2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varázsoljunk virágtengert a balkonunkból!

A tavasz első napsugarai különösen sokat jelentenek a kertészkedni vágyóknak. A jó idő már a levegőben van, így már most beszerezhetjük a vetőmagokat, megtervezhetjük a kert vagy a balkon beültetését. 

A tavasz érkezését még nem borítékolhatjuk, ezért a fagyérzékeny növények kiültetését érdemes későbbre halasztani – vagy a jó időig a lakásban, napfényes helyen tartani őket, ahogy a palántákat is. Ám

ha az ember szeretné, hogy a balkon már tavasszal irigylésre méltón pompázzon, az első vetéseket el kell kezdeni.

A legbiztonságosabb, ha a friss vetést a fagyok elmúltáig még beltéren tartjuk, és csak utána tesszük az erkélyre vagy a kiskertbe.

A gondoskodást gyönyörű látvánnyal hálálják meg a növények Fotó: Pixabay

Milyen virágokat érdemes ültetni? 

  • A martilapu korai virág, szívós, ezért jól bírja a hűvösebb időt is. Napos helyen, nyirkos talajon pompázik a legszebben, leveleit még salátákhoz is adják.
  • A háromszínű szulák akár a falra is felfut, és gyönyörű egynyári virág. Napos helyen érzi jól magát, kissé nyirkos, akár mulccsal fedett talajon.
  • A búzavirágra régen gyomnövényként tekintettek, pedig igazi dísze a balkonoknak. Késő tavasszal virágzik, szívós növény, és csoportosan ültetve a leglátványosabb.
  • A kerti és a havasi harangláb egyaránt kedvelt virág a balkonon és a kertben. Ha korán elültetik, májustól virágzik. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a nyirkos talajt.
  • A törpe százszorszép az első tavaszi virágok közé tartozik, és igazi szőnyeget képezhet a kertben vagy a ládában. A napot igen, a sok nedvességet nem szereti.
  • A sarkantyúfű a virágágyak megkerülhetetlen, pazar dísze, de nagyobb balkonládában is jól elél, főleg kerítés mellé állítva. Hosszú hónapokon át virágzik.
  • Február végétől ültethető a paprikavirág is, de a nagyobb fagyok idején még jobb a lakásban tartani, majd tavasszal kivinni a végleges helyére. Szív alakú levelei és fürtös virágai gyönyörű látvánnyal ajándékozza meg a kertészt.
Neked ajánljuk
Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba Permakultúra – Önfenntartás (3 részes videó) Változatlanul vonzóak a fenntartható alapok Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam