2018. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Újévi fogadalom – úton a nulla hulladék felé

Újévkor sokan tesznek fogadalmakat és tűznek ki célokat maguk elé, de vajon mennyi szól a hulladékcsökkentésről? A Humusz Szövetség országos felmérést indított a témában, és az érdekes adatok mellett sok tanáccsal is szolgálnak a nulla hulladék felé vezető úthoz. A felmérést a humusz.hu oldalán még mindig ki lehet tölteni!

A Humusz Szövetség több mint 20 éve segíti a lakossági szemléletformálást a hulladékcsökkentés terén.

A nulla hulladék elvének lényege, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek végső soron csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét és veszélyességét.

Bár a nulla hulladék elérhetetlen célnak tűnik, a lényeg, hogy elinduljunk ezen az úton, ugyanis minden kis lépéssel hozzájárulunk egy hulladékszegényebb jövő eléréséhez.

A Humusz létrehozott egy hulladékos önismereti kvízt, amellyel megnézheti, mi mindent tesz meg a hulladékmegelőzés terén, illetve mely területeken érdemes még fejleszteni. A kvíz nem teszt, nincs pontozás sem, hiszen mindenkinek mások a lehetőségei, és nagyon sokféleképpen járulhatunk hozzá a környezetünk védelméhez. 2017. december 31-ig közel 680-an töltötték ki a kvízt, és sok érdekes tanulságot lehet levonni a beérkezett válaszokból.

Fotó: Humusz.hu

Egy átlag magyar ma valamivel több mint 1 kg szemetet termel naponta a háztartásában, és jelenleg ennek háromnegyede végzi hulladéklerakókban és -égetőkben. Ha a hulladék összetételét nézzük meg, azt látjuk, hogy a harmada szerves hulladék, tehát ennek komposztálásával rögtön harmadával csökken a vegyes hulladékunk mennyisége. Azonban nagyon változó, hogy kinek van erre lehetősége. A kitöltők fele rendelkezik kerttel, és nagy hányaduk ki is használja komposztálásra. Azonban harmaduk úgy érzi, nincs rá lehetőségük. Kevesebb mint 10%-uk használ ki alternatív megoldásokat, mint a közösségi vagy beltéri komposztálás. 

Amikor arra kérdeztek rá, hogy mi jelentene számukra segítséget a hulladékcsökkentésben, sokan jelezték is a komposztálás lehetőségét, így erre keresnének megoldásokat.

A második legnagyobb akadálynak azt látják, hogy nincs elég csomagolásmentes termék, üzlet. A megkérdezettek közül sokan érzik úgy, hogy a csomagolásmentes vásárlási lehetőségek nagyban segítenék hulladékcsökkentési törekvéseiket. Miután a háztartási hulladéknak akár a felét is kitehetik a csomagolási hulladékok, ez a feltételezés nem megalapozatlan. Ma is vannak üzletek, ahol lehet kimérve termékeket vásárolni, valamint a piacokon is könnyebb a csomagolásmentesség megvalósítása. Azonban sokan jelezték, hogy nem tudnak élni a lehetőséggel, ugyanis vagy nincs elérhető közelségben piac, vagy a nyitvatartási idő nem megfelelő.

A táblázatból nem látszik, de többen tartják problémának a szemléletmód és a motiváció hiányát. Sokan amiatt nem mernek akár saját vászonszatyorba kérni gyümölcsöt vagy pékárut, esetleg szólni, hogy nem kérnek műanyag zacskót, mert félnek, hogy „hülyének nézik”. Nem jelentenek segítséget e téren az egészségügyi szabályozások sem, hiszen a legtöbb esetben hiába a jóindulat az eladók részéről, ha nem tehetik meg.

További érdekességek és hasznos tanácsok az alábbi linken érhetőek el.

Neked ajánljuk
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak
Tovább a forrásra: Humusz.hu
Vissza
Hírfolyam