2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem mindegy, mit hova dobunk!

A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal többen élnek majd városokban, és 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell – ehhez adunk most tippeket. 

Bele se gondolunk, de egy számítógépben vagy mobilban olyan mérgező anyagok vannak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben, vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A vegyi anyagok, festékek, gyógyszerek vagy más veszélyes hulladékok a vízbe és a talajba kerülnek, ha nem megfelelően semmisítik meg őket.

Az elektronikai hulladékok a legveszélyesebbek Fotó: Pixabay

Mit és hova?

Ha több dologtól válnánk meg egyszerre, a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy hulladékudvart, ahol a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot összegyűjtik.

A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen. A régi CD-től az elromlott hűtőn vagy számítógépen át szinte mindennek lesz helye.

Nem mindegy, hova kerül a hulladék Fotó: Pixabay
  • Lejárt szavatosságú gyógyszer: vissza a patikába! – A lejárt szavatosságú, vagy el nem használt tablettákat, készítményeket minden gyógyszertárban ingyenesen átveszik.
  • Régi mobiltelefon, számítógép, elektronikai eszköz: a hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél le lehet adni a feleslegessé vált készülékeket. Ha háztartási mennyiségről van szó, az elektronikai eszközöket ingyen le lehet adni a hulladékudvarokban is.
  • Lámpahulladék, elem: országszerte több ezer gyűjtőpont van, ahová a kiégett égőinket vagy a lemerült elemeket dobhatjuk. A legegyszerűbb, ha az élelmiszerüzletekben, hiper- vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban keressük őket. Ahol lámpát, izzót vásárolhatunk, ott általában le is adhatjuk a lámpahulladékot!
  • Fél pár vagy lyukas zokni: Zokni Csereprogram keretén belül ingyen beküldhetjük zoknijainkat, amelyeket újrahasznosítanak. 

Gondoljuk át, mielőtt a vegyes kukába dobnánk valamit, lehet-e még új élete, eladható vagy újrahasznosítható-e? Ha káros vagy vegyi hulladék, szánjuk rá egy kis időt, és dobjuk vagy vigyük a megfelelő helyre. Meghálálja majd a környezetük és a felnövekvő generáció is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam