2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért válaszd a fa vágódeszkát!

A vágódeszka a konyha alapvető tartozéka, ám nem mindegy, milyen anyagból készült: egy friss kutatás szerint a műanyag vágódeszkán sokkal tovább maradnak életben a baktériumok. A fából készült darab tehát nemcsak környezetbarátabb, de higiénikusabb is!

A milyen fontos a vágódeszka, olyan veszélyes, hiszen rengeteg élelmiszerrel érintkezik, így a baktériumok, a szennyeződések és a szagok is megtapadnak a felületén. A veszélyesebb kórokozók pedig utat találnak maguknak a résekbe, ahonnan nagyon nehéz eltávolítani őket.

Fotó: Pixabay

Természetesen mindenfajta igényt és stílust kielégítő deszkákból lehet válogatni: üvegből, fémből, kerámiából, műanyagból és akár gránitból is kapható. De lehet, hogy érdemes megmaradni a beváltnál. A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének munkatársai korábbi kísérletük során bebizonyították, hogy a fa vágódeszkáról már a használat utáni harmadik percben eltűnt az ételmérgezést okozó baktériumok 99%-a. Ugyanez már nem mondható el a műanyagról, amelyen a lisztéria, a szalmonella és az E.coli baktérium is vígan tovább élt.

A kutatók eredetileg azért fogtak bele a kísérletbe, mert módszereket kerestek arra, hogyan lehetne a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni, ezért egy éjszakára mosatlanul állni hagytak egy fa- és egy műanyag eszközt. Reggelre a műanyag deszkán a baktériumok többszörösét mérték, míg a fáról szinte teljesen eltűntek. Bár a fertőtlenítő hatás ezzel még nem lett bizonyított, az eredmények a korábbi tévhitek – miszerint a műanyag vágódeszka sokkal higiénikusabb – felülvizsgálatát kívánták.

Mire figyelj a használat során?

A fertőzést úgy kerülheted el a legegyszerűbben, ha külön deszkán szeleteled a nyers húst és minden egyebet. 

Célszerű továbbá nagy méretű vágódeszkát vásárolni, hiszen ezen egyrészt több élelmiszer elfér, másrészt nem csúszkál, és biztonságosabb rajta a szeletelés.

Mosogatás előtt kapard le az ételmaradékot, ezután alaposan tisztítsd meg, de vegyszerek helyett válassz inkább természetes tisztítószereket!

Neked ajánljuk
A szén földi körforgása még sok titkot rejt – például a rovarokra is jelentős szerep hárul Így készíthetünk otthon herbamézet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam