2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tippek a környezetbarát karácsonyhoz

Ha számodra is fontos, hogy megóvd a környezetedet, és csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, akkor ezt az elvet karácsonykor se add fel! A fenyővásárlást, az ajándékozást és az ünnepi dekorációkat sem kell elhanyagolnod. Egy kis csavarral és pár egyszerű módszerrel környezetbaráttá varázsolhatod az ünnepeket! 

Vegyél valódi fenyőt!

Első pillantásra talán környezetbarátabbnak tűnik a műfenyő-vásárlás, de  a helyzet ennél azért összetettebb. Ha műfenyőt használunk, nem vágunk ki élő fákat, azonban abba is érdemes belegondolni, mennyire károsítja a környezetet a műfenyő gyártása és szállítása, illetve a megunt vagy tönkrement és kidobott műfenyő mennyi idő alatt bomlik le a természetben. A műfenyők többségét PVC-ből gyártják, ami nem megújuló, környezetszennyező, és ráadásul nehezebben újrahasznosítható. Jellemzően Kínában vagy más délkelet-ázsiai országokban készülnek (ellentétben a valódi fákkal, amik nem szelnek át kontinenseket), ezért szállításuk is energiát igényel. A valódi fenyőket nem az erdőben vágják ki: a fenyők termesztésére szakosodott gazdaságok jó esetben odafigyelnek a helyes gazdálkodásra, a kivágott fákat pótolják, a talajt nem zsigerelik ki. A később karácsonyfaként hasznosuló fenyők életük során élőlények lakhelyéül (madarak, rovarok) szolgálnak, és amíg a földben vannak, szén-dioxidot használva tisztítják a levegőt. A fenyőket általában hazai gazdaságokból, legfeljebb a környező országokból hozzák, így szállításuk során is kevesebb energia fogy. Mivel azért importfenyőket is lehet kapni, érdemes az árusnál rákérdezni, honnan származik a fa.

Fotó: Pexels.com

Dekoráció

A karácsonyi dekoráció egyik kulcspontja a fényfüzér, amelyből kell minimum egy a fenyőre, pár a balkonra, de persze beburkolhatjuk az egész házat is. Inkább ne. A legkörnyezetbarátabbak persze akkor vagyunk, ha egyáltalán nem használunk fényfüzért, de ha mégis szeretnénk, akkor is betarthatunk pár alapszabályt. A fényeket illetően három dologra érdemes figyelni: az első természetesen az, hogy ne toljuk túl, a kevesebb több, inkább kevés, de ízléses fényfüzért alkalmazzunk. A második, hogy minden körülmények között LED-lámpát használjunk, mert ez sokkal kevesebbet fogyaszt a klasszikusnál. A harmadik pedig, hogy amikor nem kell, akkor kapcsoljuk ki: nagyon szomorú látványt nyújtanak a fényes nappal világító karácsonyi égők. A dekoráció többi része, az ajtódíszek, asztaldíszek, karácsonyfadíszek esetében is azt a vezérelvet érdemes követni, hogy ne vásároljunk minden évben egy tonna felesleges műanyagot. Azaz használjuk a tavalyi díszeket! Régebben menő volt minden évben más stílusú fát állítani, idén kék-ezüst, jövőre piros-arany színkombinációkban – az évek során azonban a karácsonyfadivat is szerencsére a fenntarthatóság felé tolódott. 

Fotó: Pexels.com

Ennivaló


Karácsonykor szeretünk finomakat sütni-főni, és különösen enni. Hogyan csináljuk, hogy ez viszonylag környezettudatosan menjen, de azért ne főtt cékla legyen a vacsora tarkababbal? A karácsonyi menüt illetően mindenhol megvannak a szokások, hazánkban halat, halászlét, bejglit eszünk hagyományosan. A menü összeállításánál arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk olyan hozzávalókat, amelyeknek az előállítása nagyon megterheli a környezetet – ilyen például a marhahús, utána következik a többi vörös hús. Jobb tehát, ha szárnyast, halat eszünk. A másik fontos szempont, hogy honnan érkezik az ételünk: a más földrészeken termesztett gyümölcsök, zöldségek szállítása rendkívül megterheli a környezetet. Szerencsére olyan országban élünk, ahol rengeteg minden megterem – csak arra kell figyelnünk, hogy hazai diót, hazai mandulát (amúgy is ízletesebb, mint a kaliforniai), hazai, édesvízi halat és hazai fokhagymát vegyünk (ami kisebb, de erősebb, mint a kínai). Kicsit kevesebb déligyümölcs, kicsit több alma kerüljön az asztalra!

Fotó: Pexels.com

További környezettudatos ünnepi ötletek az alábbi linken találhatók.

Neked ajánljuk
Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor Útra kelt a budapesti fényflotta Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: Divany.hu
Vissza
Hírfolyam