2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi van a pelusban? Szupertalaj?

Nem vitás, az elsőnek őrültségnek tűnő ideákból géniuszi dolgok is születhetnek. Végtére is, ki gondolta volna, hogy az eldobható pelenkából olyan szupertalajt lehet házilag készíteni, amelyet a növények okos víztározóként is használhatnak? 

A pelenkában található anyag egyáltalán nem toxikus, és abszolút környezetbarát, tehát nemcsak a babákkal, hanem a növényekkel is jól megfér. Igen hasznos tulajdonsága, hogy képes a saját térfogatának többszörösét kitevő mennyiségű folyadékot is magába szívni. 

Az egyik verzió, hogy a pelust a virágföld alá helyezzük, de a másik sem sokkal bonyolultabb: vágjuk szét a külső papírborítást és a belső gélt keverjük össze a virágfölddel. Ezzel megsokszorozzuk annak nedvszívó képességét.

A magába szívott folyadékot a gél csak lassan bocsátja ki, így hosszabb időre biztosítja a növény számára a nedvességet. Akár extrém túlöntözés ellen is védelmet nyújt, de azért nem árt az óvatosság.

 

A gélnek köszönhetően kevesebbszer kell locsolnunk a növényünket, ráadásul az így létrehozott szupertalaj csíráztatásra is kiváló.

Sőt, ételfestékkel akár színessé is tehetjük a gélt.

Emellett más háztartási hasznát is vehetjük: ha a vízzel telített gélt egy jól lezárható – esetleg leforrasztott – nejlonzacskóba töltjük, már kész is van a hűtőpárna.

Neked ajánljuk
Környezetbarát megoldás: a fáradt sütőolaj újrahasznosítása Minnesotában fizetni fognak annak, aki méhbarát gyepet hoz létre Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit? A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam