2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteget spórolhatunk a környezettudatossággal

A környezettudatos életmód valóban drága lenne? Rengeteg tévhit él a környezettudatos élettel kapcsolatban, az egyik például az, hogy sok pénz kell hozzá. Erről valószínűleg a drága biotermékek is tehetnek, pedig az energiatakarékosság és az újrahasznosítás azt a célt is szolgálja, hogy több pénz maradjon a zsebünkben. 

Főzzünk okosan!

Fotó: Pixabay

Váltsunk textilszalvétára!

A textilszalvéta tartósabb, mint a papír, így pénzt takarít meg. Használata csökkenti a felhalmozott hulladékmennyiséget, textilszalvétában ráadásul a tízórai és az uzsonna is sokkal gusztábban fest.

Használjuk ki a maradékhőt!

Ha a sütőt öt perccel étkezés előtt kapcsoljuk ki, az étel tovább sül, mi viszont energiát takarítunk meg. Ha pedig a tésztavacsoránál a tökéletes al dente élményt szeretnénk elérni, forraljuk öt percig a tészta alatt a vizet, majd kapcsoljuk le a tűzhelyt, és hagyjuk rajta további öt percig.

Értékeljük a vizet!

Fotó: Pixabay

Szerezzünk be egy víztakarékos zuhanyfejet!

Azáltal, hogy kisebb nyomással érkezik a víz a zuhanyfejből, elérhetjük, hogy 25-60 százalékkal kevesebb vizet használjunk. Mielőtt azonban fejvesztve rohannánk a boltba, nézzük meg alaposan a zuhanyunkat, lehet, hogy a miénk is állítható.

Zuhanyozzunk rövidebb ideig!

Mind szeretünk beállni egy hosszú nap után a jó meleg zuhany alá, de ha őszinték vagyunk magunkkal, a tisztálkodásra öt perc is elég. Ha csak egy perccel kevesebb ideig maradunk a zuhany alatt, akár több ezer liter vizet is megspórolhatunk évente – képzeljük csak el ezt a vízszámlánkon szereplő számokra lefordítva!

Takarékoskodjunk az energiával!

Fotó: Pixabay

Szigeteljünk!

A házak, amelyek nincsenek rendesen szigetelve, nemcsak hőt vesztenek, hanem pénzt és energiát is pazarolnak. Bár a szigetelés nem feltétlenül olcsó, pár év alatt megtérül majd, és a szénlábnyomunk is csökkenhet. Ne felejtsük ki a padlást és a pincét sem!

Telekocsizzunk!

Az autópályán sok olyan kocsit látunk, amiben csak a sofőr ül. Ha minden autó több utassal indulna útnak, rengeteg üzemanyagot megspórolnánk, csökkentenénk a szén-dioxid-kibocsájtásunkat, és kevesebben lennének az utakon is. Milyen szép lenne a hétfő reggel dugóktól mentesen!

Szeressük a holmijainkat!

Fotó: Pixabay

Adjuk el, amit már nem használunk!

Rengeteg ruha van a szekrényünkben, amiket jó ideje nem vettünk fel (vagy talán még soha nem volt rajtunk) és meg szeretnénk tőlük válni? Esetleg kinőttük a könyvespolcunkat? Adjuk el őket! Több közösségi eseményen is részt vehetünk, ahol a saját standunkon árulhatjuk azokat a dolgainkat, amiktől már megválnánk, de más még nagyon örülhet neki. A Gardrób közösségi vásáron például kis standot bérelhetünk, ahol eladhatjuk a ruháinkat. 

Vásároljunk másodkézből!

Turkálók, facebookos csoportok, régiségkereskedések – ez csak néhány hely azok közül, ahol használt holmikat tudsz beszerezni. Bizony, ezzel nem csak pénzt spórolhatsz, és csökkentheted az ökológiai lábnyomod, de egyedi kincsekre is bukkanhatsz.

Neked ajánljuk
Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek? Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek? Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam