2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így öntözd a növényeidet, ha elutazol otthonról

Az öntözés a növények gondozásának heti rutinfeladata, ám ha sokáig szeretnénk gyönyörködni zöldellő kincseinkben, akkor több figyelmet kell szentelnünk rájuk. De mit tegyünk akkor, ha hosszabb időre elutazunk otthonról? Mutatjuk a legjobb praktikákat!

Igazából akkor okozza a legnagyobb problémát a növények öntözése, amikor hosszabb időt töltünk távol. Régen, egyetlen lehetőségként, a szomszéd néni/bácsi „megkörnyékezése” kínálkozott. Manapság azonban erre nem mindenkinek van lehetősége. 

Talán ezért is tapasztalható, hogy az internet egyre több „szomszédpótló” ötletet kínál. Az automata öntözőrendszerek már nem számítanak ritkaságnak – a kertekben. Kicsit körülményes és nem is olcsó megoldásként ezek alkalmassá tehetők az erkélyek és teraszok öntözésére. Ilyenkor a víz a gerincvezetékről leágazó, vékony csöveken jut a csöpögtetőfejekig (a szakzsargonban gombának hívják), amik az erkélyládákban vagy önálló edényekben fejlődő növényeket öntözik.

Másik megoldásként tenyérnyi területet lefedő, apró szórófejekkel is lehet öntözni ott, ahol nagyobb felületeket kell nedvesen tartani. Az ilyen balkonládákra optimalizált rendszerekhez is lehet időzítőket csatlakoztatni, amelyek akár a föld nedvességének figyelembevételével öntöznek.

Kiváló alternatíva a szobanövények öntözésére Fotó: Flickr

A történet eddig nagyon vonzónak tűnik, de az ördög, persze, ott lapul a részletek között. Nem minden növényünknek azonos a vízigénye, ezért sok tapasztalat és kísérletezés kell ahhoz, hogy a különböző áteresztőképességű gombákat variálva megközelítsük a minden növény számára kedvező vízellátottságot.

Többen sikeresen kísérleteznek a cserepekbe állított, a növény méretéhez igazodó pillepalackokkal. Az elv egyszerű: fúrjunk lyukakat egy palack kupakjába, töltsük fel vízzel, és fejjel lefelé állítsuk a növény mellé a földbe. Három dolog történhet: a föld eldugítja a lyukat, és a víz a palackban marad, vagy a víz lassan, több nap alatt folyik ki, és öntözi a növényt, vagy a víz pár perc alatt kifolyik, s keresztülfutva a cserépen feltölti az alátétet, megöntözi a parkettát.

Távolról is tudunk gondoskodni szobanövényeinkről Fotó: Unsplash

A szobanövények öntözésének egy másik lehetősége, ha egy nagyobb víztartályt (vödröt) helyezünk a virágcserepek mellé, és egy kanócszerű, vastag kötelet vezetünk a vízből a cserepek földjébe. A kötél hajszálcsövei folyamatosan szívják fel a vizet, ami aztán a másik oldalon nedvesíti a földet.

A  legegyszerűbb, beruházást sem igénylő, gyors és viszonylag kockázatmentes módszer, ha a növényeket elvisszük a meleg, világos ablakból, és a lakás egy sötétebb, lehetőleg párás helyén (például a fürdőszobában) csoportosítjuk. Ezzel nem a vízellátásukat biztosítjuk, hanem a vízigényüket csökkentjük, így egy alapos öntözéssel sokkal tovább kibírják károsodás nélkül.

Most még biztosan van pár hét a nyári szabadságolásokig, így adódik lehetőség az öntözőrendszerekkel történő kísérletezésre.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam