2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékelemzés: a szemetesed megmondja, hogy mennyit pazarolsz

Szemetünk elemzése hasznos módja annak, hogy reális képet kapjunk pénzköltési szokásainkról. Vásárláskor nem tudatosul bennünk, de amikor összesítve látjuk a különféle dolgokat, szó szerint kicsúcsosodik a lényeg. Amiből túl sok van, azt érdemes átgondolni. A kukaboncolással arra is rájöhetünk, hogy hol folyik el a pénzünk.

Szemeted elemzésével és a vásárlásaid átgondolásával már néhány hónap alatt is komoly összeget spórolhatsz meg: nyárra talán annyit, amennyiből egy fél fesztiválozás vagy a gyerek egyheti úszótábora kijöhet. Ez nem igényel óriási erőfeszítést: gondold át a következő 3-5 nap feladatait és teendőit, illetve az ezeket kísérő napi szükségleteket (étel, ruha, tisztálkodás stb.), és hogy milyen időigénye van az előkészületeknek. Ha szervezéssel sikerül kigazdálkodnod a szükséges időt, akkor máris elindultál a takarékosabb, egyúttal (környezet)tudatosabb életmód felé. 

Egyszer használatos csomagolóanyagok

Egy pudingot megfőzni annyi vagy rövidebb időbe telik, mint hagyni, hogy a hűtőből elővett bolti puding szoba-hőmérsékletűre melegedjen. A védőgázas csomagolású felvágott és sajt drágább, mint a pultban kikért, ráadásul utóbbi jellemzően frissebb, igaz, sorba kell állni érte. 

Nemcsak a környezetünket védhetjük, de pénzt is spórolhatunk a tudatosabb bevásárlással Fotó: Pixabay

Amennyit egy-két év alatt különféle tisztítószerekre költesz, annyiból már vehetsz magadnak egy gőzös tisztítókészüléket, amelynek segítségével vegyszerek nélkül teheted ragyogóvá az egész lakást, ami nemcsak a családnak, hanem a háziállatoknak is ideális. A zöld tisztítószerek közé tartozik az ecet, a szódabikarbóna, de tudtad, hogy kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani? Ha pedig kedvet kapnál ahhoz, hogy házilag készíts takarítószert, akkor érdemes megnézned a vegyszermentes csodatisztítószer, a házi légfrissítő, valamint a fürdőszobai tisztítószer elkészítéséről szóló cikkeinket is.

Takaríts okosabban! Fotó: Pixabay

Az egyszer használatos csomagolóanyagok óriási környezetterhelést jelentenek: többségük műanyagból van, tehát kőolaj az alapjuk, ami nem megújuló forrás. A műanyagok közül nagyon kevés félét lehet újrahasznosítani, a többi megy a szemétégetőbe, vagyis óriási pazarlás! 

Elviteles vagy rendelt ételes doboz, nedves törlőkendő? Nem igazán gondolkodsz perspektivikusan 

Ha utánaszámolnál, kiderülne, hogy például a rendelt vagy mirelitként vásárolt pizza sokkal drágább, mint ha magad készítetted volna. Igen, kellenek hozzávalók, de a liszt, az instant élesztő, a paradicsomszósz, az étolaj simán eláll a konyhaszekrényben felhasználásig, a többi hozzávaló (sajt, felvágott, hús) pedig porciózva a fagyasztóban várhat a felhasználásig. Ehhez tervezni kell, de ha takarékoskodni szeretnél, akkor valamit valamiért. 

Pizzát ennél? Készítsd el magad! Fotó: Pixabay

Ruhaneműk, háztartási eszközök, játékok? Használd többet az empátiádat és a kreativitásodat

Ha nem tudod, mit kezdj egy fölösleges holmival, kérdezd meg magadtól: tudná-e még valaki használni? Ha igen, fényképezd le, és tedd fel valamelyik apróhirdetéses weboldalra. Ha nem lehet eladni, add oda egy adományboltnak. 

Adj még egy esélyt a megunt ruhadaraboknak! Fotó: Unsplash

Maradék vagy fel nem használt étel? Többet vásárolsz a szükségesnél, pazarolsz

Egy átlagos háztartásból akár a megvásárolt ennivaló 20-25 százaléka is a szemétbe mehet. A pazarlás ellen minden héten írd össze, hogy mit és mennyit dobtál ki, és ennek megfelelően tervezd meg a bevásárlólistát, amelyhez következetesen tartsd magad az áruházban. A fonnyadt zöldségből, a maradék felvágottból, sajtból megannyi ételt lehet még készíteni.

Neked ajánljuk
Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Egy falat szeretet karácsonyra A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam