2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újévi fogadalom – úton a nulla hulladék felé

Újévkor sokan tesznek fogadalmakat és tűznek ki célokat maguk elé, de vajon mennyi szól a hulladékcsökkentésről? A Humusz Szövetség országos felmérést indított a témában, és az érdekes adatok mellett sok tanáccsal is szolgálnak a nulla hulladék felé vezető úthoz. A felmérést a humusz.hu oldalán még mindig ki lehet tölteni!

A Humusz Szövetség több mint 20 éve segíti a lakossági szemléletformálást a hulladékcsökkentés terén.

A nulla hulladék elvének lényege, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek végső soron csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét és veszélyességét.

Bár a nulla hulladék elérhetetlen célnak tűnik, a lényeg, hogy elinduljunk ezen az úton, ugyanis minden kis lépéssel hozzájárulunk egy hulladékszegényebb jövő eléréséhez.

A Humusz létrehozott egy hulladékos önismereti kvízt, amellyel megnézheti, mi mindent tesz meg a hulladékmegelőzés terén, illetve mely területeken érdemes még fejleszteni. A kvíz nem teszt, nincs pontozás sem, hiszen mindenkinek mások a lehetőségei, és nagyon sokféleképpen járulhatunk hozzá a környezetünk védelméhez. 2017. december 31-ig közel 680-an töltötték ki a kvízt, és sok érdekes tanulságot lehet levonni a beérkezett válaszokból.

Fotó: Humusz.hu

Egy átlag magyar ma valamivel több mint 1 kg szemetet termel naponta a háztartásában, és jelenleg ennek háromnegyede végzi hulladéklerakókban és -égetőkben. Ha a hulladék összetételét nézzük meg, azt látjuk, hogy a harmada szerves hulladék, tehát ennek komposztálásával rögtön harmadával csökken a vegyes hulladékunk mennyisége. Azonban nagyon változó, hogy kinek van erre lehetősége. A kitöltők fele rendelkezik kerttel, és nagy hányaduk ki is használja komposztálásra. Azonban harmaduk úgy érzi, nincs rá lehetőségük. Kevesebb mint 10%-uk használ ki alternatív megoldásokat, mint a közösségi vagy beltéri komposztálás. 

Amikor arra kérdeztek rá, hogy mi jelentene számukra segítséget a hulladékcsökkentésben, sokan jelezték is a komposztálás lehetőségét, így erre keresnének megoldásokat.

A második legnagyobb akadálynak azt látják, hogy nincs elég csomagolásmentes termék, üzlet. A megkérdezettek közül sokan érzik úgy, hogy a csomagolásmentes vásárlási lehetőségek nagyban segítenék hulladékcsökkentési törekvéseiket. Miután a háztartási hulladéknak akár a felét is kitehetik a csomagolási hulladékok, ez a feltételezés nem megalapozatlan. Ma is vannak üzletek, ahol lehet kimérve termékeket vásárolni, valamint a piacokon is könnyebb a csomagolásmentesség megvalósítása. Azonban sokan jelezték, hogy nem tudnak élni a lehetőséggel, ugyanis vagy nincs elérhető közelségben piac, vagy a nyitvatartási idő nem megfelelő.

A táblázatból nem látszik, de többen tartják problémának a szemléletmód és a motiváció hiányát. Sokan amiatt nem mernek akár saját vászonszatyorba kérni gyümölcsöt vagy pékárut, esetleg szólni, hogy nem kérnek műanyag zacskót, mert félnek, hogy „hülyének nézik”. Nem jelentenek segítséget e téren az egészségügyi szabályozások sem, hiszen a legtöbb esetben hiába a jóindulat az eladók részéről, ha nem tehetik meg.

További érdekességek és hasznos tanácsok az alábbi linken érhetőek el.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Műanyag: áldás és átok (videó) Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: Humusz.hu
Vissza
Hírfolyam