hogyan fűtsünk, ha spórolni szeretnénk?

Sokaknak okoz fejtörést az örök kérdés: vajon a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával spórolhatunk többet? A megoldás azonban sok tényezőtől függ. A helyes döntés meghozatalánál egyebek mellett figyelembe kell venni a falak vastagságát, a szigetelést és azt is, hogy mennyi időt tartózkodunk az adott ingatlanban. 

Házi praktikák 

Mi van a pelusban? Szupertalaj?

Nem vitás, az elsőnek őrültségnek tűnő ideákból géniuszi dolgok is születhetnek. Végtére is, ki gondolta volna, hogy az eldobható pelenkából olyan szupertalajt lehet házilag készíteni, amelyet a növények okos víztározóként is használhatnak? 

Házi praktikák 

Tippek a környezettudatos évkezdéshez

A klímaváltozás, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés világméretű problémák. Azonban saját környezetünkben apró lépésekkel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy változást érjünk el, és egy élhetőbb, szebb és tudatosabb világot teremtsünk. A 365.reblog.hu ad tippeket a zöld évkezdéshez és a tudatos mindennapokhoz.

Házi praktikák 

Vegyszermentes csodatisztítószer

Nem kevés pénzt áldozunk arra, hogy lakásunkat csillogóvá, baktériummentessé és illatossá varázsoljuk. Arra azonban nem mindenki gondol, hogy mindehhez nincs szükség a gyakran aranyárban mért, kártékony kemikáliákkal dúsított termékekre. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz pénztárcabarát, vegyszermentes csodatisztítószert.

Házi praktikák 

A téli komposztálás öt fortélya

A komposztálás nyáron nem bonyolult. A hőmérséklet magas, és bőven akad puha, zöld alapanyag a halomra, amely gyorsan lebomlik, ha fás nyesedékkel keverjük. Ezzel szemben télen a komposzthalom belsejében lecsökken a hőmérséklet. Esetenként olyannyira, hogy a lebomlás folyamata teljesen le is áll.

Házi praktikák 

Újévi fogadalom – úton a nulla hulladék felé

Újévkor sokan tesznek fogadalmakat és tűznek ki célokat maguk elé, de vajon mennyi szól a hulladékcsökkentésről? A Humusz Szövetség országos felmérést indított a témában, és az érdekes adatok mellett sok tanáccsal is szolgálnak a nulla hulladék felé vezető úthoz. A felmérést a humusz.hu oldalán még mindig ki lehet tölteni!

Házi praktikák 

Jeges praktikák: használd okosabban a hűtődet!

Gondoltad volna, hogy készüléktől, használói szokásoktól függően az energiafelhasználás 15-30 százaléka írható a hűtőszekrényed számlájára? És azt tudtad, hogy a nem megfelelő használattal jelentősen megrövidítheted a frigó élettartamát? Íme néhány praktika arra, hogy a hűtőgéped a lehető legjobban funkcionáljon, és energiapazarlás nélkül sokáig kiszolgálhasson. 

Házi praktikák 

Illatos és környezetbarát öblítő házilag

Nem vitás, hogy a különféle öblítőkoncentrátumok képesek hihetetlenül puhává és illatossá varázsolni a ruhákat, a bennük található felületaktív anyagok azonban bőrirritációt okozhatnak, nem beszélve arról, hogy lassú lebomlásuk miatt a környezetre is ártalmasak. Aggodalomra azonban semmi ok: a femina.hu cikkéből megtudhatod, hogyan készíthetsz házilag mennyeien finom illatú, környezetbarát öblítőt. 

femina.hu
Házi praktikák 

Fogadalmak 2018-ra, avagy miképp élhetnénk környezettudatosabban?

Az új év tökéletes idő a változásokra: ilyenkor új célokat tűzünk ki, próbálunk megszabadulni rossz szokásainktól és tiszta lappal kezdeni. Januárban még hatalmas bennünk a tettvágy: diétába kezdünk, életmódot váltunk, rohanunk a konditerembe, többet olvasunk, lelkesebben dolgozunk, nyelveket tanulunk és új hobbit találunk, aztán persze ha nincs bennünk kitartás, a hónapok múltán egyre kevesebbet tartunk be önmagunknak tett ígéreteinkből. Akár megszegjük őket, akár nem, újévi fogadalmaink leginkább rólunk szólnak, és ritkán szolgálnak önzetlen célokat. Pedig az ünnepek alatt felszaladt súlyfelesleg ledolgozása és a csillogó karrier kiépítése mellett biztosan akad még hely a listán néhány könnyedén betartható fogadalomnak, amelyeket beépíthetünk mindennapjainkba.

