2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízinövényt a balkonra!

Bár ez az év kifejezetten „medárdosnak” mondható, azért a meleg nyári napokon jóleshet a kerti tavacska felüdítő látványa. Erről és a tóban élő növényekről annak sem kell lemondania, akinek nincs kertje, de van terasza vagy erkélye. Mutatjuk a praktikákat!

A legegyszerűbb megoldásként kínálkoznak a kertészeti árudákban és barkácsáruházakban kapható előre gyártott medencék. Ezeket megvásárolva csak ki kell alakítani a környezetüket, ami mérettől függően akár egy nagyobb virágtartó láda is lehet. Medence már néhány tízliteres űrtartalomtól felfelé elérhető, és gyakran magában foglal egy kis szökőkutat is, amely a csobogás és a párásítás által fokozza a hűsítő hatást.

Aki ennél komolyabbra vágyik, kedvére válogathat a könnyen kivitelezhető, esztétikus és környezetbarát megoldások között. Ha a pincében pihenő téli gumikat felvisszük a teraszra és kibéleljük vastag tófóliával, máris kész a kis tó. 

Az elhasznált gumiabroncsot sokféleképpen újrahasznosíthatjuk Fotó: Wikimedia

Az autógumik arra is kézenfekvő lehetőséget kínálnak, hogy két kis tavacskát hozzunk létre. Az egyik két gumi magasságú lehet, a másik egy. Így a magasabból egy kis csobogón át folyamatosan folyhat a víz az alsóba, amit aztán egy kis rejtett szivattyú juttat vissza a felsőbe. De ideális terasztavat lehet létrehozni egy félbevágott boroshordó kibélelésével is. 

VÍZINÖVÉNYEK

A vízbe hínárokat lehet telepíteni. A legtetszetősebb talán a füzes süllőhínár, amely a víz tisztántartásában is hathatós segítséget nyújt.

Kis vízfelületen is érvényesül az akvaristák által szintúgy kedvelt kagylóvirág. Nagyobb területet igényel az őshonos sulyom és a trópusi vízijácint, amely kék virágaival feledteti, hogy a meleg égövben mennyi problémát okoz a folyók elgyomosításával. Az úszó növények vitathatatlan előnye, hogy nem kell talajrétegről gondoskodni, és eltakarják a tó kiábrándítóan műanyag fenekét.

A vízijácint balkonunk egyik legszebb növénye lehet Fotó: Pixabay

A nedves vízpartra a mocsári gólyahír vagy a nefelejcs ajánlható, ezek könnyen tarthatók és szép virágot nevelnek. A „balkontó ”arra is alkalmas lehet, hogy az egyébként szobában nevelt vízipálmát cserepestül belemerítsük, és hagyjuk, hogy a nyári hónapokban kedvére napfürdőzzön. Őszre egy kiteljesedett, haragoszöld, sűrű szobanövényt vihetünk vissza a lakásba.

Neked ajánljuk
Így hasznosíthatod a lehullott leveleket Így készül a vegyszermentes házi kutyasampon Robotikus üvegházak onthatják a friss zöldségeket (videóval) A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam