2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jeges praktikák: használd okosabban a hűtődet!

Gondoltad volna, hogy készüléktől, használói szokásoktól függően az energiafelhasználás 15-30 százaléka írható a hűtőszekrényed számlájára? És azt tudtad, hogy a nem megfelelő használattal jelentősen megrövidítheted a frigó élettartamát? Íme néhány praktika arra, hogy a hűtőgéped a lehető legjobban funkcionáljon, és energiapazarlás nélkül sokáig kiszolgálhasson. 

Az alábbi tanácsok megfogadásával nemcsak a villanyszámládat szabhatod karcsúbbra, de az ökológiai lábnyomodat is jelentősen csökkentheted. 

  • A nagyobb hűtést igénylő élelmiszereket a felső polcokon helyezd el (tejtermékek, húsok, romlandóbb készételek). Alulra kerüljenek a zöldségek, gyümölcsök. Vásárlás előtt nézd meg az ún. klímaosztály-értékeket – ezek a felső és az alsó hőmérsékleti határértékeket jelzik. Fordíts kellő figyelmet a visszamelegedési időre is.
  • Havonta legalább egyszer tisztítsd át alaposan a hűtőszekrényt. A tisztításhoz enyhén szódabikarbónás vizet használj! Lehetőleg arra a napra időzítsd a tisztítást, amikor a legkevesebb étel van a hűtőszekrényben.
  • Hűtővásárlásnál részesítsd előnyben az energiatakarékos készülékeket! Minél több +-jelet látsz a készüléken, annál energiatakarékosabb: a hűtőgépek energiabesorolása a legjobb A+++ jelzéstől a legkevésbé hatékony D-ig terjed. 
Érdemes odafigyelni az energiaosztályra is Fotó: Pixabay
  • A hűtő ideális hőmérséklete 2–7 Celsius-fok, a fagyasztóé –18–22. Ha túl hidegre állítod, többet fogyaszt – feleslegesen – a készülék, ha túl magasra, megromolhatnak az ételek.
  • Figyelj arra, hogy a fagyasztóban mindig legyen elég élelmiszer! (Ha nincs mit beletenned, töltsd meg vízzel teli tasakokkal, jégkockatartókkal.) Ha üres a fagyasztó, megnő a készülék energiafogyasztása, és túlhűtés miatt jegesedéssel is számolhatsz. A túlzsúfolt fagyasztó sem kedvez a megfelelő légáramlásnak.
  • A hűtőszekrényt ne tedd kazán, radiátor, tűzhely mellé – így optimalizálhatod a készülék áramfogyasztását. A fal és a hűtő hátoldala között pedig maradjon egy kis hely a szellőzés miatt – 5-8 centi az ideális.
  • Az üzemképtelen, javíthatatlan hűtőgépet lehetőleg szállítsd hulladékudvarba, ahol megsemmisítik és újrahasznosítják. Így ártalmas anyagoktól is megkíméled a környezetet.
Neked ajánljuk
Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Így teleltesd át az édesburgonyát Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Már készül az önvezető villanyautóknak szánt alagútrendszer
Tovább a forrásra: eletszepitok.hu
Vissza
Hírfolyam