2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szereti a szobanövényeket, de nincs elég ideje rájuk? Van megoldás!

Boldogsággal tölti el az ember szívét, ha reggel arra ébred, hogy kedvenc növénye újabb hajtással gazdagodott. Sokan mégis lemondanak a zöldellőkről, mondván, nincs elég idejük a gondozásukra. Most olyan szobanövényeket mutatunk be, amelyek a kevés törődést is meghálálják. 

Fodrospálma (Howea belmoreana)

Ez az impozáns megjelenésű, akár kétméteresre is megnövő, ausztráliai eredetű pálma a szélsőséges körülményeket is jól tűri, alacsony páratartalom és kevés fény mellett is megél. Persze nem vitás, jó megvilágítású és párás levegőjű helyen egészségesebb és szebb külsejű példányt nevelhetünk belőle. 

A fodrospálma Fotó: Wikimedia
  • Gondozása: könnyen nevelhető, viszonylag kevés odafigyelést igényel. Szereti a világos helyet, de a gyérebb megvilágítást is elviseli. Télen kedvezzünk neki, és húzzuk közelebb az ablakhoz. Leveleit időnként törölgessük át nedves ronggyal – időrabló tevékenység, de megéri.

Szobafikusz (Ficus elastica)

A Kelet-Indiából származó szobanövény eredeti élőhelyén óriási fává növi ki magát, a cserép fogságában azonban kicsi, könnyen kezelhető növény marad. Igen előnyös tulajdonsága (a roppant egyszerű gondozás mellett), hogy különösen jól kiszűri a levegőben lévő ártalmas szennyező anyagokat. A fikuszok nagyon jól alkalmazkodnak a szobai körülményekhez, ezáltal a legegyszerűbben gondozható növények közé tartoznak. 

A szobafikusz Fotó: Flickr
  • Gondozása: kéthetente tápoldattal öntözzük meg, és néha-néha nedves ronggyal töröljük tisztára a leveleket. Óvjuk növényünket a huzattól és a hőmérséklet-változástól.

Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

A Philodendron erubescensnek többféle változata létezik, egyesek közülük piros levelűek, mások aranyos színben csillognak. Leggyakrabban a Philodendron scandensszel, azaz a szívlevelű filodendronnal találkozhatunk.

A pirosló filodendron Fotó: Wikimedia
  • Gondozása: csekély fényigényű növény, ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert levelei megperzselődhetnek. Gyors növekedése miatt gyakoribb öntözést igényel, de a túl sok víztől megrothadnak a gyökerei. A mutatós leveleket nedves szivaccsal gyakran törölgessük le. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.
Neked ajánljuk
A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna Takaríts tisztítószerek nélkül! – A szóda ereje (videó) Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak! Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam