2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szereti a szobanövényeket, de nincs elég ideje rájuk? Van megoldás!

Boldogsággal tölti el az ember szívét, ha reggel arra ébred, hogy kedvenc növénye újabb hajtással gazdagodott. Sokan mégis lemondanak a zöldellőkről, mondván, nincs elég idejük a gondozásukra. Most olyan szobanövényeket mutatunk be, amelyek a kevés törődést is meghálálják. 

Fodrospálma (Howea belmoreana)

Ez az impozáns megjelenésű, akár kétméteresre is megnövő, ausztráliai eredetű pálma a szélsőséges körülményeket is jól tűri, alacsony páratartalom és kevés fény mellett is megél. Persze nem vitás, jó megvilágítású és párás levegőjű helyen egészségesebb és szebb külsejű példányt nevelhetünk belőle. 

A fodrospálma Fotó: Wikimedia
  • Gondozása: könnyen nevelhető, viszonylag kevés odafigyelést igényel. Szereti a világos helyet, de a gyérebb megvilágítást is elviseli. Télen kedvezzünk neki, és húzzuk közelebb az ablakhoz. Leveleit időnként törölgessük át nedves ronggyal – időrabló tevékenység, de megéri.

Szobafikusz (Ficus elastica)

A Kelet-Indiából származó szobanövény eredeti élőhelyén óriási fává növi ki magát, a cserép fogságában azonban kicsi, könnyen kezelhető növény marad. Igen előnyös tulajdonsága (a roppant egyszerű gondozás mellett), hogy különösen jól kiszűri a levegőben lévő ártalmas szennyező anyagokat. A fikuszok nagyon jól alkalmazkodnak a szobai körülményekhez, ezáltal a legegyszerűbben gondozható növények közé tartoznak. 

A szobafikusz Fotó: Flickr
  • Gondozása: kéthetente tápoldattal öntözzük meg, és néha-néha nedves ronggyal töröljük tisztára a leveleket. Óvjuk növényünket a huzattól és a hőmérséklet-változástól.

Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

A Philodendron erubescensnek többféle változata létezik, egyesek közülük piros levelűek, mások aranyos színben csillognak. Leggyakrabban a Philodendron scandensszel, azaz a szívlevelű filodendronnal találkozhatunk.

A pirosló filodendron Fotó: Wikimedia
  • Gondozása: csekély fényigényű növény, ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert levelei megperzselődhetnek. Gyors növekedése miatt gyakoribb öntözést igényel, de a túl sok víztől megrothadnak a gyökerei. A mutatós leveleket nedves szivaccsal gyakran törölgessük le. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.
Neked ajánljuk
Hogyan legyen szép 2022-ben is is a mikulásvirágunk? (videó) A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam