2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi mindent taníthat az idősebb generáció a műanyagmentes életről?

Hogyan oldjuk meg a műanyagszennyezés okozta gondokat? Tanulmányok és aggasztó fotók is alátámasztják, hogy milyen nagy mértékben beterítette a műanyaghulladék a Földünket. Nagy szükség van a megoldásra, és lehet, hogy a legújabb innovációk mellett az idősebb generáció tanácsaira is érdemes hallgatni.

Lehet, hogy a legegyszerűbb válasz a környezetet érintő problémánkra a múltban van? Nem volt mindig probléma a műanyagszennyezés.

Fotó: Pexels.com

A 20. század közepéig az emberek kiválóan megvoltak a sok felesleges műanyag nélkül. Egyszerűen más volt az életmódjuk, egészen az 1950-es, 60-as évekig, amikor a műanyag játékok, eszközök elkezdtek beáramlani a fogyasztói piacra.

A korábbi generáció, nagyszüleink még tisztán emlékeznek rá, hogy hogyan oldották meg az egyszerű, mindennapi dolgokat műanyag nélkül.

Az ő emlékeiket hallgatva nyilvánvalóvá válik, hogy a hulladékproblémáknak egy részét meg tudjuk oldani úgy, hogy „visszatérünk a múltba”.

Íme néhány példa arra, hogyan működött régen és hogyan működhetne napjainkban a műanyag használatának kerülése:

Gyümölcsök és zöldségek
Régen

A friss élelmiszerek többségét, mint például a burgonyát, a sárgarépát, a borsót és hasonlókat helyben termesztették, és szezonálisan álltak a fogyasztók rendelkezésére. Az év nagy részében banánt és egyéb gyümölcsöket is lehetett kapni a tengerentúlról. Amikor egy zöldségnek-gyümölcsnek nem volt szezonja, akkor inkább a tartósított megoldásait választották (konzerv, szárított, aszalt változat).  Akkoriban nagyon sokaknak volt saját konyhakertjük, ahol megtermelték, majd feldolgozták a család szükségleteinek megfelelő mennyiséget.

Fotó: Pexels.com

Mit tehetünk ma?

Vásároljunk helyi, friss termékeket, amelyek az adott szezonban kaphatók, ahelyett, hogy a szállított, előre csomagolt árut választjuk. Látogassunk ki többször a helyi piacra, és gyakrabban vegyünk részt „szedd magad”-akcióban, ahonnan akár télire is raktározhatnánk különböző zöldségeket, gyümölcsöket. A saját kis konyhakert is kiváló opció. Időt szánni arra, hogy minden szezonban feldolgozzuk és elraktározzuk az ételeket, valóban időigényes, ám ez kiváló közös program lehet a családdal. 

Hulladék Régen

Régen nem létezett szemétgyűjtés. Minimális hulladék került a kukába. Leginkább olyan üvegeket vagy fémdobozokat, esetleg kerámiákat dobtak el, amiket már nem tudtak újra felhasználni. Minden más hulladékot elégettek, az élelmiszer-maradványokat pedig komposztálták. A régi ruhákat paplanokká alakították át.

Fotó: Pexels.com

Mit tehetünk ma?

A komposztálás egy remek megoldás nemcsak azok számára, akik kertes házban élnek, de ma már a lakásokba is lehet erre alkalmas konténert vásárolni.

A visszaváltható üvegek használata is sok felesleges műanyaghulladéktól kímélné meg a Földet, de a legjobb, ha az üvegcsomagolást választjuk. Újra felhasználható szatyrok, dobozok, tartályok használatával csökkenthetnénk a műanyagpazarlást. Az anyag zsebkendők, anyagszalvéták használata szintén sok műanyaghulladék keletkezését előzné meg.

További tippek ide kattintva olvashatók!

Neked ajánljuk
Neveljünk gyümölcsöt a balkonon! Neveljünk gyümölcsöt a balkonon! A terepmotorosoktól féltik a székelyföldi Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam