2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

8 dolog, amit nem jó ötlet ecettel tisztítani

Természetes, mégis megöli a bacikat, és szinte nincs az a makacs szennyeződés, amivel ne tudna elbánni. Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, és bár tényleg sokoldalú tisztítószernek számít, a CNET arra figyelmeztet, nem minden háztartási felületre érdemes automatikusan használni. 

Viaszolt bútorok

Az ecet eltávolítja a viaszt a bútorról, így többet árt, mint amennyit használ. A viaszolt bútorokhoz keress egy kifejezetten erre a célra szánt készítményt.

Kőből készült munkalapok és padlók

A maró hatású ecetsav elcsúfíthatja a gránit és a márvány felületét. A jó hír, hogy kiváltásához nincs szükséged drága takarítószerekre: a folyékony mosogatószer és a meleg víz tökéletesen megfelel.

Keményfa padlók

Az ecet nem minden padlónál okoz problémát, de talán jobb, ha inkább nem kísérted a sorsot. A békesség kedvéért használj valamilyen keményfához javasolt padlóápolót.

Mosogatógépek

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. Az ecet a segítségedre lehet a piszkos edények elleni harcban, és állítólag a gépből áradó ázott kutyaszagot is képes megszünteti, cserében azonban megpecsételheti a gumialkatrészek sorsát.

Fotó: Shutterstock

Serpenyők

Vannak, akik szerint a vastag lerakódásokkal sújtott serpenyőt ecet és szódabikarbóna elegyével a legkönnyebb megtisztítani, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a trükk nem elég hatékony. Itt van néhány másik, ami viszont igen.

Ruhák

Ha már az ecet ruhatisztításra is alkalmas, jó ötletnek tűnhet, hogy fehérítővel együtt használd. Pedig nem az! Így ugyanis mérgező klórgáz jöhet létre, amit bizonyára te sem akarsz belélegezni.

Zsíros felületek

Mivel az ecet egy sav, a zsíroldás nem tartozik az erősségei közé. Amit keresel, az egy lúgos hatású tisztítószer. Ha más nincs kéznél, a mosogatószer is megteszi.

Vasalók

Egy internetes trükk a vasalótisztításához is az ecetet ajánlja, csakhogy ez könnyen kárt tehet a készülékben. Ha azt szeretnéd, hogy a vasalód visszanyerje régi fényét, ragaszkodj ahhoz a módszerhez, amit a gyártó útmutatójában írnak.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Nem kell hozzá vegyszer! Nem kell hozzá vegyszer! Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam