2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadgesztenyéből készült mosószer könnyedén, olcsón

A gesztenyegyűjtés jó móka, a mosás már nem annyira. Vagy mégis? Vadgesztenyéből nemcsak kedves figurákat, de olyan környezetkímélő mosószert is alkothatunk, amely teljesen ingyen van. Most megmutatjuk, hogyan készül a tudatos háziasszonyok kedvence, a világ egyik legolcsóbb és legtermészetesebb mosószere.

A vadgesztenyéből készült mosószer nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméli Fotó: Pixabay

Az általános mosószerek amellett, hogy drágák, sok esetben még bőrirritációt is okozhatnak, a környezetet pedig erősen szennyezik. De van megoldás! A vadgesztenyéből készült mosószer használatával nemcsak a ruháink lesznek illatosak és pihepuhák, de a bőrünket sem fogjuk vele irritálni, ráadásul az alapanyag teljesen ingyen van.

Kétféleképpen is elkészíthetjük a vadgesztenye mosószert

  • Kifőzés: aprítsunk fel négy darab vadgesztenyét, majd 1 liter vízben forraljuk 10 percig, utána szűrjük le. Az így kapott mosólé a makacs szennyeződésekkel is elbánik.
  • Szárítás: Aprítsuk fel a gesztenyéket, tegyük sütőpapírra, és szobahőmérsékleten 5-7 napig szárítsuk. Ezután mosózsákba helyezve tudjuk felhasználni. Egy mosáshoz egy-két evőkanálnyi szárított vadgesztenyét használjunk fel.
     

Ajánlott mennyiség
4,5 kg ruhához 1 liter gesztenye mosólé vagy 5-6 db összevágott szárított, aprított vadgesztenye, vászonzsákba helyezve.

Mit mossunk vele?
A selyem és a gyapjú kivételével bármit moshatunk.

Jótanács:
A folyékony mosólét hűtőben érdemes tárolni.

A makacsabb foltokra nem feltétlenül ez a legjobb megoldást, de a hétköznapi szennyeződéssel könnyűszerrel elbánik. Egy próbát megér!

Neked ajánljuk
Mindennapi alma – Mit készítesz te az almából? A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: kornyezettudatoselet.hu
Vissza
Hírfolyam