2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

9 módszer, amellyel sokat spórolhatsz a fűtésen

A hideg téli hónapokban bizony alaposan megdobhatja a rezsit a fűtésszámla, egy kis  odafigyeléssel azonban sok ezer forintot spórolhatsz. A The Star és a U. S. News összegyűjtött 9 ötletet, amelyeket érdemes megfogadni – a pénztárcád is meghálálja.

1. Aknázd ki a nap erejét

Napközben húzd szét a függönyöket, hogy a napsugarak felmelegíthessék otthonod, este pedig sötétíts be. Ha van redőnyöd, azt is feltétlenül húzd le, hogy benn tartsa a meleget.

2. Szerelkezz fel meleg kiegészítőkkel

Egy téli pulcsit és egy pár vastag zoknit viselve kevésbé melegben is komfortosan érezheted magad. A kanapéra bekészíthetsz egy takarót is, a padlót pedig lehetőleg szigeteld le szőnyegekkel.

A mennyezetre szerelt ventilátorok a felszálló meleg levegő lassú áramoltatásával kiegyenlítetté tehetik a lakóhelyiségek hőmérsékletét, így jelentősen csökkenthető a padló és a mennyezet közötti hőmérséklet-különbség Fotó: Pixabay

3. Használd ki a mennyezeti ventilátort

A mennyezeti ventilátor nem csak a nyári hőségben lehet hasznodra. Ha az óramutató járásával megegyező irányban működteted, lefelé fogja nyomni a plafonnál megrekedt meleg levegőt, amivel akár 20-35 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el.

4. Programozd be a termosztátot

Az alváshoz a 18°C körüli hőmérséklet az ideális, ezért semmi nem indokolja, hogy éjszaka is csúcsra járasd a fűtést. Nem csak a szervezeted, a bankszámlád is hálás lesz érte: ha nyolc órára alacsonyabb fokozatra állítod a termosztátot, akár 10 százalékot is spórolhatsz a fűtésszámlán.

5. Ne fűts fel minden szobát

Elég a ténylegesen használt helyiségeket felfűteni, a többi ajtaját csukd be, hogy ezzel is csökkentsd a hőveszteséget.

6. Tartsd karban a kazánt

Ellenőrizd, hogy megfelelően szellőzik-e, szükség esetén gondoskodj a kazán szűrőjének cseréjéről. Emellett a bojler szigetelése és hőmérsékletének csökkentése is hasznos.

7. Szerezz be egy párásítót

A párásabb levegő javítja a hőérzetet, így alacsony hőmérséklet mellett sem fogod annyira hidegnek érezni a levegőt. Ha nem akarsz költeni párásítóra, nevelj szobanövényeket.

8. Szigeteld le a lakást

Ne az utcát fűtsd! Kezdd a szigetelést az ajtókkal és az ablakokkal. Ez nem kerül olyan sokba, mégis érezhető a hatása.

9. Mondj nemet az elszívóra

A konyhában és a fürdőszobában lévő elszívókat csak indokolt esetben használd, mivel kirántják a meleg levegőt a lakásból. 

És azt tudtad, hogy létezik egy magyar találmány, amely megoldhatja a nyaralók vagy akár lakások kiegészítő fűtését is, ráadásul még a helyet sem foglalja? Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben

Neked ajánljuk
Extrém hideggel tarkított hektikus teleket hozhat a jövő Rengeteg magyar otthon szorulna korszerűsítésre A javítás pártjára áll a Mountex Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam