2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bambusz vagy fa?

A bambusz jó alternatívát biztosít a műanyag helyett, ugyanis strapabíró, jól formázható, hosszú életű, azonban a műanyaggal ellentétben nem él örökké. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. De vajon melyik jobb, a fa vagy a bambusz?

A bambusz hírével együtt terjed az a tévhit is, hogy aki bambuszból készült tárgyakat vásárol, hozzájárul a pandák élelmének irtásához. Azonban ez nincs így, hiszen a feldolgozásra kerülő bambuszt a pandák nem fogyasztják. 

Fotó: Pixabay.com

Fontos kérdés az is, hogy inkább fát vagy bambuszt válasszunk?

Kevesen tudják, hogy a fákat általában 20-50 évesen vágják ki, amikor azok elérik a kitermeléshez szükséges állapotukat. Ez azt jelenti, hogy miután kivágnak egy erdőt, legközelebb átlagosan újabb 35 évnek kell eltelnie, mire újra betakarítható lesz a terület.

Ezzel szemben a bambuszt szakaszosan, évente, 2-4 évvel azután vágják ki, miután elérték a megfelelő állapotot. Ezt az állapotot fajtától függően ültetésüktől kezdve körülbelül 2-6 év alatt érik el. Azaz az érési idővel együtt is jelentősen gyorsabb a bambusz kitermelésig tartó ideje a fákéhoz képest.

Fotó: Pixabay.com

A bambusz betakarításakor a föld nincs kitéve az erózió veszélyeinek, mint ahogy a fák kivágásánál lenne. A gyökértörzs, amely még a betakarítás után is tovább él, megvédi a földet az eróziótól.

Mindezek mellé a bambuszt kézzel vagy kis méretű láncfűrésszel is ki lehet vágni, ezáltal sokkal kevesebb fosszilis üzemanyag felhasználására van szükség, mint a fák kivágásához és szállításához, ahol nagy gépeket és rengeteg üzemanyagot használnak fel ugyanezekhez a műveletekhez.

A bambusz előnyei:

  • Természetes megújuló forrásként a bambusz gyakran lehetőséget nyújt, hogy a természetes erdők kivágása helyett inkább a bambusz felhasználásához forduljunk.
  •  A bambusz fenntartható lehetőség a lejtős földek beültetésére, csökkenti a talajeróziót, és egy fenntartható gazdálkodási rendszer lehetőségét biztosítja.
  • Szélesebb körű környezeti hatásai pedig legfőképp abból adódnak, hogy a bambuszból készült termékek helyettesíthetik a műanyagból, keményfából vagy a lassan növő szálfákból készült termékeket. Ez ahhoz vezet majd, hogy lelassulhat a trópusi erdők irtása, illetve a folyamat hozzájárul a biodiverzitáshoz, a konzerváláshoz és a szén nagymértékű megkötéséhez.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: zerohero.hu
Vissza
Hírfolyam