2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tények és tévhitek a szelektív gyűjtésről

Ha otthonunkban vagy munkahelyünkön szelektíven gyűjtjük a szemetet, rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért. Ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit lehet és mit nem szelektíven gyűjteni, és a hulladékokat hogyan kell elhelyezni, ugyanis sok tévhit és városi legenda kering ezzel kapcsolatban.

A SZELEKTÍV GYŰJTÉS A LEGJOBB DOLOG, AMI A HULLADÉKKAL TÖRTÉNHET?

Fotó: Pixabay

Nagyon fontos, hogy ami hulladékunk keletkezik, azt szelektíven gyűjtsük, de a hulladékos hierarchia azt mutatja, az újrafeldolgozás a sorban csak a harmadik, azt megelőzi az újrahasználat és maga a megelőzés. A szelektív gyűjtőedénybe dobott PET-palackok és aludobozok is környezeti terhelést jelentenek, így ha ezekre van jobb alternatíva, akkor ezeket érdemes választani. 

Tartsuk észben az 5R alapelvét: utasítsuk vissza (refuse), csökkentsük (reduce), használjuk újra (reuse), hasznosítsuk újra (recycle) és komposztáljuk (rot). 

MINEK SZELEKTÍVEN GYŰJTENI, AMIKOR ÚGYIS ÖSSZEÖNTIK?

Fotó: Pixabay

Ez a városi legenda inkább tekinthető kifogásnak, mint komoly érvnek. Az évek alatt nagyon sokat változott a szelektív gyűjtés, illetve területenként eltérő. Nem lehet azt állítani, hogy ilyen sosem fordult vagy fordul elő, de azt kell megérteni, hogy ez a helyi szolgáltatót minősíti, nem az egész rendszert. Sok helyen alapból egy zsákba gyűjtik a szelektálható hulladékokat. Ebben az esetben utóválogatás történik, tehát a különböző anyagokat különválogatják. Vannak olyan területek is, ahol olyan kukásautó gyűjti be a különböző frakciókat, amelyik két külön belső rekesszel rendelkezik.

Ha mégis úgy tapasztaljuk, hogy ez a probléma felmerül, jelezzük a szolgáltató felé.

A FLAKONOK MOSOGATÁSA FÖLÖSLEGES ÉS VÍZPAZARLÓ

Fotó: Pixabay

Ez az állítás nem igaz, hiszen enélkül nem lehet szelektíven gyűjteni. Először is öblítésről van inkább szó, mint mosogatásról. Természetesen, ha több liter ivóvizet használunk fel egyetlen csomagolás kimosására, akkor a környezetnek valószínűleg többet ártunk, mint használunk. Elég, ha a kiürült csomagolásokat használt mosogatóvízzel kiöblítjük, kefével átsúroljuk. A műanyag és fém csomagolások elöblítésére alapvetően higiéniai okok miatt van szükség, az újrafeldolgozás minőségét nem rontja. 

Neked ajánljuk
Így lehet leszokni a víz pazarlásáról Trash Reality I. – Minden kazánunk olyan, mint egy szeszélyes nő Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam