2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát kertészkedés lépésről lépésre

Mikor igazán fenntartható a kertünk? Ez az, amit minden kiskertésznek meg kellene kérdeznie magától. Feltettük már magunknak ezt a kérdést? Ha az az érzésünk, hogy több mérgező anyagot használunk, mint amennyire a növényeknek valójában szükségük van, akkor olvassuk el az alábbi használati útmutatót.

Valósítsuk meg

A természetnek sosem volt szüksége arra, hogy peszticidekből, gyomirtókból, műtrágyából álló kémiai koktélokat igyon ahhoz, hogy életet adjon a teremtményeinek. Szabadítsuk meg hát az összes mérgező „varázsitaltól”, és cseréljük le azokat csupa természetes vegyületre! Hívjuk segítségül a jótékony rovarokat, ne nyúljunk rögtön a mérgekhez, amelyek ránk és a természetre is veszélyesek!

Készítsünk komposztot a konyhai maradékból

A komposzt a „kertészkedés aranya” – az organikus hulladékot így nagy kár lenne kukába dobni és elveszíteni. A leginkább növényi kerti és háztartási hulladékot gyűjtsük külön komposztnak. Termékennyé teszi a talajt, táplálja azt, és a növények is meghálálják!  Eltekintve a gyökerek egészséges fejlődésének serkentésétől, a gazdag és jótékony komposzt használata javítja a talaj összetételét, levegőzését és a vízmegtartó képességét. A komposztálási folyamatot gyorsíthatod giliszták segítségével.

Fotó: Pexels.com

Vásároljunk újrahasznosított anyagokat

Kevesebb energiát igényel a tárgyak újrahasznosítása, mint az újak előállítása, vásárlása. Palánták karózásához válasszunk inkább egy felesleges ágat, seprűnyelet vagy csövet ahelyett, hogy boltban vásárolnánk karókat. A kertben emellett számtalan újrahasznosításra van lehetőség: például kaspó kilyukadt lábasból, pad kidőlt fából.

Termeljük meg saját ételünket

Nincs annál nagyobb élmény, mint megtermelni a saját ételed. Beleharapni a saját paradicsomba, leszedni az első barackot a pici fáról – utánozhatatlan élmény. Amellett, hogy tetemes összegeket spórolhatunk, így juthatunk a legfrissebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Ebéd előtt elég kiszaladni a kertbe egy kis salátáért, paradicsomért, paprikáért, és olyan salátát készíthetsz, amelyben még a napfény is érződik.

További hasznos tippek az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba Ökokertünk felkészítése a tavaszra: metszés és lemosó permetezés (videó) A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam