2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karácsonyi dekorációk környezettudatosan

Milyen színűre díszítsük a karácsonyfát? Hogyan terítsük az ünnepi asztalt? Mibe csomagoljuk szeretteink nagy gonddal kiválasztott ajándékait? A válaszok keresése közben figyelhetünk a környezettudatosságra is: részesítsük előnyben a természetes anyagokat, és ne feledkezzünk el az újrahasznosításról sem.

A természet gyengéd érintése

A természet inspirálta dekorációs stílus leginkább a finom anyagokról, a puha textúrákról és az elmosódott pasztellszínekről szól. Ihletet meríthetünk a téli erdők szépségéből, a fenyők zöldes árnyalataiból, a vadregényes tájak természeti kincseiből, s így az ünnepekre jellemző rohanás közepette a nyugalom oázisát teremthetjük meg otthonunkban. Színek terén a fényes korall, a visszafogott arany árnyalatok, a menta, a rózsa és a halvány lime is dominálhatnak. Használjunk lágy textileket, finoman összemosott színeket, természetes anyagokat, és bátran kísérletezzünk a fényekkel és illatokkal is. Kiránduljunk a természetben, keressünk fenyőgallyakat, tobozokat, kavicsokat, érdekes formájú fadarabokat. Egy-egy fényfüzérrel dekorált ág vagy termésekkel díszített koszorú azonnal melegséget csempész otthonunkba.

Dekoráció természetesen

Lakásunk enteriőrjét akár már egy-két jól megválasztott, természet inspirálta kiegészítővel a karácsonyhoz igazíthatjuk. A kanapéra helyezhetünk egyszerű, téli mintákkal díszített, kellemes árnyalatú díszpárnákat, és puha, meleg, krémszínű takarókat. Készíthetünk gyümölcstálakat illatozó szegfűszeggel díszített naranccsal, a bordó árnyalataiban tündöklő gránátalmával és finom fahéjrudakkal, melyek aztán az ünnepi asztal díszeivé is válhatnak. A karácsonyi terítékeknél domináljon a fehér szín, melyet néhány ág fagyönggyel vagy illatos fenyőgallyal dekorálhatunk, s így a visszafogott teríték garantáltan kiemeli az ízletes ünnepi fogásokat. A vágott vagy műfenyő helyett válasszunk földlabdás karácsonyfát, melyet később akár magunk is elültethetünk. Karácsonyfadíszek terén figyeljünk arra, hogy a kevesebb néha több, egy-két rusztikus hangulatú vagy kézzel készült díszt kombináljunk melegséget sugárzó fényfüzérekkel, vagy válasszunk pasztellszínű üveggömböket.
A karácsonyfa alá kerülő ajándékok csomagolásánál a jelszó szintén az egyszerűség legyen, keressünk természetes csomagolópapírokat, és hozzá egy-két tekercs színes rafiaszalagot vagy zsinórt. Dekorációként itt is használhatunk különböző méretű gallyakat, bogyós terméseket vagy illatozó fahéjrudakat.
A lágyan égő, melegséget sugárzó mécsesek, a fenyőgallyak varázslatos illata, a puha takarók és a finom pasztellszínek egyszerűen és természetes módon varázsolnak karácsonyi képeslapokba illő mesevilágot otthonunkba.

Rusztikus vonalak

Ha ezt a stílust részesítjük előnyben, akkor lakásunk díszítéséhez válogassunk a karácsonyi vásárok kézműves árusaitól. Keresgélhetünk a régi családi díszek és képeslapok között is, vagy látogassunk el régiségüzletekbe, ahol az ünnepek környékén biztos találunk antik karácsonyfadíszeket, és igazi ritkaságokra lelhetünk. Érdemes a bolhapiacokon is körülnézni, mert nemcsak izgalmas kincseket rejtenek, de remek programot jelenthetnek az egész család számára. Keressünk vintage hangulatú képkereteket, vázákat, lakáskiegészítőket. A képkeretekbe helyezzünk ünnepi hangulatú, nosztalgikus képeslapokat, a vázákba tegyünk fenyőgallyakat, bogyós ágakat. A karácsonyfára válasszunk kézműves dekorációkat és hagyományos, fóliába csomagolt szaloncukrokat. A rusztikus stílus közel áll a természetesség inspirálta dekorációs trendekhez, így az asztaldíszek és az ajándékcsomagolás terén is maradjunk inkább az egyszerű, természetközeli, natúr díszítésnél.

Az életre szóló pillanatokért

Ha a karácsonyi ünnepek közeledtével fontos számunkra a kedves családi hagyományok felelevenítése, és szívesen merítünk ihletet a régi korokból, akkor a tradicionális kézműves technikákra épülő irányvonal remek választás lesz számunkra. Ez az időtlen stílus a finom, rusztikus vonalat képviseli, olyan manufaktúrák által készített termékek használatát hangsúlyozva, melyek elkötelezettséggel készülnek, és hosszú élettartamuk miatt örök darabok válhatnak belőlük. A régi mesterségek, a kézműves szakértelem itt központi szerepet játszik, a hagyományos módon készített termékek válnak a karácsonyi dekorációnk főszereplőivé. Színek terén használhatunk természetes barnás, kvarcos árnyalatokat, de ihletet meríthetünk a kavicsok szürkéiből, az erdők zöldjeiből, vagy akár a mandula és a finom karácsonyi kekszek természetes árnyalataiból is otthonunk dekorálása során.

Neked ajánljuk
Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor Hogyan lehet környezetbarát a fogmosás? Drága lesz a fenyő, de a műanyag nem jó alternatíva A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Forrás: Világunk & Értékeink magazin
Vissza
Hírfolyam