Házi praktikák 

Vízkőoldó és lefolyótisztító: alternatívák az erős szerek helyett

A vízkőoldó szerek erős savak, míg a lefolyótisztítók általában erős lúgok. Mindkettő maró hatású, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozhatnak. Károsítják a környezetet, felborítják a mikrobiológiai egyensúlyt. Vigyázat! Ha vízkőoldó nátrium-hipoklorit-tartalmú szerrel keveredik, mérgező klórgáz képződik.

Házi praktikák 

Fertőtlenít, illatosít, és még a hangyákat is távol tartja

Mennyeien finom illata van, kiváló fűszer, ráadásul a hangyákat és a molyokat is távol tartja – nem csoda, hogy a szegfűszeg a háziasszonyok egyik legjobb barátja. A különleges növényből egyebek mellett házi súrolószert, illóolajat, sőt még fertőtlenítőszert is készíthetünk.

femina.hu
Házi praktikák 

Vegyszermentes növényvédelem a lakásban

Legyengült növényeinknél előbb-utóbb megjelenhetnek a gombabetegségek, a kártevők, illetve bizonyos makro- és mikroelemek hiánybetegségei. Milyen házi megoldásokat választhatunk a vegyszerek helyett? Mit tehetünk, ha környezetbarát praktikákkal szeretnénk orvosolni a felsorolt bajokat?

Házi praktikák 

Így mentheted meg a kaktuszod életét

Bár a köztudatban a kaktuszok igénytelen növényként élnek, ez így nem teljesen igaz. Klimatikus igényeik ráadásul a többségéitől nagyon eltérnek: míg a legtöbb szobanövény a levegő szárazságát sínyli meg, a kaktuszokra nézve épp a magas páratartalom és a túlzásba vitt öntözés kockázatos. De mit lehet tenni, ha a szúrós növény megbetegedett?

femina.hu
Házi praktikák 

Környezetbarát jégoldó házilag, fillérekből

A kalcium-klorid a kalciumnak a klórral alkotott ionos vegyülete. Vízben nagyon jól oldódik, szobahőmérsékleten szilárd sót alkot. Alkalmazása nagyon sokrétű, például az utak síkosságmentesítéséhez és cement-adalékanyagként is használják. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ezért jégolvasztásra is alkalmas.

nagybetuselet.cafeblog.hu
Házi praktikák 

Így spórolhatsz karácsonykor

A karácsonyi sürgés-forgás közepette könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszed, mekkora léket ütött a pénztárcádon az energiafogyasztásod. Pedig mindössze pár apróságot kell csak észben tartanod, hogy elkerülhesd a pazarlást. Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz önmagadnak, hanem ünnepi figyelmességeddel természeti környezetünknek is kedveskedhetsz.

Házi praktikák 

Konzervált kreativitás

Az üres konzervdobozoknak nem biztos, hogy a kukában kell landolniuk. A felesleges hulladéknak hitt fémhengerekből ugyanis nemcsak trendi dekorációkat, de hasznos tárolókat is eszkábálhatsz otthonra. Íme 10 bűbájos ötlet az újrahasznosításra.

femina.hu
Házi praktikák 

Így lehetsz te is jó fej és környezetbarát

A tettek embere vagy? Szeretsz társaságba járni és világot látni? Esténként, elalvás előtt szívesen ejtőzöl egyet a kanapén, hogy kipihend a nap fáradalmait? Fontos számodra az egészséged? Akkor ezek a tippek neked szólnak! Elég néhány apró lépés ahhoz, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, és te is jó fej környezetbaráttá válj.

Házi praktikák 

Tippek a környezetbarát karácsonyhoz

Ha számodra is fontos, hogy megóvd a környezetedet, és csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, akkor ezt az elvet karácsonykor se add fel! A fenyővásárlást, az ajándékozást és az ünnepi dekorációkat sem kell elhanyagolnod. Egy kis csavarral és pár egyszerű módszerrel környezetbaráttá varázsolhatod az ünnepeket! 

Házi praktikák 

Lehet egy gurigával több?

Valljuk be, kevés bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor kiderül, hogy már megint nálunk fogyott el a toalettpapír. A csupasz tekercs általában a szemetesben landol, és helyébe ismét egy új kerül. Pedig egy kis fantáziával, kreativitással trendi és praktikus tárgyakat varázsolhatunk belőlük. Ajándékdobozként, madáretetőként, kábeltartóként, kaspóként, asztali tolltartóként és megannyi más formában születhetnek újjá gyakran bosszantó és teljességgel haszontalannak tűnő gurigáink.