2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldellő, egészséges szobanövények? Készítsünk tápoldatot!

Hiába minden próbálkozás, kedvenc növényeink nem nőnek elég gyorsan? Nem virágoznak? A burjánzó, egészségtől kicsattanó zöldellők sokak fejében csak vágyálomként élnek, pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk.

Ahhoz, hogy növényeink egész évben megkapják a nekik járó gondoskodást, nincs szükség kemikáliákra vagy borsos árú tápoldatokra: elég, ha körbenézünk az otthonunkban, és hasznosítjuk a kezünk ügyébe kerülő jóságokat.

Cukor

Bár a mindennapi étkezésben és főleg a fogyókúrában igencsak rossz hírnek örvend, a cukor a növények számára inkább jóbarát, mint ellenség. Ettől ugyanis sokkal szebbek lesznek – a kaktuszok különösen kedvelik –, ezért időnként nyugodtan tehetünk egy kanállal az öntözővízbe. Vagy, ha úgy tetszik, szórhatjuk a virágföldre is, majd erre öntsünk tiszta, szoba-hőmérsékletű vizet.

A cukor szebbé, egészségesebbé varázsolja kedvenc szobanövényeinket Fotó: Pixabay

Banán 

A gyümölcs káliumtartalmából a növények is profitálhatnak: fogjunk egy banánhéjat, vágjuk apró darabokra, majd ássuk bele a virágföldbe. Kicsit több munkát igényel, de megéri télen kiszárítani a termés héját, tavasszal ledarálni, majd ezt használni trágyaként az új növények és palánták alá.

A banán is egészségesebbé teszi a szobanövényeket Fotó: Pixabay

Ricinusolaj

A ricinusolajat a népi gyógyászatban leginkább hashajtóként ismerik, míg a szépségápolásban az egészséges haj és bőr kiemelt felelőse. Kedvező hatásai ugyanakkor a növények esetében is megmutatkoznak, mivel a szer elősegíti a bimbók és rügyek fejlődését: keverjünk egy liter vízhez egy teáskanál olajat, majd öntözzük meg vele virágainkat.

Neked ajánljuk
Szobanövényvédő házi praktikák (videó) Ne csak a konyhában használjuk az olívaolajat Vertikális erdőbe költözhetnek a rászoruló fiatalok épül Eindhovenben Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam