2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit kezdjünk a diófalevéllel?

A diófalevélben frissen egy növekedésgátló anyag (juglon) található, amely az arra érzékeny növényekben károsodást okozhat, és ennek hatására ezek lankadni, hervadni kezdenek. Mit kezdjünk akkor az ősszel nagy mennyiségben keletkező diófalevéllel? Komposztáljuk!

A Szent István Egyetemen arra irányuló kísérleteket végeztek, hogy milyen módon komposztálható a diófalevél, és a komposztálás hatására alkalmas-e növények trágyázására. A természetes állapotú diófalevélnek és a komposztált diófalevélnek a növényi növekedésre gyakorolt hatását elemezték.

Többféle módon komposztálták a diófalevelet: egészben vagy aprítva, illetve más levelekkel összekeverve vagy csak magában. A kísérlet során különböző időpontokban vettek mintát a lebomlófélben lévő diófalevélből, ebbe gyorsan kelő magokat ültettek, és azt figyelték, milyen ütemben nőnek a növények. A különböző módszerek esetében a végeredmény nem mutatott jelentős különbséget. Az látszott, hogy minél tovább komposztálódott a diófalevél, annál jobban növekedtek a beleültetett magok.

A többéves kísérletsorozat azt bizonyítja, hogy a komposztálás hatására a diófalevélben lévő növekedésgátló anyag átalakul, lebomlik, így a belőle készült komposzt nem káros a növények számára.

Avarégetés helyett inkább komposztáljunk! Fotó: Pixabay

ÍGY KOMPOSZTÁLJUNK

Gyűjtsük össze a diófalevelet – akár gereblyével, akár fűnyíróval, akár lombszívóval –, tegyük a komposztálóba magában vagy más levelekkel keverve, és hagyjuk egy évig komposztálódni, hogy a talajlakó élőlények értékes tápanyagot készítsenek belőle!

Neked ajánljuk
Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba Támogatással és tanácsadással segíti a városvezetés a bécsi otthonok klímabarát átalakulását Egyre bicajosabb város Budapest Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam