2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne várjunk a csodára: 7 dolog, amellyel megmenthetjük a Földet a klímaváltozástól

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, addig mi akár ebben a pillanatban is elkezdhetjük védeni a bolygót. Ehhez mutatunk könnyen megvalósítható ötleteket a hvg.hu cikke nyomán.

Megújuló energia

Mivel az elektromos áram jelentős részét valamilyen környezetszennyező forrásból állítja elő a szolgáltató (legyen az egy szénerőmű vagy épp az atomhulladékot termelő atomerőmű), ezért érdemes más alternatívák után nézni. Jó megoldás lehet a napelemek telepítése, ami ugyan nem váltja ki teljesen a hálózatról kapott mennyiséget, de képes azt csökkenteni. 

Fotó: Pixabay.com

Tartsuk karban a házunkat

Apróságnak tűnhet, de a falon, az ajtók vagy az ablakok melletti repedések miatt több energiára lehet szükség a házak felfűtéséhez vagy lehűtéséhez. Ezeket érdemes megszüntetni, így kevesebb energia is elég lesz.

Használjunk modern berendezéseket

És ezt nem a fogyasztói társadalom mondatja velünk, hanem az észszerűség. A modern háztartási gépek ugyanis kevesebb energiát fogyasztanak, ami végső soron nemcsak a pénztárcánkat, de a bolygót is kíméli.

Tudatos mosás

Tévedés, hogy minden szennyest meleg vízzel kell kimosni. Vannak olyan ruhadarabok, amelyeknél az alacsonyabb hőfokú víz is megfelel, amivel szintén energiát takaríthatunk meg. 

Fotó: Pixabay.com

Együnk több zöldséget

Bár elsőre talán kevesen gondolnak bele, de minél több húst fogyasztunk, annál rosszabbat teszünk a környezetünknek. Az állatok felneveléséhez ugyanis rengeteg vízre és területre van szükség, miközben az elfogyasztható zöldségek termeléséhez kevesebb terület is elegendő. Mindez nem azt jelenti, hogy tilos húst enni, de ha heti egy-két étkezésből kimarad a hús, az éves szinten jelentős mennyiséggel képes csökkenteni az iparág szén-dioxid-kibocsátását.

Energiatakarékos izzók

Sokan az utolsó lehetőséget kihasználva feltankoltak a hagyományos izzókból, ám ezek használata jóval több energiát visz el, mint amennyit az energiatakarékos társaik fogyasztanak.

Fotó: Pixabay.com

Vásároljunk hazai élelmiszert

A magyar zöldségek és gyümölcsök vásárlásával nemcsak a hazai gazdákat segíthetjük, de alapvetően a környezetet is óvjuk, a külföldről behozott termékeknél ugyanis jelentős mennyiségű káros anyag kerül a levegőbe a szállítás miatt.

Neked ajánljuk
Tényleg szélsőségesebb az időjárásunk? És ha igen, tényleg a klímaváltozás miatt? (videó) Hányféle módon lehet egy épület zöldebb? Már lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam