2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sózás helyett környezetbarát alternatívák

Hóból nem volt hiány, a járdák is lefagytak. Ilyenkor előkerülnek a jégmentesítő szerek. A kormányrendelet szerint olyan anyagok használhatók, amelyek a közterületen lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyeztetik. Mutatjuk a legjobb környezetbarát alternatívákat!

Az út csúszásmentesítésére szerencsére több zöld megoldás is létezik. Ott van például a vinasz, mely egy, a cukorgyártás során keletkező melléktermék. Hátránya, hogy roppant kellemetlen szagú, ezért csak külterületi, nem lakott övezetekben szokták alkalmazni, azonban a javára írható, hogy olvadáskor a földbe szivárogva trágyaként működik, tehát a növényvilágnak kifejezetten hasznos. Életképesebb módszer a faforgács kihelyezése, melynek semmilyen mellékhatása nincsen, viszont drága. Hasonlóan jól működik a homok kiszórása, ám hatásfoka nem éri el a sóét.

Több környezetbarát módszer is létezik a csúszásmentesítésre Fotó: Pixabay

Zeolitos kőzúzalékot is lehet használni, ez nem kártékony, és nem is kifejezetten drága, beszerzése azonban utánajárást igényel.

Sikeresnek mondható az útkáli is, ez egy keverék, mely tartalmaz kloridokat, ásványi zúzalékot és sót.

Ahol fatüzelésű kályha, kandalló van a háznál, ott ennek hamuját is bátran lehet szórni a járdára, és bár nem a legszebb látvány, de hatásos.

Megemlítendő még a magyar fejlesztésű Transheat szóróanyag, mely mentes a só kellemetlen hatásaitól, és azzal szemben egészen –28 Celsius-fokig hatékony. Ára magasabb mint a sóé vagy a többi szóróanyagé, azonban adott területre a sónál jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle.

Neked ajánljuk
Fertőtlenítőszerek házilag Fertőtlenítőszerek házilag A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria) Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam