2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne dobd ki, javíttasd meg! – megoldás az e-hulladék okozta problémára

Műszaki cikkek vásárlásakor a magyarok nagyon figyelnek az energiahatékonyságra, és jellemzően a készülék meghibásodásakor is környezettudatos döntést hozunk – összegzi tapasztalatait a MediaMarkt. Bár hazánk uniós viszonylatban nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyiségét tekintve, a műszaki áruházlánc felhívja a figyelmet a javíttatás fontosságára, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

A MediaMarkt 2017-es reprezentatív felmérése alapján a műszaki elektronikai cikkek kiválasztásakor második helyen végzett az energiahatékonyság szempontja, a megkérdezettek 17 százaléka elsősorban ez alapján választ gépet. Az energiafogyasztás kiemelkedő szempont olyan készülékek esetén, amelyek vagy a nap 24 órájában működnek, vagy heti több alkalommal fogyasztanak vizet és áramot is: tipikusan ilyenek a hűtők, mosó- vagy mosogatógépek.

Ahogy országosan, úgy a MediaMarkt értékesítésében is nő a háztartási nagygépek eladása, örvendetes módon a hűtők esetében még 1 százalék alatt van az A kategóriás gépek értékesítése, a vásárlók inkább már A+ vagy a feletti készülékeket választanak.  

A környezetünkre az energiafelhasználás mellett legalább akkora hatással van a hulladékok keletkezése.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy csak Magyarországon több mint 52 ezer tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze 2015-ben, aminek felét, több mint 28 ezer tonnát a háztartási nagygépek adták.

Bár hazánk ezzel a volumennel messze nincs az élvonalban uniós viszonylatban, a gyártók mellett a műszaki áruházak is tesznek azért, hogy ne kelljen automatikusan kidobnunk a gépünket, ha elromlott, vagy meghibásodott egy tartozéka.

„Évről évre nő a pótalkatrész-eladások száma. A nálunk forgalomba hozott műszaki cikkekhez több mint tízmillió pótalkatrészt biztosítunk, célunk a következő 10 évben e termékkört is tovább bővíteni, hogy ezzel is támogassuk vásárlóinkat környezettudatosságuk fejlesztésében” – mondta el tapasztalatait Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója a tozsdeforum.hu-nak.

Persze előfordulhat, hogy nem lehet, vagy nem éri meg javíttatni a készüléket. Utóbbi főleg a kis értékű termékek esetében (például fülhallgató, vízforraló, kenyérpirító) fordulhat elő, főleg, ha már a jótállás sem érvényes a készülékre. 

Ilyenkor a műszaki áruházak, így a MediaMarkt is, átveszik a hibás darabot, illetve háztartási nagygépek esetén az új készülék házhoz szállításával kérésre ingyenesen elviszik a régit. Az így leadott elektromos cikkek újrahasznosításáról a műszaki áruház az erre szakosodott partnerén keresztül gondoskodik.

Neked ajánljuk
Így pakolj a hűtődbe! Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam