2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spórolás mesterfokon – filléres megoldások, zéró energiapazarlás

Az áram és a vezetékes víz nagyszerű találmány, nem mindegy azonban, hogy mennyit használunk belőlük. A spórolásra számtalan lehetőségünk van, ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen tevékenységekkel mennyi energiát használunk el. Most megmutatjuk azokat a fortélyokat, amelyekkel energiatakarékosabbá teheted az otthonodat.

megrázó tények

Nyilván nem árt, ha berögzül, hogy mindig kapcsoljuk le a villanyt, ha kijövünk a helyiségből. A mai árak mellett azonban egy egész éjszakára égve felejtett, nagy fényerejű LED-es villanykörte által generált költség még a tíz forintot sem éri el. 

Fontos tudni, hogy 10-20 százalékkal csökkenthetjük háztartásunk energiafogyasztását, ha nem hagyjuk bedugva a már nem használt töltőket, illetve lemondunk az úgynevezett stand-by módról, ugyanis a folyamatos készenléti állapot is viszi az áramot.

A régi, „áramfaló” készülékeket – például hűtőt vagy mosógépet – pedig érdemes újra cserélni. Választásnál a jobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkező darabokat részesítsük előnyben, ezekkel ugyanis akár 30 százalékot is lefaraghatunk a rezsiköltségünkből.

Kevésbé égő a LED égő Fotó: Pixabay

SZIGETELJÜNK!

A hőszigeteléssel energiahatékonyabbá tehetjük az épületeket, ami elsősorban a fűtésszámlánkon látszódik meg. Egy átlagos, 20-30 évvel ezelőtt épült családi ház tető- és homlokzatszigetelésével például akár 50 százalékkal is csökkenthetjük az energiafogyasztást. Fontos azonban a falak állapota, a beépített anyagok minősége és a munka alapossága is, ugyanis ezek mind befolyásolhatják a szigetelés hatékonyságát.

Közkeletű tévhit, hogy minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb. Az eredményesség egyáltalán nem ezen, sokkal inkább a szigetelőanyag hővezetési ellenállásán múlik.

A szigeteléssel rengeteget lehet spórolni  Fotó: Pixabay

Zuhanyozni jóval olcsóbb

Az, hogy a teletöltött kádban való habfürdőzésnél jóval költséghatékonyabb a zuhanyzás, önmagában nem tévhit. A vízfogyasztást azonban csak akkor lehet a harmadára vagy negyedére lecsökkenteni, ha a tusolás nem tart tovább 4 percnél. Ennyi idő alatt ugyanis nagyjából 30 liter víz folyik el, egy kád megtöltéséhez viszont – mérettől függően – akár 100-160 literre is szükségünk lehet.

A zuhanyzással kevesebb vizet használunk el Fotó: Pixabay

FŐZZ OKOSAN!

A hosszú főzést igénylő ételekhez érdemes kuktát használni, amellyel akár a harmadával csökkenthetjük az elkészítés idejét, így az energiaszükséglet is jelentősen kevesebb. Sütéshez ajánlott a hőlégkeveréses módot használni, így az előmelegítést is kihagyhatjuk, valamint nyugodtan kapcsoljuk ki a sütőt 5-10 perccel előbb, a forróság ugyanis sokáig megmarad, ami még elegendő lehet a sütés végére. Az is jó megoldás, ha megfelelő méretű edényt választunk. Ha a fazék alól kilátszik a gázláng vagy a főzőlap, az hatalmas hőveszteség és energiapocsékolás. Hasznos még a fedőhasználat is, amellyel lerövidíthetjük a főzés vagy a párolás idejét. 

A konyhában is sokat spórolhatunk Fotó: Pixabay

A MOSÁS IS LEHET ZÖLDEBB

Arra érdemes odafigyelni, hogy csak teli dobbal indítsuk el a gépet, valamint kerüljük a túl hosszú és a magas hőfokú programokat! A ruhák fertőtlenítésére használjunk inkább vasalót a főzőmosás helyett, hiszen mosógépünk a víz felmelegítésére használja el a legtöbb energiát. 

Apró fortélyokkal a mosás is lehet energiatakarékosabb Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam