2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kikapcs-bekapcs: hogyan fűtsünk, ha spórolni szeretnénk?

Sokaknak okoz fejtörést az örök kérdés: vajon a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával spórolhatunk többet? A megoldás azonban sok tényezőtől függ. A helyes döntés meghozatalánál egyebek mellett figyelembe kell venni a falak vastagságát, a szigetelést és azt is, hogy mennyi időt tartózkodunk az adott ingatlanban. 

Szakértői mérések alapján beigazolódott, hogy ha egy épületen nincs szigetelés, akkor a fűtés 12 órás megszakításával téglaépületek esetében 5-10 százalékos, könnyűszerkezetes épületek esetében pedig 10-15 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Ingatlantulajdonosok ezrei latolgatják, hogy a fűtés megszakításával, illetve a hőmérséklet levételével, avagy otthonaik belső hőmérsékletének szinten tartásával tudnak-e megtakarítást elérni a fűtési célú energiafelhasználásban és rezsiköltségekben. Az, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb, számos műszaki tényező függvénye: egyebek mellett a falak szerkezete, vastagsága, hőátbocsátási tényezője, szigetelése is befolyásolja, illetve az, hogy mekkora a külső és az elérni kívánt belső hőmérséklet közti különbség, de alapvető fontossággal bír az is, hogy mennyi ideig nem tartózkodunk az ingatlanban.

Az olyan nem szigetelt ingatlanokban, amelyekben naponta csak 6-8 órát töltünk, de több mint 12 órán át, vagy hétvégén nem tartózkodunk, távollétünk idejére érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. 

Nem mindegy, hogy milyen hőfokot állítunk be Fotó: Pixabay

„Azért nem feltétlenül gazdaságosabb szinten tartani a hőmérsékletet, mint újra felfűteni, mert egy rosszul, vagy nem szigetelt épület esetén a külső és belső hőmérséklet különbségéből adódóan folyamatosan távozik a hő a falakon keresztül, így megtartani egy adott hőmérsékletet a kazán folyamatos működését igényli. Minél nagyobb ez a hőveszteség, annál több energiára van szükség – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. – Épületeink és otthonaink hőveszteségét csak a korszerű szigetelés képes hatékonyan csökkenteni. 20 cm vastag, kőzetgyapot szigetelés alkalmazásával pedig legalább 40%-kal csökkenthetjük energiafelhasználásunkat és fűtésszámlánkat.” 

sok múlik a szigetelésen 

A megfelelő nyílászárók és a korszerű szigetelés együttes alkalmazásával épületeink hővesztesége akár felére is csökkenthető. Közismert, hogy a szigetelés vastagságának 1 cm-rel történő növelése, 3-4 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez. Ha tehát otthonunk szigetelt, nem szükséges a termosztátot alacsonyabb hőmérsékletre állítanunk.

Fontos a szigetelés is Fotó: Pixabay

így spórolhatunk a számlánkon

Ha okosan fűtünk, sokat spórolhatunk a számlánkon Fotó: Pixabay
  •  A termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy otthonunk belső hőmérsékletét azonos szinten tartsa a külső hőmérséklettől függetlenül.
  • A termosztát magasabb hőmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfűteni, ez ugyanis a kazán előremenő vízhőmérsékletétől és a falak szerkezetétől, hővezetési képességétől függ leginkább.
  • Az alacsony hőmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fűtjük a lakást, amikor senki nem élvezi annak előnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg. Érdemes tehát mérni és kitapasztalni, hogy saját ingatlanunk esetén a fűtésmegszakítás vezet-e energiamegtakarításhoz. Végleges megoldást pedig a jó nyílászárók és a megfelelő szigetelés adhat.
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: passzivhaz-magazin.hu
Vissza
Hírfolyam