2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem is kell annyit mosogatni!

Elképesztően sok édesvizet használunk el teljesen feleslegesen – a legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen mennyiség folyik ki szó szerint a kezeink közül minden egyes nap. Ennek egy nagy részét a mosogatás teszi ki, de már erre is vannak jól bevált praktikák.

A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. Ráadásul rengeteg vizet pazarolunk feleslegesen... Itt van például a mosogatás – egy kis odafigyeléssel felére lehetne csökkenteni a mosatlan mennyiségét, és ezzel az elhasznált vizet is.

Mindent egy vágódeszkán vágj!

Nem kell külön vágódeszka a zöldségeknek, gyümölcsöknek vagy éppen a hagymának – jelölj ki egy külön sarkot mindegyiknek, és itt vágd őket, ahelyett, hogy középen kezdenél neki. A hús vágásához fordítsd meg a deszkát, és használd a másik felét. Így rengeteg vizet spórolsz, hiszen nem kell minden egyes alkalommal újra elmosni az eszközt.

Apró trükkökkel rengeteg vizet és időt spórolhatunk Fotó: Pixabay

Használj sütőpapírt!

Ha sütőpapíron sütsz, sokkal kevesebbszer kell elmosnod a tepsiket és tálcákat – ha pedig mégis mosod, kevesebb a szennyeződés rajta, ezért kevesebb ideig is kell sikálni.

Olyan edényekben tárold az ételt, amiben újra is tudod melegíteni!


Ha nem kell a tárolóból külön lábasba önteni az ételt, azzal már legalább egy edény mosogatását megspóroltad. Vegyél olyan műanyag tárolókat, amelyek BPA-mentesek, vagy használj üvegedényeket!

Ne mosogass, ha nem muszáj!

Nem kell mindent minden egyes használat után elmosni! A serpenyőt például teljesen felesleges, ha csak krumplit készítesz benne, vagy hagymát dinsztelsz. Ha nem szennyeződik, és újrahasználható, akkor inkább ne mosd el!

Neked ajánljuk
Kendőzetlenül a törlőkendőkről Műanyagban fürdik a világ – de neked nem kell! Katasztrófa Aradon: mindent elmosott a víz Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: fyouture.met.com
Vissza
Hírfolyam