2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fahamu a kertben: mire tudom felhasználni?

Fel lehet, fel szabad-e használni a fahamut a kertben? A kérdés nemcsak a komposztálás, de a talajjavítás kapcsán is gyakran felmerül. A válasz igen, megfelelő körültekintéssel még a hamu is újrahasznosítható. Amellett, hogy remek kerti trágya válhat belőle, még a kártevőkkel szemben is kiváló biomegoldás lehet.

A fahamu mint kerti trágya

Az eltüzelt fából keletkezett hamu kiváló mész- és káliumforrást jelent a kert számára. Sőt még ennél is többet: a hamu kertben való felhasználásával sok olyan nyomelemet is kijuttatunk, amelyekre a növényeknek az egészséges fejlődéshez, gyarapodáshoz szükségük van.

A trágyázásra szánt fahamut a legjobb vékony rétegben elszórnunk a kertben, vagy ami még célszerűbb: először hordjuk a komposzthalomra, hogy ott komposztálódjon a többi komposztalapanyaggal együtt. Ez azért előnyös, mert a fahamuból nedvesség hatására lúg és különböző sók oldódnak ki. Kis mennyiségben a lúg és a só nem okoz problémát, nagyobb mennyiségben viszont megperzselhetik a növényeket. Ha a kályhában, kandallóban történő tüzelés során keletkezett hamut először komposztáljuk, ezzel lehetővé tesszük a lúg és a sók kioldódását.

csigák ellen és a jobb ph-ért

A fahamu a kártevők elleni védekezés során is igen hasznos lehet. A fahamuban lévő sók elpusztítják az olyan bosszantó kártevőket, mint a házas és meztelencsigák, illetve egyéb gerinctelen puhatestűeket. A fahamut úgy tudjuk egyszerűen felhasználni a kártevők elleni harchoz, hogy a puhatestűek által ostromlott növények töve köré elhintjük. Ha a hamut nedvesség éri, szórjunk ki újabb adagot, ugyanis a víz idővel kimossa belőle a kártevő-mentesítés során oly hatékony sókat.

A fahamu tovább haszna a kertben, hogy módosíthatjuk vele a talaj pH-értékét. A fahamu növeli a talaj pH-értékét, csökkentve annak savasságát. Éppen ezért viszont arra is ügyelnünk kell, hogy ne használjuk trágyázásra a kifejezetten savas közeget kedvelő növényeink közvetlen közelében. Ilyenek például az azálea, a gardénia vagy az áfonya.

Neked ajánljuk
Tudtad, hogy a kerted segíthet a hirtelen lezúduló csapadék megzabolázásában? Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam