2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha zavar a rovar: vegyszermentes módszerek nemkívánatos vendégek ellen

Elég egy pici az asztalon a dinnye levéből vagy egy padlóra pottyant fagyicsepp, esetleg néhány morzsa a földön, és reggelre több fronton vonuló rovarokat találunk a konyhában. A váratlan vendégeket azonban filléres praktikákkal, kártékony vegyszerek nélkül is távol tarthatjuk otthonunktól. 

Minden rovar igen érzékeny szaglószervvel rendelkezik, így valószínűleg irtóznak majd a következő technikáktól.

Fahéj és boróka

A fahéjban található kumarin intenzív aromája messziről elriasztja a rovarokat. Ha nem akarod a fűszer porát szétszórni a lakásban, létezik fahéjolaj is, mellyel bekenheted a réseket, ahonnan előbújhatnak a betolakodók. A borókaolaj és paraffin keverékébe áztatott vattapamaccsal is beecsetelheted a lyukakat, ahol megbújhatnak a milliméternyi kártevők. A növényben található illatanyagokat nem bírják, így, ha megérzik, azonnal elmenekülnek majd.

Vegyszerek nélkül is távol tarthatjuk a rovarokat Fotó: Pixabay

Csili és más fűszerek

A porrá zúzott csilipaprika vagy a Cayenne-bors akár széthintve, akár vízben oldva és egy használt szivaccsal szétpacsmagolva a kritikus helyeken igen hatásos lehet. A fűszerekben található kapszaicint a legtöbb rovar nem bírja, ennek köszönhetően a módszer elzavarja a nem kívánt vendégeket. 

Az erős aromájú fűszernövények többségéből is hatásos házi rovarriasztót készíthetsz Fotó:Pixabay

Rovarűző babérlevél és paradicsom

A babérlevél szétmorzsolva és szétszórva szintén segít a bogarakat távol tartani. Ha paradicsompalántát ültetsz balkonládába, a kifejlett növény nagy valószínűséggel távol tartja a hangyákat és pókokat, mert nem bírják a számukra intenzív, szúrós illatát. 

A babérlevél is hatékony segítséget nyújt Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
Természetes tavaszi vitaminforrás: a spárga, avagy a nyúlárnyék Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz! 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam