2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csúszkálni nem jó – de sózni sem!

Az ingatlanunk körüli út, járda télen könnyen válhat balesetveszélyessé. Essen ilyenkor hó, pláne ónos eső, azonnal előkerül a só: pedig a konyhasó –7 ºC alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz. Használata büntethető, szabálysértésnek számít. Kíméljük a fákat, érdesítsük inkább a csúszós felületeket téglaőrleménnyel, homokkal, fahamuval… és legyünk hóhányók!

Az utakra szórt maró hatású konyhasó nemcsak a fákat, a növényzetet, rovarokat, talajt, talajlakókat károsítja, hanem szinte mindent, amit ér: utakat, hidakat, járműveket és épületeket, közműveket, vezetékeket, mert amint enyhül az idő, a só a csapadékban feloldódva messzire eljut. A sós lé az autók gumiját, alvázát is megeszi, sőt idővel az aszfaltot és a betont is. Az állatok, kutyák is nehezen viselik, ha kimarja tappancsukat a só.

Csúszásmentesítésre minden jobb, mint a konyhasó. A legjobb, ha a havat időben kezdjük lapátolni, söpörni, még mielőtt lefagyhatna. Semmit nem kell kiszórni, és még sportolunk is a friss levegőn.

Ám ha a napközben letaposott hó lefagy, vagy ha ónos eső miatt csúszik a járda, arra szórni kell valamilyen környezetkímélő csúszásgátlót. A házak, üzletek körüli járdák csúszásmentesítéséről ugyanis az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodniuk, a közutakat pedig az önkormányzatoknak kell rendben tartaniuk.

De akkor mivel?

A só számos anyaggal kiváltható: téglaőrlemény, fahamu, kőzúzalék, homok, faforgács, kálisó (útkáli), sőt a zeolitos macskaalom is megfelel erre a célra.

A legjobb csúszásgátló anyag talán a téglatörmelék (0,5 mm-es) őrleménye, amely amúgy szemétbe kerülne. Sötét színe gyűjti a hőt, olvaszt, kellően puha, így sem az utat, sem az autókat nem károsítja.

A vegyi anyagok közül a kálisó (útkáli) a sónál kevésbé károsítja a fémeket, környezetkímélőbb és hatékonyabban olvaszt, –25 ºC-ig a visszafagyást is megakadályozza, és a sónál kevesebb kell belőle.

A konyhasónál az acetátok, nátrium-, kálium- és magnéziumalapú vegyi anyagok is környezetkímélőbbek – például a jegesedést megelőző kalcium-magnézium-acetát nem károsítja a betont, és veszélytelen a növényekre, állatokra.

Neked ajánljuk
Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak? Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: fna.hu
Vissza
Hírfolyam