2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A balkonnak is van egy ideálja: a szerelemvirág

Ilyen névvel, mint a szerelemvirág, egy növény akkor is felkelti a figyelmet, ha történetesen nincs kisebb labdányi, világoskék színű, tartós virága. Sőt, gondozni sem ördöngösség! Ezek után szinte érthetetlen, miért nem virágzik néhány példánya minden teraszon. 

A Dél-Afrikából származó növény az amarillisz rokona, de a családon belül elszigetelt kis csoportot alkot. Egyetlen faja van, igaz, hogy az rögtön két színváltozatban: kékben és fehérben is létezik. A hangzatos Agapanthus tudományos név váratlan módon a görög agapé (szeretet) és a szintén ismerősen csengő anthosz (virág) szavakból áll össze.

A növény gyökereket fejleszt, amelyekkel sűrűn átszövi cserepét. A pangó vizet nem bírja, ezért válasszunk neki lapos alátétet! Hosszú, keskeny levelei egyenesen a gumós gyöktörzsből fejlődnek. A tő terebélyes lombozatot nevel, majd a levelek között megjelennek a bimbók. Ezek akár másfél méter magasra is kiemelkednek, és csak ott bontakoznak ki az őket védő fellevélből.

Nincs olyan erkély, balkon vagy terasz, ahol ezek a légiesen elegáns, mindeközben óriási virágok ne kaphatnának szerepet! Ráadásul a növény – ellentétben például a hagymásokkal – virágzás után sem hagyja abba a növekedést, hanem újabb leveleket hajt, így egyetlen tő éveken át virágozhat. 

A szerelemvirág ideális balkonnövény Fotó: Wikimedia

Az Agapanthust csak elvétve lehet megtalálni kertészetekben, így nehéz megteremteni az állomány alapjait. Ha viszont már van egy anyatövünk, akkor otthon is könnyen szaporítható, hiszen szorgalmasan neveli a sarjakat. Elég ezeket átültetésnél leválasztani, és némi előnevelés után már tovább is ajándékozhatjuk a különleges virágot. Az átültetésnél érdemes figyelni, mert a szerelemvirág kifejezetten nem kedveli a nagy, tágas cserepet. Akkor virágzik a leggazdagabban, ha szűk edényben szinte nyomorog.

Télen tökéletesen megfelel neki a világos és fagymentes lépcsőház. Ekkor elég havonta, nyáron viszont kétnaponta kell öntözni. A szerelemvirág nem igényel különösebb gondozást, de az elhervadt virágzatokat érdemes levágni. Ha ezt elfelejtjük megtenni, akkor őszre fekete repítőkészülékes magokat nevel, amelyek szépen ki is kelnek majd a közeli erkélyládákban. Mivel azonban sarjakról könnyebb szaporítani, és úgy hamarabb lehet virágzó a tő, általában nem érdemes vesződni a magvetéssel.

Tavasszal távolítsuk el a tövekről az elszáradt leveleket, hogy szebbek és könnyebben öntözhetők legyenek. Kártevők, kórokozók ritkán jelennek meg az Agapanthuson. Ősszel a fagyok beállta előtt kell védett helyre vinni az edényeket.

Neked ajánljuk
Egy belga startup mindenkiből gazdát varázsol Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam