2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Takarítsunk banánhéjjal!

A banánt közel tízezer éve fogyasztja az emberiség: tápláló, finom, ráadásul telis-tele van vitaminnal. A héját azonban sokan gondolkodás nélkül kidobják, pedig rengeteg dologra lehet használni. Például takarításra. 

A takarítástól kezdve a szépítkezésig a banánnak számtalan felhasználási módja létezik. Nemcsak az egészségünknek tesz jót, de a bútorokat és a cipőnket is csillogóvá varázsolja.

Csupán annyi a teendőnk, hogy a banánhéjjal bedörgöljük a megtisztítani kívánt tárgyat, majd egy mikroszálas törlőkendővel fényesre polírozzuk a felületet. 

A banánhéj remekül fényesíti a fafelszíneket is Fotó: Pexels

A banánhéjat használhatjuk egyebek mellett ezüstétkészletek és ékszerek tisztítására, sőt a szobanövényekkel is csodákat művel: fényesíti és táplálja azokat.

A gyümölcs héja nem csak takarításnál lehet hasznos: egyebek mellett megmenthetjük vele régi, karcos lemezeinket.

A banánhéj a karcos lemezeket is megmentheti  Fotó: Pixabay

Mindemellett a banán kiválóan tisztítja a vizet is. Egy kísérlet során szárított, őrölt banánhéjat raktak ólommal és rézzel szennyezett vízbe, és azt találták, hogy a gyümölcs egy óra leforgása alatt felszívta a fémek 97 százalékát. A technika elsősorban ipari környezetben alkalmazható, de ez is csak azt bizonyítja, milyen sokoldalú és hasznos ez a gyümölcs.

Neked ajánljuk
Így készíthetsz környezetbarát körömlakkot Így készül a házi cipőtisztító keverék „Nem kapálok, nem öntözök, csak vetek és aratok” (videó) Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam