2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta szőnyeg? Ezzel a praktikával gyerekjáték

A szőnyegtisztítás nem egyszerű feladat – főleg akkor, ha már a porszívó sem segít tisztává varázsolni a kárpitot. Ám drága vegyszerek helyett érdemes kipróbálni azokat a természetes szőnyegtisztítókat, amelyekkel nemcsak pénzt spórolhatunk, de még a takarítást is egyszerűbbé tehetjük.

A szőnyegtisztítás során – mint a háztartás más területén is – számos olyan környezettudatos praktikát bevethetünk, amellyel tökéletes eredményt érhetünk el. Korábban itt mutattunk be egy bivalyerős csodatisztítószert, de a következő technikákat is bátran bevethetjük:

Receptek

  • Szőnyegtisztító port szódabikarbónából is készíthetünk, sőt keverni sem nagyon kell. Adhatunk hozzá egy kevés illóolajat, így nemcsak szagtalaníthatjuk a kárpitot, de kellemes illattal is felruházhatjuk. A port foltokra is alkalmazhatjuk, de akár a teljes szőnyeget is beszórhatjuk vele. Hagyjuk rajta egy órán át, majd porszívózzuk fel. 
  • A só a zsírfoltok ellen is hatékony, de a vörösborfoltnak is közismert ellenszere. Szórjuk be vele a problémás területet, dörzsöljük, majd hagyjuk hatni, ezután jöhet az alapos porszívózás.
A szuperhatékony természetes tisztítószerekkel könnyebb dolgunk lesz Fotó: Pixabay
  • A tintafolt nagyon kellemetlen, a langyos tej azonban segítségünkre lehet: nedvesítsük meg vele a foltot, hagyjuk hatni negyedórát, itassuk fel, végül töröljük át a felületet nedves ruhával is.
  • Az ecet segít felfrissíteni a szőnyeget, hatékony a foltok ellen, sőt, még a poratkák mennyiségét is mérsékli. Keverjünk ki általános ecetes lemosót két rész víz, egy rész ecet arányban, tegyük szórófejes flakonba, majd ezzel spricceljük át a szőnyeget. Utána itassuk fel, és tiszta vízzel is spricceljük át.

Érdemes először mindegyik módszert – különösen színes felület esetén – a szőnyeg egy kisebb, eldugottabb részén kipróbálni!

Neked ajánljuk
Szobanövényvédő házi praktikák (videó) Szobanövényvédő házi praktikák (videó) Idén is sikeres volt a takarítási világnap Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam