Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágköltemény a balkonon? Így csináld!

A magról ültetés kellemes, de időigényes kihívás, gondoskodást és türelmet igényel, a végeredmény pedig joggal tölti el büszkeséggel a gazdát. A növények szaporításának azonban van ennél jóval gyorsabb és hatékonyabb módja, mégpedig a dugványozás. 

A szaporítás a növény fajtájától függően többféle módon megtörténhet, a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a szárdugványozás. Ehhez első lépésként a növény óvatosan leválasztott hajtásvégét, oldalhajtását vagy másodlagos ágát egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe kell tenni úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér ér a vízbe. 

A vízbe tett szárdugvány nagyon gyorsan, akár napok alatt meggyökeresedik, a folyamatot pár csepp tápoldattal segítheted. Miután a növényed sarja szép gyökeret eresztett, már ültetheted is egy önálló cserépbe, laza, a növény igényeinek megfelelő talajba.

A dugványozás az egyik leghatékonyabb módja a növényszaporításnak Fotó: Pixabay

A gyökereztetést követően az ültetőközegnek nedvesnek kell lennie, de ezután már nem szabad áznia. Arra is figyelj, hogy az alsó leveleket távolítsd el dugványozáskor, ezek lehetőleg ne kerüljenek a földbe.

  • Tipp: A legkönnyebben szaporítható növény a muskátli; dugványozását tavasztól nyár közepéig ajánlott elvégezni. Ehhez 10-15 centiméteres hajtásokra van szükség, ezt akár közvetlenül laza szerkezetű, homokkal és perlittel kevert földbe is ültetheted. Három-négy centiméter mélyre dugva, nedves földben is hamar kihajt.
Neked ajánljuk
Penész ellen ezek a legjobb szobanövények Így készíthetünk kézfertőtlenítőt házilag A természet csodái – Beporzás A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam