2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így spórolhatunk a meleg víz árán

Amikor vízmelegítő berendezést vásárolunk, hosszú távú döntést kell hoznunk, és rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk. Az ár mellett a dizájnra és az energiahatékonyságra is oda kell figyelni, mert nem mindegy, havi szinten mennyivel dobja meg a rezsit az új családtag. Mutatjuk a legokosabb megoldásokat. 

Az árcédula és a fogyasztás a legtöbb esetben összefügg. Valójában azt kell megbecsülni, hogy hosszú távon mennyivel fogyaszt kevesebbet a drágább készülék, és mennyivel dobja meg a villanyszámlát egy olcsóbb, de az átlagosnál jóval többet fogyasztó berendezés. A kérdés tehát a megtérülési idő. 

Először is érdemes figyelembe venni, milyen vízmelegítési energiahatékonysági osztályba tartozik a készülék. Az átlagos méretű elektromos vízmelegítő, a jó öreg bojler a legtöbbször a „C ” kategóriába sorolható, 35-40 százalékos energiahatékonysággal, de akadnak „D” osztályú modellek is. Az „A” energiaosztály 75–85 százalékos energiahatékonyságot jelent, a hőszivattyús vízmelegítők jellemzően ezt a besorolást kapják, az„ A++” energiaosztályt (150–170%) pedig a napenergiával működő rendszerek részeként üzemelő berendezések érdemlik ki.

Fontos, hogy milyen vízmelegítő készüléket használunk Fotó: Pixabay

Az index.hu két, a hazai háztartásokban tipikusnak mondható készüléket hasonlított össze – a megtérülési időt figyelembe véve – egy „A ” energiaosztályos hibrid vízmelegítővel, egy kétszemélyes, nem túl spórolós háztartás átlagos használatimelegvíz-fogyasztását alapul véve. 

  • Tipp: Vásárlás előtt nézzük meg, hogy éves szinten mennyit fogyaszt a berendezés, és azt is, hogy mennyi az ára. Ebből kiszámolhatjuk a készülék megtérülési idejét (1 kWh = 40 Ft-os költséggel). 

Az index.hu számításai szerint

az olcsóbb berendezések 4-4,5-szer annyit fogyasztanak, mint a hibrid készülék,

így ez utóbbi 2 éven belül megtérül, vagyis ennyi idő után már a rezsin megspórolunk annyit, amennyivel többet költöttünk a vízmelegítőre.

Hallott már az okosbojlerről? 

Az Ariston hybrid technológiájú bojlere egy „B” energiaosztályú hagyományos elektromos vízmelegítővel összehasonlítva 50 százalékkal  több megtakarítást ígér Fotó:ariston.com

A hibrid rendszer nagy előnye, hogy képes kiismerni a felhasználó szokásait, és ha nem kap más utasítást, ezek alapján készíti el időre a használati meleg vizet. Úgy hangolja össze a fűtőelem és a hőszivattyú munkáját, hogy mindig akkor legyen meleg víz, amikor kell, és ez a lehető legolcsóbban történjen.

Mielőtt vízmelegítőt veszünk, érdemes megfigyelni a fogyasztásunkat és a vízhasználati szokásainkat. Ha ezekkel tisztában vagyunk, nem folyatjuk feleslegesen a vizet, és jól választunk készüléket, úgy faraghatunk a költségeken, hogy a komfortfokozatunkból sem kell leadni.

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam