2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan tisztítsd a mosógéped ajtógumiját?

A mosógép gumija – hivatalos nevén ajtógumi vagy üstszájgumi – megfelelő tisztítás hiányában nagyon könnyen vízkövessé, foltossá és akár penészessé is válhat, nem beszélve a nyálkás lerakódásoktól, melyek jellemzően a mosógél és az öblítő miatt alakulnak ki.

Korábbi cikkeinkben már írtunk az ökotudatos házi öblitőről, illetve olyan természetbarát módszerekről, amelyekkel a mosógépben lerakódott vízkövet kezelhetjük. Az ecetes módszer viszont a mosógép ajtajában található gumi tisztítására sajnos nem kifejezetten alkalmas, hiszen hosszú távon kifejezetten rosszat tesz neki.

A teafaolaj a baktériumokkal és a penésszel is elbánik Fotó: Shutterstock

Ehelyett a gumi fertőtlenítésére, tisztítására bátran használhatunk teafaolajat, mely nemcsak a baktériumokat képes elpusztítani, de a penésszel is elbánik, ha még nem ette bele magát túlságosan a gumiba. Miután vizes, majd száraz ronggyal is áttöröltük a gumit – fontos, hogy a belső, különösen nyálkás részt is kipucoljuk, akár fogkefe vagy fültisztító pálcika segítségével –, egy tiszta törlőkendőre csepegtessünk teafaolajat, majd töröljük át ezzel a felületet. Az is jó megoldás, ha két deciliter meleg vízhez adunk öt-hat csepp teafaolajat, majd ebbe mártjuk a kendőt.

A citromsav kíméletesen tisztítja a gumi felületét Fotó: Shutterstock

A citromsav hatékonyságban vetekszik az ecettel, nincs azonban kellemetlen szaga, és a gumi alkatrészeket is jobban kíméli, nem véletlen például, hogy az ilyeneket magukénak tudó berendezések vízkőmentesítésére – amilyen például a kávéfőző – sokan inkább ezt ajánlják. Keverjünk el egy evőkanál citromsavat négy deciliter meleg vízben, vagy készítsünk belőle víz hozzáadásával pasztát, majd ezzel töröljük át a gumi felületét.

Az ecetet sem kell örökre elfelejteni, pusztán arra kell ügyelni, hogy állandó jelleggel nem célszerű vele tisztítani a gumit. Alkalmanként azonban sokat segíthet, ilyenkor kettő az egyhez arányban vízzel hígítva – a víz javára – alkalmazzuk a felület áttörlésére.

Neked ajánljuk
Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam