2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerű, de nagyszerű! Avagy mi is az a minimalizmus?

„Nem a tárgyaink mondják meg, hogy kik vagyunk vagy hogyan élünk, mégis komoly kihívást jelenthet megválogatni a szükségeseket és ellenállni a reklámok vagy a divat nyomásának” – írja Bitay Andi, a minimalista anyuka, a Maison Blog szerzője, aki június 2-án a Simplicity Fesztiválon tart előadást a témában. 

A minimalizmus jelentős részben a tárgyainkhoz való viszonyunkról szól, azonban ez sokkal messzebbre vezet el, hiszen kihat az élményeinkre, a kapcsolatainkra, a céljainkra és az értékrendünkre.

Mik a boldog otthon jellemzői? Miért birtoklunk egy tárgyat? Mi a megoldás a tárgyainktól való függőség feloldására? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a SimpliCity Feszten. Nem kérdés, hogy a mindennapokban függünk tárgyainktól: használjuk őket, szórakozunk velük, emlékeket idéznek fel, vagy kifejezünk valamit általuk. De miképp válhat ez túlzott kötődéssé?

Egyes vélemények szerint a világunk „elmaterializálódott”, ami különböző mértékben érhető tetten például a tengerentúlon vagy hazánkban.

Mindenesetre az biztos, hogy háttérbe szorultak a személyes kapcsolatok és a valódi érzelmek, helyettük pedig a tárgyak léptek előre.

Az emberek jellemzően többet, nagyobbat és jobbat akarnak, ez a haladás megtestesítője, azonban hibás módon ezt a fejlődést tárgyaikban keresik. Valóban azért dolgozunk, hogy nagyobb házat és jobb autót tudjunk vásárolni? Szükségünk van a minket körülvevő tárgyakra, vagy csak azt hisszük? Megéri feláldozni az emberi kapcsolatainkat a karrier és a pénz oltárán? A tárgyaink tekintetében fokozottan igaz, hogy a kevesebb több!

Fotó: Pexels.com

Ha az értékrendünkben egy másik polcra helyezzük a tárgyakat, és inkább teret adunk az élményeknek, a barátokkal és a családdal eltöltött időnek, akkor a tárgyakhoz való érzelmi kötődésünk rövid idő alatt megváltozhat. Hamar rájöhetünk, hogy mennyi tárgy elég, amihez elsősorban meg kell vizsgálni azt, hogy milyen szerepet tölt be az adott tárgy az életünkben. Használjuk valamire? Például van funkciója a tányérnak a konyhában vagy a törülközőnek a fürdőszobában, de ha valaki sosem főz, akkor a rokonságtól kapott botmixer csak a helyet foglalja. Örömet okoz? Például jó érzéssel tölthet el egy kép a falon, vagy jó hangulatot vihet a szobába egy lámpa, de ha ez hiányzik, akkor valójában feleslegesen birtokoljuk őket. A folyamatos felülvizsgálat elengedhetetlen, hiszen az évekkel változik az ember és az igényei.

További érdekes gondolatok a minimalizmusról az alábbi linken olvashatók.

Neked ajánljuk
Pénzzel motiválná dolgozóit aktívabb életmódra a Kometa Mi fán terem a méltányos kereskedelem? Tovább folyik az utántöltő automata tesztelése a dm-ben Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: simplicityfest.hu
Vissza
Hírfolyam