2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteget spórolhatunk a környezettudatossággal

A környezettudatos életmód valóban drága lenne? Rengeteg tévhit él a környezettudatos élettel kapcsolatban, az egyik például az, hogy sok pénz kell hozzá. Erről valószínűleg a drága biotermékek is tehetnek, pedig az energiatakarékosság és az újrahasznosítás azt a célt is szolgálja, hogy több pénz maradjon a zsebünkben. 

Főzzünk okosan!

Fotó: Pixabay

Váltsunk textilszalvétára!

A textilszalvéta tartósabb, mint a papír, így pénzt takarít meg. Használata csökkenti a felhalmozott hulladékmennyiséget, textilszalvétában ráadásul a tízórai és az uzsonna is sokkal gusztábban fest.

Használjuk ki a maradékhőt!

Ha a sütőt öt perccel étkezés előtt kapcsoljuk ki, az étel tovább sül, mi viszont energiát takarítunk meg. Ha pedig a tésztavacsoránál a tökéletes al dente élményt szeretnénk elérni, forraljuk öt percig a tészta alatt a vizet, majd kapcsoljuk le a tűzhelyt, és hagyjuk rajta további öt percig.

Értékeljük a vizet!

Fotó: Pixabay

Szerezzünk be egy víztakarékos zuhanyfejet!

Azáltal, hogy kisebb nyomással érkezik a víz a zuhanyfejből, elérhetjük, hogy 25-60 százalékkal kevesebb vizet használjunk. Mielőtt azonban fejvesztve rohannánk a boltba, nézzük meg alaposan a zuhanyunkat, lehet, hogy a miénk is állítható.

Zuhanyozzunk rövidebb ideig!

Mind szeretünk beállni egy hosszú nap után a jó meleg zuhany alá, de ha őszinték vagyunk magunkkal, a tisztálkodásra öt perc is elég. Ha csak egy perccel kevesebb ideig maradunk a zuhany alatt, akár több ezer liter vizet is megspórolhatunk évente – képzeljük csak el ezt a vízszámlánkon szereplő számokra lefordítva!

Takarékoskodjunk az energiával!

Fotó: Pixabay

Szigeteljünk!

A házak, amelyek nincsenek rendesen szigetelve, nemcsak hőt vesztenek, hanem pénzt és energiát is pazarolnak. Bár a szigetelés nem feltétlenül olcsó, pár év alatt megtérül majd, és a szénlábnyomunk is csökkenhet. Ne felejtsük ki a padlást és a pincét sem!

Telekocsizzunk!

Az autópályán sok olyan kocsit látunk, amiben csak a sofőr ül. Ha minden autó több utassal indulna útnak, rengeteg üzemanyagot megspórolnánk, csökkentenénk a szén-dioxid-kibocsájtásunkat, és kevesebben lennének az utakon is. Milyen szép lenne a hétfő reggel dugóktól mentesen!

Szeressük a holmijainkat!

Fotó: Pixabay

Adjuk el, amit már nem használunk!

Rengeteg ruha van a szekrényünkben, amiket jó ideje nem vettünk fel (vagy talán még soha nem volt rajtunk) és meg szeretnénk tőlük válni? Esetleg kinőttük a könyvespolcunkat? Adjuk el őket! Több közösségi eseményen is részt vehetünk, ahol a saját standunkon árulhatjuk azokat a dolgainkat, amiktől már megválnánk, de más még nagyon örülhet neki. A Gardrób közösségi vásáron például kis standot bérelhetünk, ahol eladhatjuk a ruháinkat. 

Vásároljunk másodkézből!

Turkálók, facebookos csoportok, régiségkereskedések – ez csak néhány hely azok közül, ahol használt holmikat tudsz beszerezni. Bizony, ezzel nem csak pénzt spórolhatsz, és csökkentheted az ökológiai lábnyomod, de egyedi kincsekre is bukkanhatsz.

Neked ajánljuk
Ne csak a konyhában használjuk az olívaolajat Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam