2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mi van a pelusban? Szupertalaj?

Nem vitás, az elsőnek őrültségnek tűnő ideákból géniuszi dolgok is születhetnek. Végtére is, ki gondolta volna, hogy az eldobható pelenkából olyan szupertalajt lehet házilag készíteni, amelyet a növények okos víztározóként is használhatnak? 

A pelenkában található anyag egyáltalán nem toxikus, és abszolút környezetbarát, tehát nemcsak a babákkal, hanem a növényekkel is jól megfér. Igen hasznos tulajdonsága, hogy képes a saját térfogatának többszörösét kitevő mennyiségű folyadékot is magába szívni. 

Az egyik verzió, hogy a pelust a virágföld alá helyezzük, de a másik sem sokkal bonyolultabb: vágjuk szét a külső papírborítást és a belső gélt keverjük össze a virágfölddel. Ezzel megsokszorozzuk annak nedvszívó képességét.

A magába szívott folyadékot a gél csak lassan bocsátja ki, így hosszabb időre biztosítja a növény számára a nedvességet. Akár extrém túlöntözés ellen is védelmet nyújt, de azért nem árt az óvatosság.

 

A gélnek köszönhetően kevesebbszer kell locsolnunk a növényünket, ráadásul az így létrehozott szupertalaj csíráztatásra is kiváló.

Sőt, ételfestékkel akár színessé is tehetjük a gélt.

Emellett más háztartási hasznát is vehetjük: ha a vízzel telített gélt egy jól lezárható – esetleg leforrasztott – nejlonzacskóba töltjük, már kész is van a hűtőpárna.

Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából