2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA szerint ezek a szobanövények szűrik meg az otthonunk levegőjét

Az köztudott, hogy a növények jelenlétükkel képesek otthonosabbá varázsolni bármilyen helyiséget, ám a NASA kutatói szerint nemcsak a látványuk miatt érdemes velük benépesítenünk a lakást, hanem azért is, mert a szoba levegőjével csodákat művelnek. 

Az 1980-as években a NASA kutatói arra keresték a választ, hogy mely szobanövények tisztítják leginkább a levegőt, és milyen arányban szívják magukba, majd semlegesítik az egészségre ártalmas anyagokat.

A kísérletből kiderült, hogy

bizonyos növények hatékonyabbak másoknál a festékből és felületkezelő anyagokból, a penészből, a fűtés és a légkondicionálás következtében visszamaradt, allergiát okozó vegyületek kiszűrésében és semlegesítésében.

Most ezeket a zöldellőket mutatjuk be. 

Békeliliom Fotó: Pixabay
  • A flamingóvirág: impozáns, fehér vagy piros színű virágai azonnal magukra vonják a figyelmet: bár igényli a fényt, nem szabad kitenni tűző napfénynek, mert könnyen megégnek a levelei.
  • A békeliliom: igénytelen, minimális fényigényű, mégis igen szívós növény. Utóbbi tulajdonsága abban merül ki, hogy elég néhány naponta öntözni.
  • A vitorlavirág: célszerű kisgyermektől, állattól elzárva tartani, mert mérgező anyagokat is tartalmaz.
  • A botpálma: nem igényel kiemelt törődést, ennek ellenére akár 1,5 méteresre is megnőhet. Leginkább a félárnyékos helyeket kedveli, és a hűvös levegőt is jól tűri. Mérsékelt vízigényű, ezért elég csak nedvesen tartani a földjét. 

Krizantém Fotó: Pixabay
  • Az anyósnyelv: kedvenc helye félárnyékos és kellemesen meleg. Más növénnyel ellentétben nem árt neki sem a huzat, sem a száraz levegő, a túlöntözésre ellenben érzékenyen reagál. 

  • A krizantém a napos vagy a félárnyékos helyet kedveli, illetve jót tesz neki, ha földje mindig enyhén nyirkos. Közvetlen napfénynek ugyanakkor nem szabad kitenni.

  • A sárkányfa: jól tűri a silány körülményeket, és, bár napfényes helyen fejlődik legjobban, sötétebb helyen is kibírja. Elég hetente egyszer megöntözni, kivéve a nyári hónapokban, akkor lehet kétszer is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam