Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogadalmak 2018-ra, avagy miképp élhetnénk környezettudatosabban?

Az új év tökéletes idő a változásokra: ilyenkor új célokat tűzünk ki, próbálunk megszabadulni rossz szokásainktól és tiszta lappal kezdeni. Januárban még hatalmas bennünk a tettvágy: diétába kezdünk, életmódot váltunk, rohanunk a konditerembe, többet olvasunk, lelkesebben dolgozunk, nyelveket tanulunk és új hobbit találunk, aztán persze ha nincs bennünk kitartás, a hónapok múltán egyre kevesebbet tartunk be önmagunknak tett ígéreteinkből. Akár megszegjük őket, akár nem, újévi fogadalmaink leginkább rólunk szólnak, és ritkán szolgálnak önzetlen célokat. Pedig az ünnepek alatt felszaladt súlyfelesleg ledolgozása és a csillogó karrier kiépítése mellett biztosan akad még hely a listán néhány könnyedén betartható fogadalomnak, amelyeket beépíthetünk mindennapjainkba.

Íme néhány tipp, hogy környezettudatosabban éljünk az idei évben, és még sok-sok generáció ünnepelhesse az eljövendő esztendőket ezen a többmilliárd éves sárgolyón....

1. Számoljunk le a műanyagszatyorral!

Szerezzünk be egy pamut bevásárlótáskát, ami összehajtva akár a kabátzsebünkben is elfér, így akkor sem felejtjük otthon, ha munka után még beugornánk a boltba a vacsora alapanyagaiért, ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy a telepakolt szatyor feladja a szolgálatot, és szanaszét gurul a tartalma a lépcsőházban. Ha mindenképp helyben kell táskát választanunk, a nejlonzacskó helyett vehetünk papírból készült bevásárlótáskát. Emellett a háztartásban is érdemes elhagyni a"bezacskózást" és a frissentartó fóliát és áttérni az ételtartó dobozok használatára. 

2. Gyűjtsük szelektíven!

A szemétszelektálás pofonegyszerű, és korántsem időigényes, ha a hulladékot már a kidobásnál négy külön tárolóba - háztartási hulladék, papír, műanyag, vegyes - gyűjti, emellett külön helyezi el a fehér és színes üvegeket, valamint az alumínium italdobozokat. Az üvegek egy részét ráadásul a boltokban is vissza tudja váltani. Végül gyakorlatilag csupán annyi a macera a szelektív gyűjtéssel, hogy egy nagy zsák helyett több kisebb adag szemetet dob ki az ember a kijelölt gyűjtőkonténerekbe. 

3. Spóroljunk a vízzel, a gázzal és az árammal!

Ha nem pazarolja feleslegesen az energiát, nem csupán a környezetet kíméli, de a rezsiszámlája is jelentősen csökken. Rengeteget spórolhatunk az árammal, ha energiatakarékos berendezéseket, vagy legalább ilyen villanykörtéket vásárolunk, emellett éjszakára érdemes kikapcsolni a televíziót és a számítógépet. Az persze alapvető, hogy ne égjen feleslegesen a villany minden szobában és ne nézzük a tévét laptoppal, tablettel és okostelefonnal a kezünkben, miközben a konyhában szól a rádió.

4. Vásároljunk helyi termékeket!

Ha termelői piacokon szerezzük be az alapanyagokat, vagy legalábbis belföldi termékeket  - pl. zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, pékárut - vásárolunk, ezek szállítási ideje sokkal rövidebb, így óvjuk a környezetet, hiszen a külföldi termékek óriási távolságot tesznek meg, mire a polcokra kerülnek. Emellett a helyi termékek többnyire jobbak és egészségesebbek is, ami fontos szempont, főként ha figyelembe vesszük az EU-ban forgalmazott élelmiszerek kettős minőségét. 

5. Csak egy munkaszüneti nap, nem a világvége!

A hosszú hétvégék, ünnepnapok és munkaszüneti napok előtt óriási tömeg lepi el a hipermarketeket, hogy indokolatlan mennyiségű élelmiszerkészletet halmozzanak fel, mielőtt még egy, két vagy maximum három napra bezárnak a boltok. A karácsonyi vagy húsvéti ünnepek alatt sok család egy focicsapatot, vagy akár egy kisebb hadsereget is bőven el tudna látni élelemmel. Érdemes tehát tudatosítani, hogy a boltok nemsokára újra kinyitnak majd, és az ünnepnap nem a világvége, szóval nem érdemes több élelmiszert felhalmozni, mint amit valóban elfogyasztunk. (Hacsak nem tartunk az évente több alkalommal megjósolt "valódi" világvégétől, bár a romlandó termékekkel ez esetben sem mennénk túl sokra). Az élelmiszerpazarlás nem csak azért csúnya dolog, mert hulladékot termelünk, hiszen nem kell Afrikáig mennünk ahhoz, hogy olyan családokat találjunk, akiknél sokszor csak száraz kenyér kerül az asztalra. 

+1 Hasznosítsuk újra a régi kacatokat! 

Számos praktikus dolgot vagy kreatív dekorációs elemet varázsolhatunk a régi kacatokból. A DIY ötletek tárháza végtelen, így percek alatt új életre kelthetjük a kopott, régi, haszontalanná vált tárgyakat. 

Neked ajánljuk
A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt Így játsszunk a gyerekkel, hogy a mindennapjai részévé váljon a környezettudatosság Így készíts a természet színeiben pompázó tojásokat Az alkalmazkodás új útjain
Tovább a forrásra: bumm.sk
Vissza
Hírfolyam