2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A téli komposztálás öt fortélya

A komposztálás nyáron nem bonyolult. A hőmérséklet magas, és bőven akad puha, zöld alapanyag a halomra, amely gyorsan lebomlik, ha fás nyesedékkel keverjük. Ezzel szemben télen a komposzthalom belsejében lecsökken a hőmérséklet. Esetenként olyannyira, hogy a lebomlás folyamata teljesen le is áll.

Aki sikerrel szeretne járni a komposztálásban a téli időszakban is, segítségül hívhatja a hobbikert.hu weboldal hasznos tanácsait:

Benn kell tartani a hőt!

A fedett tartályok és halmok lehetővé teszik a hulladék gyors felmelegedését és a komposzt gyorsabb lebomlását. A fedél megakadályozza továbbá, hogy a téli csapadék, amely meg is fagyhat, túlságosan átáztassa a komposzthalmot.

Aprítsunk!

A legjobb, ha a fás növényi részeket apró darabokra vágva hordjuk a halomra. Így nagyobb felületen tudnak a lebontásért felelős mikroorganizmusok dolgozni, ez pedig felgyorsítja a lebomlást, miközben hő termelődik.

Tartsuk fenn az egyensúlyt!

Fontos, hogy nagyjából azonos mennyiségű nedves és száraz anyagot keverjünk egymással, azaz körülbelül egyenlő arányban zöld és fás kerti hulladékot.

Gyorsítsunk!

A halom szellőssé tétele szó szerint életet lehel a halomba a tél folyamán; elősegíti az organizmusok elszaporodását, így a komposzt fel tud melegedni, és gyorsabban le tud bomlani. Sokat segít, ha a halmot átforgatjuk, a ládát kiürítjük, majd újra feltöltjük...

Hőszigeteljünk!

A giliszták és egyéb organizmusok aktívabbak lesznek, ha télen is meleg a komposztálóládánk tartalma, azaz folyamatban van az érlelődés, lebomlás. A tartályt vegyük körül kartonlapokkal, régi szőnyegekkel vagy szalmával töltött zsákokkal.

Neked ajánljuk
Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp! Varázsoljunk virágtengert a balkonunkból! Műanyag-komposztálási projekt nyert a fiatal kutatók versenyén Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam