2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az otthoni környezetvédelem aranyszabályai

Környezetünk megóvása közös feladat: nemcsak a nagyvállalatok, de te magad is igen sokat tehetsz érte. Ráadásul a megoldásért nem kell messzire mennünk: már néhány apró praktika betartásával is „zöldebbé” varázsolhatod otthonodat, csökkentheted ökológiai lábnyomodat. 

HULLADÉKGYŰJTÉS OKOSAN

A környezetvédelem első és legfontosabb pontja az okos hulladékgyűjtés Fotó: Pixabay
  • Szelektálj!: Legyen az papír, műanyag, üveg vagy fém, ha lehetőséged van rá, akkor használd a szelektív hulladékgyűjtőket!
  • Ne szemetelj! Ne dobáld el a zsebkendőt, a csokipapírt! Te sem örülsz neki, ha az otthonod elé dobálná valaki. Az ilyesminek a szemetesben a helye!
  • Ne rakj le illegálisan szeméthegyeket sehol!  Az illegális szemétlerakás nemcsak környezetünket szennyezi, de komoly bírság is jár érte. 
  •  Ne dobáld el a mérgező, káros hulladékokat! Sok, otthon használatos műszaki tárgyunk tartalmaz káros anyagokat. Gondoljunk egy lemerült elemre vagy elektronikai berendezésekre. Az ilyen hulladéknak nem a kukában van a helye. Vidd el a legközelebbi gyűjtőállomásra, vagy tárold biztonságosan (hűvös, száraz helyen), ameddig el nem tudod szállítani azt! A gyógyszereket és vegyszereket ne öntsd a toalettbe! Megvan ezeknek az anyagoknak is a gyűjtőhelyük.
  •  Ne öntsd a lefolyóba a használt étolajat! Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Inkább vidd a MOL-hoz: a használt sütőolajat átvevő töltőállomások listáját itt találod. 

SPÓROLJ A VÍZZEL!

Vigyázzunk a vízre! Fotó: Pixabay

Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, ha mértéktelenül használjuk, egyszer el fog fogyni. Érezz felelősséget, és legyél gazdaságos, amit a következő módon tehetsz meg:

  • Inkább zuhanyozz!
  • Fogmosáskor, mosakodáskor ne folyasd a vizet!
  • Ne mosogass folyóvízzel!
  • Ne menjen a mosógép kevés ruhával!

Hazánk vízkészleteinek legnagyobb többségét a talaj raktározza. Ha szennyezzük (autómosás, vegyszerezés, műtrágyázás, szemetelés stb.), saját vizünket tesszük tönkre.

Ráadásul folyóink már eleve szennyezetten érkeznek hazánkba, és mi sem kíméljük őket eléggé.

SPÓROLJ AZ ÁRAMMAL!

Figyelj oda az áramfogyasztásodra! Fotó: Pixabay

Ne égesd a villanyt feleslegesen! Fokozatosan válts át energiatakarékos égőkre a legtöbbet használt helyeken (konyha, nappali stb.)! Ha lehetőséged van, vegyél energiatakarékos háztartási gépeket! További spórolási tippekről itt olvashatsz.

Annyi ételt vegyél, amennyire valóban szükséged van!

Érdemes bevásárlólistát írni Fotó: Pixabay

Az emberek többsége főleg ünnepnapok előtt hajlamos több élelmiszert vásárolni. Aztán persze a kukába kerül a kenyér, a savanyú tej és a többi élelmiszer… Sokan már másnap kidobják az előző napi ételmaradékot. Micsoda pazarlás! Akinek van háziállat az otthonában, adja oda neki (persze, ha számára fogyasztható) az ételmaradékot. Azt vásároljuk meg, amire csak szükségünk van! Annyi ételt főzzünk, amennyit biztosan elfogyasztunk! A pénztárcánknak sem mindegy, mennyit költünk élelmiszerre.

Használd kevesebbet az autódat! 

A gyerekeket veszélyezteti a leginkább a károsanyag-kibocsátás Fotó: Pixabay

A gépjárművek károsanyag-kibocsátása főleg a gyerekekre veszélyes, hiszen alacsonyabbak nálunk. Pattanj biciklire, használd a tömegközlekedési eszközöket, sétálj, amikor csak teheted!

Neked ajánljuk
Spórolás és környezettudatosság a fűtési szezonban Legyen a mosás is környezetbarát! Műtalajjal tesznek termővé egy régi rézbányát Spanyolországban Ezek a cégek veszik a legtöbb megújuló energiát Ínycsiklandó tiltakozás az adminisztratív hulladékhalmok ellen
Tovább a forrásra: felsofokon.hu
Vissza
Hírfolyam