2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágköltemény a balkonon? Így csináld!

A magról ültetés kellemes, de időigényes kihívás, gondoskodást és türelmet igényel, a végeredmény pedig joggal tölti el büszkeséggel a gazdát. A növények szaporításának azonban van ennél jóval gyorsabb és hatékonyabb módja, mégpedig a dugványozás. 

A szaporítás a növény fajtájától függően többféle módon megtörténhet, a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a szárdugványozás. Ehhez első lépésként a növény óvatosan leválasztott hajtásvégét, oldalhajtását vagy másodlagos ágát egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe kell tenni úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér ér a vízbe. 

A vízbe tett szárdugvány nagyon gyorsan, akár napok alatt meggyökeresedik, a folyamatot pár csepp tápoldattal segítheted. Miután a növényed sarja szép gyökeret eresztett, már ültetheted is egy önálló cserépbe, laza, a növény igényeinek megfelelő talajba.

A dugványozás az egyik leghatékonyabb módja a növényszaporításnak Fotó: Pixabay

A gyökereztetést követően az ültetőközegnek nedvesnek kell lennie, de ezután már nem szabad áznia. Arra is figyelj, hogy az alsó leveleket távolítsd el dugványozáskor, ezek lehetőleg ne kerüljenek a földbe.

  • Tipp: A legkönnyebben szaporítható növény a muskátli; dugványozását tavasztól nyár közepéig ajánlott elvégezni. Ehhez 10-15 centiméteres hajtásokra van szükség, ezt akár közvetlenül laza szerkezetű, homokkal és perlittel kevert földbe is ültetheted. Három-négy centiméter mélyre dugva, nedves földben is hamar kihajt.
Neked ajánljuk
Zöldellő, egészséges szobanövények? Készítsünk tápoldatot! Zöldellő, egészséges szobanövények? Készítsünk tápoldatot! Sózás helyett környezetbarát alternatívák Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Lengemesék újra a mozikban
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam