2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így spórolhatsz karácsonykor

A karácsonyi sürgés-forgás közepette könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszed, mekkora léket ütött a pénztárcádon az energiafogyasztásod. Pedig mindössze pár apróságot kell csak észben tartanod, hogy elkerülhesd a pazarlást. Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz önmagadnak, hanem ünnepi figyelmességeddel természeti környezetünknek is kedveskedhetsz.

Szerencsére már nem kell sokat aludnunk karácsonyig. Az ünnepi készülődés hevében azonban érdemes leülni és átgondolni a kiadásainkat: a tudatos vásárlással ugyanis nemcsak a környezetünkért tehetünk sokat, de a januári számláinktól sem kell majd rettegnünk. Az alábbi tanácsok megfogadásával úgy spórolhatsz, hogy közben az idilli hangulatról sem kell lemondanod.

  1. Az ünnepi kivilágítással várd meg a sötétedést, lefekvés előtt pedig kapcsold ki a fényeket. Semmi értelme egész éjszakára égve hagyni, ha senki nem gyönyörködik benne.
  2. A karácsonyi világítóeszközökhöz használj LED- vagy energiatakarékos égőt!
  3. Érdemes beruháznod egy mechanikus kapcsolóórára. Már 1200 forintért lehet kapni olyan kis szerkezetet, melyen beállítható a be-, illetve a kikapcsolás ideje is.
Az ünnepi világításról sem kell lemondanunk Fotó: Pixabay
  1. Ha elutazol az ünnepekre, ne feledkezz meg az elektromos eszközök áramtalanításáról, és ilyenkor célszerű levenni a fűtést is.
  2. Az ünnepnapokra találj ki minél több közös időtöltést a családdal. Beszélgessetek, kiránduljatok nagyokat a szabadban, társasozzatok, a lényeg, hogy ne töltsetek hosszú napokat a képernyő előtt.
  3. Tervezd meg a karácsonyi menüt, a főzés során pedig próbáld meg legalább körülbelül megbecsülni az adagokat, hogy minél kevesebb maradék végezze a szemétben.
  4. Nem kell egymás után újra és újra felfűteni a sütőt, ha egyszerre több fogást elkészítesz.
  5. Télen a hosszú szellőztetések helyett szellőztess gyakrabban, rövid ideig. A napi négy-öt alkalmas, öt percig tartó szellőztetés már kielégítő lehet. A friss levegő a közérzeteden és a hőérzeteden is javít.

Karácsony után pedig jön az újévi fogadalmak ideje. Ha gondoltál már arra, hogy jó lenne a hétköznapokon is tudatosabban élni, és tenni valamit a bolygónkért, akkor mindenképpen olvasd el tanácsainkat arról, hogyan lehetsz te is jó fej és környezetbarát!

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Tudtad, hogy a nyári szállásod is lehet környezettudatos? Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam