2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több paradicsomot szeretnél? Így szaporítsd szárdugványról!

Sok kertész sikerrel próbálkozott már szobanövények, esetleg cserjék dugványról történő szaporításával. De vajon azt hányan tudták, hogy a zöldségfélék között is létezik nem egy, amely ugyanígy szaporítható? Most megmutatjuk, miképpen lehet például több paradicsomunk. 

Aki gyökereztetett már szobanövényt egy befőttes üvegnyi vízben, az sejtheti, hogy a paradicsom esetében is ugyanígy kell eljárni. 

Jó hír, hogy a paradicsomdugványok könnyen, gyorsan gyökeret fejlesztenek.

Keressünk a paradicsom bokrán dugványnak alkalmas, virágkezdemények nélküli szárrészt. A hónaljhajtások kifejezetten megfelelnek erre a célra. Egy éles metszőollóval vágjunk le 15-20 cm-es darabokat belőle. A dugványok végét egyszerűen állítsuk vízbe, de közvetlenül ültetőkeverékbe is ledughatjuk, hogy abban gyökerezzenek ki. A dugványok vízben körülbelül egy héten belül kigyökereznek, ezt követően ki is ültethetjük azokat a kertbe.

Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy a dugvány talajban erősebb gyökeret képes fejleszteni. Nem beszélve arról, hogy mivel a végén amúgy is talajba fogjuk kiültetni a kigyökerezett dugványt, miért is ne kezdhetnénk meg a szaporítást is rögtön abban?

Csak fogjuk a 15-20 cm-es dugványokat, és távolítsuk el azokról az esetleges virágrügyeket, valamint az alsó leveleket.  Amíg az ültetőkeveréket előkészítjük, állítsuk a dugványokat vízbe.

  • Tipp: A gyökereztetést végezhetjük például palántázáshoz kapható, 10 cm-es tőzegcserepekben, amelyeket nyirkos virágfölddel vagy vermikulittal töltünk meg.
Ha nem győzzük csodálni a szomszéd sűrű, bokros paradicsomát, akkor itt az ideje, hogy magunk is nekiálljunk a szaporításnak Fotó: Pixabay

Megfelelő időjárási feltételek esetén a dugványokat közvetlenül szabadföldbe is leduggathatjuk. Vékony bottal vagy ceruzával fúrjunk lyukakat nekik. A dugványokat az eltávolított alsó levélpárig takarja talaj.

A dugványok cserepeit állítsuk meleg, de árnyékos helyre a lakásban vagy a szabadban. Arra ügyeljünk, hogy a nap perzselő sugaraitól védve legyenek. Ilyen körülmények között körülbelül egy hétig gyökereztessük a dugványokat, hogy akklimatizálódni tudjanak, majd ezt követően fokozatosan tegyük ki azokat erősebb fénynek, amíg végül már a nap legnagyobb részében napsütötte helyre állíthatjuk. Ekkor a cserepes dugványok már elég edzettek és erősek ahhoz, hogy átültessük azokat a végleges helyükre: egy nagyobb ültetőedénybe vagy a konyhakertbe.

Jó kertészkedést kívánunk!

Neked ajánljuk
Egy belga startup mindenkiből gazdát varázsol Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam