2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A ragyogó csempe titka

A csempe az egyik legkényesebb felület az otthonunkban – nem elég, hogy a legkisebb szennyeződés is meglátszik rajta, de a tisztítása is komoly kihívást jelent. A fullasztó és kártékony vegyszerek helyett azonban érdemes kipróbálni azokat az olyan jól bevált praktikákat, amelyek által úgy csilloghat a csempénk, mint újkorában. 

Tisztítsd meg, de alaposan!

Forralj fel 3 dl vizet ugyanennyi ecettel, keverj el benne egy teáskanálnyi sót, majd ezzel a keverékkel mosd át a csempét. Az oldatot hagyd hatni legalább egy óráig, majd bő vízzel alaposan most le a csempét. Ez eltávolítja a vízcseppek okozta makacs foltokat.

Sárga foltok ellen

 A sárga foltok ellen a legjobb megoldás a 10 dkg sóból és 1 dl ecetből kevert paszta: a sűrű masszát kend a csempe sárgásan elszíneződött részére, majd hagyd rajta legalább fél órán át, hogy kifejthesse hatását. Ezután öblítsd le.

Csillogó csempék, természetesen  Fotó: Flickr

Soha viszlát penész!

A fürdőszobában keletkező sötétebb, feketébe hajló foltok keletkezésének hátterében általában a penészgomba áll. Ettől tanácsos minél előbb megszabadulni a helyiségben uralkodó páratartalom csökkentésével – például rendszeresebb szellőztetés által –, a penészfoltoktól pedig a következőképpen: önts 1 dl 20 százalékos ecetet 1 liter forró vízhez, majd a keverékkel mosd át a csempe felületét, ezután egy durva kefével dörzsöld át az egészet a fugákkal együtt. Ezt érdemes két-három naponta megismételni, hogy a penészgomba teljesen eltűnjön.

  • Tipp: Ha a csempék a rendszeres tisztítás ellenére is elvesztették eredeti fényüketakkor érdemes bevetni a háztartási boltokban beszerezhető folyékony viaszt. Egyszerűen kend át vele a fényezni kívánt felületet, hagyd száradni, de mielőtt teljesen megszáradna, dörzsöld le egy száraz, puha ronggyal. A csempe úgy ragyog majd, mint újkorában, arról nem is beszélve, hogy jóval ellenállóbb lesz a vízkővel szemben is.
Neked ajánljuk
Nem kell hozzá vegyszer! Nem kell hozzá vegyszer! Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam