2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Takarítsunk banánhéjjal!

A banánt közel tízezer éve fogyasztja az emberiség: tápláló, finom, ráadásul telis-tele van vitaminnal. A héját azonban sokan gondolkodás nélkül kidobják, pedig rengeteg dologra lehet használni. Például takarításra. 

A takarítástól kezdve a szépítkezésig a banánnak számtalan felhasználási módja létezik. Nemcsak az egészségünknek tesz jót, de a bútorokat és a cipőnket is csillogóvá varázsolja.

Csupán annyi a teendőnk, hogy a banánhéjjal bedörgöljük a megtisztítani kívánt tárgyat, majd egy mikroszálas törlőkendővel fényesre polírozzuk a felületet. 

A banánhéj remekül fényesíti a fafelszíneket is Fotó: Pexels

A banánhéjat használhatjuk egyebek mellett ezüstétkészletek és ékszerek tisztítására, sőt a szobanövényekkel is csodákat művel: fényesíti és táplálja azokat.

A gyümölcs héja nem csak takarításnál lehet hasznos: egyebek mellett megmenthetjük vele régi, karcos lemezeinket.

A banánhéj a karcos lemezeket is megmentheti  Fotó: Pixabay

Mindemellett a banán kiválóan tisztítja a vizet is. Egy kísérlet során szárított, őrölt banánhéjat raktak ólommal és rézzel szennyezett vízbe, és azt találták, hogy a gyümölcs egy óra leforgása alatt felszívta a fémek 97 százalékát. A technika elsősorban ipari környezetben alkalmazható, de ez is csak azt bizonyítja, milyen sokoldalú és hasznos ez a gyümölcs.

Neked ajánljuk
Így készíthetünk illatosító pálcikát Így lehet leszokni a víz pazarlásáról Egyen banánt, ha rossz alvó! Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam